2013. február 4., hétfő

Nők a Bibliában - Csodás születések, hőstettek, vérontás és féltékenys / Baldoch, John

A Bibliában szereplő nők - eltekintve néhányuktól, például Évától, Máriától (Jézus anyja) és Mária Magdolnától - általában háttérbe szorulnak férfi ellenpárjuk mellett. Ez nem csupán azt a szerepet tükrözi, amit az elmúlt 2000 év alatt a nyugati társadalmakban a nőknek szántak, hanem a zsidó és a keresztény vallás egyaránt patriarchális jellegét is. Pedig a Bibliát közelebbről szemügyre véve kiderül, hogy a nőket hajdan a férfiakkal egyenrangúaknak tekintették és ne maz alárendeltjeiknek. Az ősi közel-keleti vallásokban olyan papnőkről olvashatunk, akik a korai zsidók körében bírák és próféták szerepét töltötték be, és akik többször is megmentették a zsidó népet a pusztulástól. Akkoriban még a Bölcsességet is - amely a Példabeszédekben "az élet forrásaként" szerepel - nőként személyesítették meg.

Mint ahogy a címe - Nők a Bibliában - is sugallja, a könyv az Ó- és az Újszövetség és az apokrif könyvek oldalait benépesítő előkelő és egyszerű nők történetét meséli el Abitól Zsuzsannáig.
Könyvünket a legnagyobb mesterek alkotásai illusztrálják, és világos, jól érthető stílusa révén megkönnyíti az olvasók számára a bibliai történetek megközelítését.



  • KSH raktári jelzet: 760617
  • Kiadó: Sziget
  • Oldalak száma: 268
  • Kiadás éve: 2007

Nincsenek megjegyzések: