2013. február 5., kedd

Jó éjt, Saigon! / Henderson, Charles

1973-ban, egy nagy, hosszú párizsi tárgyalóasztalnál véget ért a hatvanas évek legnagyobb fegyveres konfliktusa, a vietnami háború- legalábbis papron. A kommunisták ugyanis nem akarták itt befejezni, nem érték be a torta felével. Nekik az egész kellett. Ők nem fogadták el az 1953-ban életbe lépett, mai napig meghatározó koreai típusú megoldást.Míg a déliek és a velük szövetséges amerikaiak leszereltek és kivontak, és támogatást lefeleztek, addig a szovjetek és kínaiak által támogatott kommunisták a markukba röhögtek, és a kedvező alkalmat várták. 1975-re aztán megszerezték egész Vietnamot, és Ázsia egyik legszebb országában kezdetét vette a brutális rémuralom.
Charles Henderson: Jó éjt, Saigon című könyve az 1973-1975 közötti időszak írói eszközökkel megrajzolt krónikája. Ha műfajilag kellene besorolni ezt a művet, akkor tényirodalomnak, dokumentarista könyvnek mondhatnánk, a legszebb Capote-hagyományokon nevelkedve. Henderson azért ennél iegy kicsit többet ad: a kortárs szemtanú érzéseit, benyomásait teszi hozzá a nyers valósághoz. Így lesz a könyvből valódi remekmű. Tudomány és nemes szépirodalom egyben, egymástól szétválaszthatatlanul.
Megismerhetjük belőle a korrupt dél-vietnami politikusokat éppúgy, mint a politikai szküllák és charübdiszek között döntést hozni nem tudó amerikaiakat. Ford elnököt a Szerző meglepően kedvező színben tünteti fel, míg a saigoni nagykövetsg alkalmazottai sok fekete pontot kapnak, főképpen határozatlanságukért, bürokratikus hozzállásukért. Az észak-vietnemi katonai vezetők vérszomjasak és cinikusak ( különösen a legendás Tra van Tra), míg a déliek elsősorban hozzá nem értésükkel tűnnek ki.
De a közkatonák! A fiatal srác, aki barátja cipőjében masírozik végig a bevett Saigonon. Az amerikai helikopter-pilóta, aki visszamegy nagykövetség tetején rekedt tizenkét társáért, miközben dühös vietkong katonák lövik őket a földről. Számtalan példa akad arra, hogy ebben a háborúban az egyszerű, ámde bátor szívű emberek jobb katonai és emberi teljesítményt nyújtottak, mint a mindig pozíciójukat féltő "fejesek".


  • KSH raktári jelzet: 760720
  • Kiadó: Gold Book
  • Oldalak száma: 416
  • Kiadás éve: 2007

Nincsenek megjegyzések: