2012. május 21., hétfő

Churchill bunkere : A titkos főhadiszállás, ahonnan az angolok kivívták a győzelmet / Holmes, Richard

"Innen fogom irányítani a háborút"- jelentette ki Winston Churcill, amikor 1940-ben szemügyre vette a háborús kabinet számára berendezett föld alatti szobákat. A miniszterelnök megtartotta a szavát: ezekből a szűkös helyiségekből fordította át a látszólag elkerülhetetlen vereséget a nácik felett aratott győzelemmé.
Az 1938-ban ideiglenes óvóhelyként létesített titkos szobák London szívében második otthonná váltak Churcill, a katonai vezérkar nagy része, valamint a polgári kiszolgáló személyzet számára, akiknek munkáját máig sem övezi méltó elismerés.
A térképszobából -ahonnan a három fegyvernem tisztjei a seregek és a konvojok műveleteit tervezték- a tanácsteremig a három fő párt politikai vezetői és a legfőbb katonai stratégák az ellenség következő lépéseit fürkészték, és megtervezték a túlélés lehetőségeit. A főhadiszállás lakói a nap huszonnégy órájában teljes titoktartás mellett dolgoztak és lassanként győzelemhez segítették Nagy-Britanniát.
Holmes elképesztő mennyiségű eredeti anyagból, többek között az ott dolgozó és gyakorlatilag ott élő emberek új, első kézből kapott beszámolóiból merítve vázolja fel a bunker történetét és az ott lakók életét. 


  • KSH raktári jelzet: 774485
  • Kiadó: Gabo
  • Oldalak száma: 286
  • Kiadás éve: 2010

Nincsenek megjegyzések: