2011. december 27., kedd

Kései boldogság / Eliot, George

Silas Marner szívmelengető története George Eliot egyik legnagyszerűbb műve, a viktoriánus regényírás ékköve.

A szegény takács hitében, barátjában és menyasszonyában is csalatkozva maga mögött hagyja városi életét, és Raveloe-ba, ebbe az aprócska faluba menekül. Ott is a falu legszélén álló, elhagyott kőbánya kunyhójában tengeti remeteéletét. Kiüresedett napjaiban a munka jelenti egyetlen támaszát: egyre csak szövi vásznait, s az értük kapott fizetséget számolgatva talál halovány örömre. A falu zárt, vallásos közege afféle csodabogárként tekint Marnerre, számtalan babonával övezve különc alakját.

A regény másik szála a helyi földesúr fiainak históriája: a jellemtelen Dunstan és a határozatlan, szívében titkos szerelmet dédelgető Godfrey összecsapása. Az ifjak élete drámai ponton fonódik össze Marner életével, amikor az öreg takácsot egy éjszakán valaki rejtélyes körülmények között megfosztja egyetlen vigaszát jelentő spórolt pénzétől. Nyomozás indul a tolvaj kézre kerítésére, de a pénz csak nem kerül elő, mígnem egy téli éjszakán az aranynál is becsesebb kincs tipeg be a vagyonkáját sirató, végképp kétségbeesett takácshoz…

Az álnéven írt Mary Ann Evans regénye hit és megingás, barátság és csalódás, kapzsiság és önfeláldozás története, amelyben a hősök mindegyike rejteget egy-egy titkot a lelkében: ki gaztettet, ki szerelmet, ki pedig eltéphetetlen szülői szeretetet.


  • KSH raktári jelzet: 592994
  • Kiadó: Lazi
  • Oldalak száma: 221
  • Kiadás éve: 2010

Nincsenek megjegyzések: