2011. július 6., szerda

A sivatag virága - A nomád sátorból New Yorkba, a divatvilág csúcsára / Dirie, Waris - Miller, Cathleen

Waris Dirie rendkívüli személyiség, a világ tíz vezető topmodelljének egyike és az afrikai nők jogaival foglalkozó ENSZ-nagykövet.
Waris 11 testvérével együtt Szomáliában, kelet-afrikai sivatagi nomádok tradicionális családjába született. Kora gyermekkorát visszaemlékezése szerint gondtalanul töltötte - teveháton versenyeztek, és családjával együtt egyik legelőhelyről a másikra vándoroltak-, mígnem egy napon neki is az öregasszony elé kellett járulnia, hogy végrehajtsa rajta a legtöbb szomáliai kislányra váró ősi szokást: a körülmetélést.
Waris még csak ötéves volt, amikor ezt a kínt elszenvedte. Tizenkét évesen - amikor apja öt tevéért cserébe megpróbálta hozzáadni egy 60 éves idegenhez - megszökött. A veszélyeket rejtegető sivatagon át tartó nem mindennapi menekülés után eljutott Londonba, ahol a szomáliai nagykövet cselédjeként dolgozott. Miután a nagykövet és családja visszament Szomáliába, Waris pénz nélkül, minimális angoltudással Londonban maradt és a McDonald'snál vállalt takarítást. Akkortájt fedezte fel egy divatfotós és karrierje azóta szakadatlanul ível felfelé, de nem felejtette el, honnan jött: ma az ENSZ jószolgálati nagyköveteként küzd az afrikai nők jogaiért. Életéről játékfilm is készült.

  • KSH raktári jelzet: 595800
  • Kiadó: Gabo
  • Oldalak száma: 307
  • Kiadás éve: 2011

Nincsenek megjegyzések: