2015. március 20., péntek

Túlélő / Palahniuk, Chuck


A Túlélő Palahniuk harmadik regénye, eredetileg 1999-ben jelent meg. Többi művéhez hasonlóan ezt is szívesen sorolják az úgynevezett horror-szatíra műfajába. A szerző rajongói már jól ismerik az időben visszafelé haladó elbeszélői technikát – a Túlélő főhőse is így meséli el történetét egy repülőgép pilótafülkéjében a fekete doboznak, zuhanás közben.
Tender Branson egy öngyilkos szekta, a Krédó Egyház tagja. Abszurd vallási közösségében a civilizáció összes agyréme sűrítve jelenik meg: teljes beolvadás és totális magány. Szektája tömeges öngyilkossága után Branson magára maradva fejest ugrik a tömegkultúrába, ahol meglátják a benne rejlő spirituális lehetőséget. Hamis önéletrajzot írnak neki, átfazonírozzák és kiképezik televíziós prédikátorrá. Márkanév lesz, mint a vitaminok, az arcszeszek vagy az autók.
De a médiapörgésben hiába minden gyorsító, hangulatfokozó- és javító, a hírnév is hamar lankad, így a valóban természetfeletti képességekkel bíró, beszédes nevű Fertility jóslatait közvetíti a népnek. Ám egy jóslat bekövetkezte után a káosz magával sodorja mindkettőjüket. Nem várat soká magára a végkifejlet sem, a számos bizarr fordulatot követő gépeltérítés. Branson megkíméli az utasokat, megkegyelmez a pilótának, és azt várja, hogy a nyilvánosság szeme láttára térhessen meg az Úrhoz. Hacsak túl nem éli.
Halálkultusz címmel is megjelent.


  • KSH raktári jelzet: 629045
  • Kiadó: Cartaphilus
  • Oldalak száma: 299
  • Kiadás éve: 2014

Nincsenek megjegyzések: