2015. március 9., hétfő

Az atomváros lányai : azoknak a nőknek a története, akik segédkeztek a második világháborút megnyerni / Kiernan, Denise

A második világháború alatt a Tennessee állambeli Oak Ridge-nek több mint 75 ezer lakosa volt, és a városnak nagyobb volt az áramfogyasztása, mint New Yorké. A világ ugyanakkor mit sem tudott Oak Ridge létezéséről. Több ezer ember – elsősorban az ország déli részén, vidéken élő fiatal nők – sereglett a titkos városba. A jó fizetések reményében, és azért érkeztek, mert azt remélték: ily módon segíthetnek mielőbb megnyerni a háborút. Nagyon kevesen tudtak csupán arról, hogy min munkálkodnak ezek az emberek az Appalache-hegység közepén felépített roppant üzemekben. A háború végén aztán fény derült Oak Ridge titkára.
Az atomváros lányai megszólaltja a város sok egykori lakóját – asszonyokat, akik mára a nyolcvanas–kilencvenes éveikben járnak –, és közben feleleveníti az amerikai történelem egy feledésbe merült fejezetét. Denise Kiernan könyve e nőkön keresztül a kor szellemét mutatja be: a bátorságot, az elszántságot és a segíteni vágyást. A történet ötvözi a nagyszabású drámát az egyéni sorsok bemutatásával, és ezzel maradandó történelmi emléket állít Amerikának e korszakáról.
Az emberek az Egyesült Államok minden szegletéből sereglettek egy olyan városba, amely semmilyen térképen nem található meg.

Tilos volt beszélniük a munkájukról, még egymás között is.

Ezek a fiatal nők versenyt futottak az idővel, hogy megmentsék az országukat, és örökre megváltoztatták a háború – és a világ – menetét.

  • KSH raktári jelzet: 793945
  • Kiadó: Gabo
  • Oldalak száma:401
  • Kiadás éve: 2014

Nincsenek megjegyzések: