2011. november 3., csütörtök

Séták Pesten és Budán : Városkalauz Budapestről, színes fotókkal és térképekkel / Horváth Gábor

"A könyv, amit a kezében tart, a hagyományos útikalauzok szellemiségét követve íródott, s most útitársnak jelentkezik, hogy bemutassa Önnek Magyarország fővárosát, ezt a nyüzsgő metropoliszt.
Mert látnivaló akad itt bőven. A dicső múltat hirdető, hatalmat, erőt sugárzó királyi palota, a kedves Halászbástya, a komor Citadella és az ezer csipkés Parlament mellett templomok, tekintetet vonzó középületek, főúri villák, könyvtárak, mozik és színházak, szép napokat látott kávéházak, pazar hidak, melyek mind Önre várnak és sorjáznak a kérdések: Kik voltak az építtetők, a tervezők, az építők. Mily élet zajlott egykor a városi paloták, elegáns bérházak, díszes polgárházak, fényes vendéglők, rózsaszínű orfeumok, füstös kiskocsmák falai között...? Hogy hívták a nagyszerű mestereket, akik életet leheltek a holt anyagba, vasba, kőbe, agyagba. Hol laktak, dolgoztak a sorsformáló államférfiak, a nemzet javát akaró tudósok, ébren álmodó irodalmárok, festők, zeneszerzők, s most hol pihennek? Merre leljük az értékeket, sok szépséget őrző múzeumokat, kiállításokat, gyűjteményeket, és a fürdőket, ahol újjászülethet a megfáradt utazó. ...és ott fenn, miről suttognak a budai hegyek fái...?
Van tehát feladata könyvünknek, méghozzá nem is kevés!
Közös barangolásaink során a tájékozódást igyekeztünk még könnyebbé tenni fejezetenként egy vagy több résztérkép elhelyezésével. Ugyanígy a függelékben, az utcák, terek illetve a látnivalók jegyzékét hasonló megfontolásból állítottuk össze." (a Szerző)

  • KSH raktári jelzet: 777352
  • Kiadó: szerző
  • Oldalak száma: 344
  • Kiadás éve: 2011

Nincsenek megjegyzések: