2011. február 22., kedd

Matematikai statisztika / Vargha András

Statisztikáról nem matematikusoknak, gyakorlatias jelleggel és egy hasznos program demo változatával.

„Mondják: van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika. Valóban, a szakszerűtlenül alkalmazott statisztika segítségével szinte bármit és bárminek az ellenkezőjét is be lehet bizonyítani. A matematika statisztika lényege éppen az, hogy megtudhatjuk, mit és mennyire higgyünk el adatainknak, mennyire bizonyító erejűek azok.
A magyar könyvkiadásban hiánypótló művet tart kezében az Olvasó. Több mint húsz éve nem jelent meg olyan statisztikai tankönyv, amely a nem matematikus beállítottságú, sőt esetleg a matematikával éppen hadilábon álló szakemberek (pszichológusok, biológusok, nyelvészek) számára érthető formában mutatja be a matematikai statisztika főbb eljárásait.
Vargha András - aki a matematikai statisztika tudományának és alkalmazásainak nagy tekintélyű és avatott művelője évtizedek óta - a nehezebbik utat választotta: nem pusztán felsorolja a statisztika képleteit, hogy azután kezdjen velük az Olvasó amit akar, hanem az eljárások lényegét, alapgondolatait világítja meg, pontosan leírva alkalmazásuk lehetőségeit és korlátait.
A konkrét számítások ma már könnyen elvégezhetők a számítógép segítségével, például a könyvhöz mellékelt Ministat program demo változatával. A számítások mögött mély gondolatok megértése nélkül azonban mindez csak a számokkal való felszínes zsonglőrködés marad.
Ez a könyv nélkülözhetetlen mindenkinek, aki állításait szakszerű módon, tényekkel, adatokkal kívánja alátámasztani. A könyv a hagyományos eljárások mellett számos modern, az utóbbi évtizedekben kidolgozott, a korábbiaknál hatékonyabb eljárást ismertet."


  • KSH raktári jelzet: 734704
  • Kiadó: Pólya kiadó
  • Oldalak száma: 528
  • Kiadás éve: 2000

Nincsenek megjegyzések: