2015. május 4., hétfő

Tolvaj-kulcs : a betöréses lopások vizsgálata az elkövetők szemszögéből / Barabás A. Tünde (szerk.)

A betöréses lopások amellett, hogy vagyoni sérelmet okoznak, sokszor akár hosszú távon is befolyásolják az érintettek életét: szorongást, félelmet, a biztonságérzetük romlását előidézve. A cselekmény hatásai emellett általában nem csak a közvetlen sértetteket sújtják, sok esetben a lakókörnyezetük biztonságérzete is jelentősen romlik, félni kezdenek az áldozattá válástól. Mindamellett éppen ez az a bűncselekménytípus, amely ellen lehet védekezni, és maga az állampolgár is sokat tehet a megelőzés érdekében.
Ez a kötet egy 2014-ben az Országos Kriminológiai Intézet vezetésével és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával zajlott empirikus kutatás eredményeit mutatja be. A kutatás jellegzetessége a jelenség „elkövetői szemszögből” történő vizsgálata, vagyis az elkövetett betörésekről, azok okairól, a kiválasztási szempontokról, az egyes eltérítő körülményekről maguk a betörők vallanak.
A Magyarországon egyedülállónak tekinthető kutatás, amely a nemzetközi tapasztalatok felhasználásával vizsgálta a hazai elkövetőket, segítséget nyújthat szakembereknek és laikusoknak egyaránt abban, hogyan kerülhető el a betörés, mit tehetnek a hatóságok a polgárok érdekében, s mit maga az állampolgár, hogy ne váljon célponttá.


  • KSH raktári jelzet: 795226
  • Kiadó: Országos Kriminológiai Intézet
  • Oldalak száma: 188
  • Kiadás éve: 2014

Nincsenek megjegyzések: