2015. május 4., hétfő

Áldozatok és igazságszolgáltatás / Barabás A. Tünde

A viktimológia tudományának kialakulása és önállóvá válása, az elkövetők megváltoztatásához és visszatartásához fűződő remények halványulása, a büntetőeljárás gyorsítása és egyszerűsítése iránti igény, valamint a menedzserszemlélet megjelenése a tudomány és a jogalkalmazás területén egyértelműen a sértett szerepének „újrafelfedezéséhez” vezetett. Ezzel együtt erősödtek azok a tendenciák, amelyek a sértetté válás folyamatát, okait és más ehhez kapcsolódó lényeges kérdéseket – mint a latenciát, a másodlagos és harmadlagos viktimizációt, a biztonságérzet alakulását az áldozattá válást követően, valamint a kompenzációt – helyezték a kutatások középpontjába.
Az áldozatok méltányos kezelésének és kompenzációjának kérdése mind nagyobb hangsúlyt kap a nemzetközi dokumentumokban és ennek következtében az egyes nemzeti igazságszolgáltatási rendszerekben.
A könyv az áldozattá válással és az ahhoz kapcsolódó egyes kérdésekkel, mint a latencia, félelem, média-hatás, a sértettek igazságszolgáltatás elfoglalt helye, szerepe és lehetőségei szempontjából foglalkozik elsősorban. A kilenc fejezetben az elmélet mellett számos kriminológiai, illetve viktimológiai kutatás eredményeiről olvashatunk, amelyek jelentős része a szerző részvételével zajlott az Országos Kriminológiai Intézetben.


  • KSH raktári jelzet: 795225
  • Kiadó: Országos Kriminológiai Intézet
  • Oldalak száma: 175
  • Kiadás éve: 2014

Nincsenek megjegyzések: