2012. október 26., péntek

A kínai tea / Tong, Liu

 A tea a meditáció barátja, hatására az ember szíve mély nyugalomba merül. A tea a képzelet szárnyait nyújtja, melyeken aztán a hétköznapi világ fölé emel, miközben meghagyja a gondolkodás világosságát.
A tea nem kábít el, sőt inkább közelebb visz a bölcsességhez. Ezért azonosak a teafogyasztási szokások szinte minden keleti országban - a keleti embereknek ugyanis szükségük van erre az egyszerű, de frissítő italra. A tea hagyománya egyszerre része a mindennapi életnek és a kultúrának, ahogy a keleti bölcsesség is, melyet annyira csodálnak, és amelynek szelleme az önmagunkon való elgondolkodásban ragadható meg.
Az előállítás eltérő módszerei szerint a kínai teának általában hat fő fajtáját különböztetik meg: zöld tea, fekete tea, oolong tea, sötét tea, sárga tea és fehér tea. Egyesek szerint az egyszerű és könnyű zöld tea a skolasztikus dél kínai szellemet idézi, az enyhe és visszafogott sötét tea olyan, mint egy hölgy, meleg és állhatatos, az oolong tea a bölcsességet testedzésen keresztül keresők kitartására hasonlít, a hosszan tartó utóízt hagyó sötét tea pedig idősebbek bölcsességét jelképezi és még folytathatnánk. /részlet a könyvből/


  • KSH raktári jelzet: 762617
  • Kiadó: Kossuth
  • Oldalak száma: 144
  • Kiadás éve: 2008



Nincsenek megjegyzések: