2012. február 7., kedd

A hosszú dal / Levy, Andrea

Andrea Levy, Orange-díjas írónő regénye Július, a fekete háziszolga életét meséli el. Július a 19. századi Jamaicán rabszolgaként éli mindennapjait. „Leleményes, ravasz, kedves, vonzó, szívós, kétségbeesett és szerelmes.” Így próbál életben maradni, és előrébb jutni a rabszolgaság kegyetlen és megalázó korszakában.
Júliust fiatalon szakítják el az anyjától, hogy az Angliából nemrég érkezett Caroline Mortimernek a társasága és komornája legyen az Amity ültetvényen. A sok megaláztatás ellenére életvidám fiatal nővé serdül, aki apró fortélyokkal próbálja megkönnyíteni az életét. Miközben tanúi lehetünk egy rabszolgalázadás kíméletlen leverésének, a rabszolgaság eltörlését kísérő drámai változásoknak: a rabszolgák eufórikus hangulatának, majd kiábrándulásának és az Amity ültevény hanyatlásának, nyomon követhetjük Július életének állomásait is. Beleszeret az ültetvény jóképű, fiatal intézőjébe, az idealista Robert Goodwinba, gyermekei születnek. Megtapasztalja az éhezést és a kilátástalanságot, de öregkorára békés, nyugodt életet talál fia családjának körében.
A hosszú dal édes-bús történet egy asszonyról, akit a számtalan megpróbáltatás sem tör meg, és élete végéig megőrzi derűlátását, emberi tartását, humorát.


  • KSH raktári jelzet: 599715
  • Kiadó: General Press
  • Oldalszám: 391
  • Megjelenés éve: 2011

Nincsenek megjegyzések: