2013. december 17., kedd

Benáresz, a kapu / Tolvaly Ferenc

– A lélek eszmélése –
Tolvaly Ferenc az El Camino – Az út, a Tibetben a lélek és a Boszporusz felett a híd című regényeinek életválsággal küzdő főszereplői előtt utazásaik során tárulkoznak fel az útkeresés és az újrakezdés lehetőségei. A lelki megrázkódtatásokkal teli, életre szóló nagy kalandok. A Benáresz a kapu Indiába visz el, és a hinduizmus ősi-élő sokrétű vallásából merít.
A főhőst felesége hirtelen, látszólag magyarázat nélkül hagyta el. Gyötri a kétség, „hajtja az értelmetlen múlt, a jelen kényszere és a jövő bizonytalansága”. Szinte menekül Indiába, ahol fotóművészként objektíveket cserélve néz, de a képeket önmagán átszűrve lát: kitárul előtte az isteneket mindenben maguk körül érző emberek nyugalmának titka.
Egy idő után nem a kétségbeesett, megcsalt férj önsajnálata, hanem a magát is felfedező férfi ír eszméléséről. Elvezet a szent folyó, a Gangesz partjára, India elképesztő szegénységű és átmenetek nélkül pompázatos városain, falvain, sivatagain keresztül a lélek kapujához.
Mint Tolvaly Ferenc korábbi művei, így a Benáresz a kapu is olvasás közben átélhető, önismereti-tisztulási folyamatot kínáló hatalmas zarándoklat.


  • KSH raktári jelzet: 620253
  • Kiadó: Kortárs
  • Oldalak száma: 312
  • Kiadás éve: 2013

Nincsenek megjegyzések: