2012. szeptember 14., péntek

Kulturális Örökség Napjai 2012

Látogasson el a KSH Könyvtár épületébe
a Kulturális Örökség Napjai keretében

2012. szeptember 15–16. (szombat–vasárnap), 9.00–15.00
Budapest 1024 Keleti Károly u. 5.


A Czigler Győző által tervezett „Statisztikai palota” eklektikus épületét 1897-ben adták át a Központi Statisztikai Hivatal számára, amelynek máig székhelyül szolgál. Az eredetileg 140 helyiséget magában foglaló palota alagsori szintjét lehet megtekinteni, ahol több mint száz éve működik a KSH Könyvtár.


Programok

Interaktív olvasóterem

Az olvasóteremben 9.00-tól félóránként előadást hallgathat a KSH és a könyvtár történetéről.
  • Szeretne többet megtudni egy 145 éve működő intézményről és könyvtáráról? Nézze meg a KSH történetéről szóló kiállítást, és olvasson bele a hivatal történetéről szóló könyvekbe.

  • Szeretné megtudni, milyen változások történtek a világban az elmúlt évtizedekben? Nézze meg a korabeli újságok eredeti példányait.

  • Szeretne elmélyedni abban, hogy az 1950-es években milyen fölösleges termékeket gyártottak, nem hivatalosan hogyan alakultak az ötéves tervek? Szeretné megismerni az 1956-os forradalommal kapcsolatos KSH-jelentéseket? Lapozzon bele a hivatal egykor titkos kiadványaiba.
  • Érdekli, hogyan publikálták 1870-ben az első magyar közigazgatás által szervezett népszámlálást, és hogyan alakult a népszámlálások története napjainkig? Tekintse meg a népszámlálási összeállításokat az olvasóteremben.

  • Szeret régi térképekkel foglalkozni? Most lehetősége nyílik arra, hogy megismerkedjen a KSH Könyvtár térképtárának muzeális kin­cse­ivel.



Könyvtár kicsiknek és nagyoknak

Míg a felnőtt olvasók megismerkednek az 1867-ben alapított Központi Statisztikai Hivatal történetével, megtekintik az olvasótermeket és a patinás főigazgatói irodát, addig a kisebbek gyerekkönyvekkel, statisztikai totóval és könyvjelző-barkácsolással tölthetik az idejüket.

Az előadások mellett szabadon elvihető kiadványokkal szeretnénk hozzájárulni a hivatal és a statisztikai kultúra jobb megismeréséhez.

Internetsarok

A Kulturális Örökség Napjai valamennyi látogatója számára ingyenes internethasználatot biztosítunk.

Raktárlátogatás

Megtekintheti a könyvtár egyik raktárát, és megismerkedhet az ún. tömörraktár rendszerével, amely lehetővé teszi, hogy a hagyományos elrendezésnél lényegesen több könyvet lehessen tárolni. A könyvekkel megrakott polcokat egyetlen kézmozdulattal bárki elforgathatja.

(A raktárlátogatás tízfős csoportokban történik az igényekhez igazodva. Túljelentkezés esetén nem tudjuk biztosítani a raktár megtekintését.)

Kedvezményes beiratkozás és könyvesbolt

A Kulturális Örökség Napjai keretében hozzánk látogató érdeklődők nemcsak a KSH Könyvtár kiadványaiból válogathatnak, hanem kedvezményes beiratkozási lehetőséggel is élhetnek ezen a napon.

Nincsenek megjegyzések: