2012. január 13., péntek

Kiloccsant víz / Grindley, Sally

"Nagy nap ez a mai. Mától fogva megtanulod, hogy magad boldogulj az élet zavaros örvényében..." Lu Sze-jen még csak tizenegy éves, nem csoda, ha csupán annyit ért ebből a szívtelen kijelentésből, hogy mostantól semmi sem lesz olyan, mint eddig volt. Így kezdődnek egy kínai kislány kalandjai, aki a nagyvárosba kerül, és egy ismeretlen világban kell helytállnia, ahol csak a saját leleményességére számíthat.
E modern Árvácska vagy Twist Olivér történet napjaink Kínájába vezet bennünket, egy olyan országba, amelyről sokat hallottunk, de keveset tudunk. Ebben a mesében nincs se kínai nagy fal, se olimpiai készülődés, csak egy melegszívű, szeretetéhes kislány, akit egyik napról a másikra elszakítanak a családjától, a falujától, és olyan világba kerül, amely legalább annyira új a számára, mintha egy idegen földrészre csöppent volna.
Egy gyerek magára marad az ismeretlen felnőttek közt, nem bízhat mások segítségében, csak a saját erejében, kitartásában, álmaiban. Nem törődik bele a helyzetébe, nem adja föl a reményt, hogy egyszer újra hajóra szállhat, és hazajuthat az övéihez.
Az angol Sally Grindley erőteljes és gondolatébresztő regénye finoman árnyalt, őszinte és gondos képet fest egy kislányról, aki felnőtteket megszégyenítő bátorsággal viselkedik a számunkra talán hihetetlenül hangzó, de a világ egyes tájain korántsem rendhagyó körülmények között.

  • KSH raktári jelzet: 558937
  • Kiadó: Orlando
  • Oldalak száma: 173
  • Kiadás éve: 2004

Nincsenek megjegyzések: