2011. október 4., kedd

Misztikus történetek / Poe, Edgar Allan

Az a­me­ri­ka­i ro­man­ti­ka nagy a­lak­ja több mű­faj­ban is ma­ra­dan­dót al­ko­tott, év­ti­ze­dek­kel meg­e­lőz­ve e mű­fa­jok e­u­ró­pa­i meg­a­la­pí­tó­it, ám hír­ne­vét el­ső­sor­ban misz­ti­kus és bi­zarr rém­tör­té­ne­te­i­nek kö­szön­he­ti, a­me­lyek a p­ró­za­í­rás új, ki­ak­ná­zat­lan te­rü­le­te­i fe­lé ­te­rel­ték a fi­gyel­met. A ­ké­sőb­bi nagy u­tó­dok (­Kaf­ka, Bor­ges, Bi­er­ce) mű­ve­ik­ben e­l­is­me­rés­sel a­dóz­nak Po­e-­nak, s al­ko­tá­sa­ik­ban is tu­laj­don­kép­pen a Po­e mű­ve­i ál­tal leg­i­ti­mi­tást nyert, a rej­tély és a ré­mü­let szim­bó­lu­ma­i­nak im­már k­lasszi­kus­sá vált lé­lek­ta­ni mű­fa­ját fej­lesz­tet­ték to­vább.

Po­e szűk­sza­vú­an i­szony­ta­tó í­rá­sa­i min­dig a tisz­ta lo­gi­ka és a meg­fog­ha­tat­lan szo­ron­gás lég­kö­ré­ben ját­szód­nak, még­pe­dig egy­szer­re. Ez a ri­de­gen szi­go­rú és még­is szo­ron­gó el­me nem ri­adt vissza a szél­ső­sé­ge­sen vad­ro­man­ti­kus hát­bor­zon­ga­tás­tól sem, más í­rá­sa­i­ban pe­dig oly­kor már szin­te a szür­re­a­lis­ta p­ró­za e­lő­fu­tá­ra. El­be­szé­lé­se­i­ben a lé­lek­ta­ni és a fi­lo­zó­fi­a­i szen­ve­dé­lyek az em­ber bel­ső vi­lá­gá­ba ve­zet­nek, s on­nan hív­ja e­lő a­lak­ja­it, a­hon­nan a s­ha­kes­pe­a­re-i szel­le­mek jön­nek e­lő. A bor­zal­ma­kat su­gal­ló lég­kör és a pá­rat­lan at­mo­szfé­ra­te­rem­tés ma is ol­va­sók mil­li­ó­it bi­lin­cse­li le.

A két­nyel­vű kö­tet­ben az í­ró is­mer­tebb el­be­szé­lé­se­i mel­lett o­lyan í­rá­sok is sze­re­pel­nek, a­me­lyek e­lő­ször lát­nak ma­gyar for­dí­tás­ban nap­vi­lá­got.


  • KSH raktári jelzet: 538018
  • Kiadó: Lazi
  • Oldalak száma: 300
  • Nyelv: angol/magyar
  • Kiadás éve: 1999

Nincsenek megjegyzések: