2011. augusztus 29., hétfő

WikiLeaks-akták - Julian Assange háborúja a titkosítás ellen / Leigh, David - Harding, Luke

Internetes Messiás vagy kiberterrorista? Információs szabadságharcos vagy szexbűnök elkövetője? Ki az az ember, aki a történelem eddigi legnagyobb kiszivárogtatása mögött áll? Julian Assange egyike a legkülönösebb figuráknak, akikből valaha világszerte ismert celebritás lett. „Találmánya”, a WikiLeaks internetes leleplező oldal felbőszítette az Egyesült Államokat, a világ egyetlen szuperhatalmát, a brit királyi famíliát, és forradalmat csinált Észak-Afrikában. A vita a WikiLeaks és Assange szerepéről odáig fajult, hogy amerikai politikusok a meggyilkolására szólítottak fel.
David Leigh és Luke Harding, a Guardian díjnyertes újságírói központi szerepet játszottak abban, hogy a WikiLeaks és öt, a világ legismertebb orgánumai közé számító lap közösen publikált válogatást a leleplező oldal által megszerzett több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratból, valamint a sok százezer afgán és iraki titkosított hadinaplóból. Assange-ról és a WikiLeaksről sokan és sokat írtak már. Leigh és Harding a Guardian oknyomozó csapatával együtt azonban eddig ismeretlen terepre viszi az olvasót.

Vajon lesz-e folytatás? Mit hoz a jövő Assange-nak, fenyegeti-e amerikai börtön, vádat emel-e a titokban összeült nagy esküdtszék a szigorúan őrzött Manning ellen? Egyáltalán mi lesz a WikiLeaks sorsa? Megválaszolhatatlan kérdések, mint ahogy e történettel kapcsolatban is sok nyitott kérdés maradt. De a WikiLeaks-sztori éppen azt mutatja: előbb vagy utóbb megérkeznek a válaszok.

  • KSH raktári jelzet: 776151
  • Kiadó: Geopen
  • Oldalak száma: 399
  • Kiadás éve: 2011


Nincsenek megjegyzések: