2015. április 14., kedd

Bíbor és fekete : a Vatikán titokzatos hőse a II. világháborúban / Gallagher, J. P.

E könyv magán viseli egy bestseller vagy egy háborús krimi valamennyi jegyét: van benne kémkedés, összeesküvés, küzdelem a gonosz erőkkel, az éjszaka sötétjében végzett titkos munka... csakhogy mindez igaz. A Bíbor és fekete a Vatikán Vörös Pimperneljének is nevezett monsignor Hugh O’Flaherty megdöbbentő és hősi történetét beszéli el.
Olaszország náci megszállása idején, amikor Róma Herbert Kappler, a rettegett SS-ezredes irányítása alá került, O’Flaherty munkához látott, és megszervezett egy különböző nemzetiségű, vallású és politikai nézeteket valló, tapasztalt férfiakból és nőkből álló csapatot. Egy célja volt: hogy megmentsen minél több szökött hadifoglyot és zsidó embert a náci gépezettől. A monsignor irányítása alatt magánházakban és lakásokban, templomokban és kolostorokban rejtegették a rászorultakat. O’Flaherty jól ismert alakja mindennap megjelent a Szent Péter-bazilika lépcsőin – semleges területen, melyet még a nácik sem mertek megtámadni –, hogy segítségére lehessen a hozzá küldött szökevényeknek. Kappler újra meg újra kísérletet tett a meggyilkolására, de mindannyiszor kudarcot vallott.
J. P. Gallagher e klasszikus műve eredetileg A Vatikán Vörös Pimpernelje címmel jelent meg, 1983-ban pedig – Bíbor és fekete címmel – televíziós filmadaptáció is készült belőle, melyben Gregory Peck játszotta monsignor O’Flahertyt, Christopher Plummer pedig Kappler ezredest.


  • KSH raktári jelzet: 629789
  • Kiadó: Új Ember
  • Oldalak száma: 173
  • Kiadás éve: 2014

Nincsenek megjegyzések: