2014. április 25., péntek

Genealógia I -II. / szerk. Kollega Tarsoly István

Jelen kötetünkkel egy új könyvsorozatot indítunk útjára, amely a történelem segédtudományait veszi sorra; első kötete a segédtudományok közül a legismertebbet és legnépszerűbbet, a genealógiát tárgyalja. Terveink szerint az e tudomány legfontosabb ismereteit összegyűjtő kiadvány is több kötetben lát majd napvilágot, amelynek első részét tartja kezében az olvasó.
Kötetünkben a nagyobb egyházak levéltári gyűjteményeire, a Magyar Országos Levéltár, s az önkormányzati levéltárak anyagaira koncentráltunk.

Célunk, hogy a családtörténet kutatásának módszertanát, legfontosabb forrásbázisait, s az azokat őrző intézményeket bemutassuk, s hogy kötetünk olvasója a genealógiai kutatásban többet lásson a családfa összeállításánál, ugyanakkor felfedezze: az anyakönyvek adatai is jóval többet adnak, mint egy-egy család leszármazásának csupasz váza. A családok történetének, őseinknek, s persze általában a múltnak akkor lesz arca, ha a rendelkezésre álló lehető legtöbbféle forrástípust mozgósítjuk az események, a háttér, a valamikori közeg felélesztésére, megismerésére. Természeten az így megismert források nem csupán családtörténeti kutatásokat tesznek lehetővé. A különböző gyűjtemények bemutatása mellett a genealógiával rokon területek, más történeti segédtudományok eredményei is helyet kapnak kötetünkben, hiszen ezek adatai is szorosan kapcsolódnak a genealógia tárgyához, kiegészíthetik a vizsgálódást, s így komplex kutatás valósulhat meg.

  • KSH raktári jelzet: I-II. kötet: 789210 és 789211   
  • Kiadó: Tarsoly
  • Sorozat: A történelem segédtudományai
  • Oldalak száma: 270 és 197
  • Kiadás éve: 2012

Nincsenek megjegyzések: