2012. június 26., kedd

Az ügynök : Életem három titkosszolgálatnál / Werner Stiller

1979-ben hatalmas csapás érte az NDK állambiztonsági minisztériumát, a Stasit: az egyik legtapasztaltabb ügynökük, Werner Stiller a páncélszekrényből kilopott szigorúan titkos aktákkal a hóna alatt átszökött Nyugat-Németországba. A keletnémet hírszerzés a rendszerváltás után elismerte, hogy Stiller árulása évekkel vetette vissza a Stasi munkáját: számtalan ügynöküket kellett visszahívniuk az NSZK-ból, és szinte teljesen újjá kellett építeni a kémszervezet tevékenységét. Hajtóvadászatot indítottak ellene, így Stiller végül Amerikába menekült, ahol a CIA szolgálatába állt.
A hidegháború lezárulása után visszaköltözött Európába. Különböző bankok szolgálatába állt, és sokmilliós vagyont szerzett, a francia Riviérán vett nyaralót, ingatlanokba fektetett be. Majd az összes pénzét elveszítette, és Magyarországra költözött, hogy ezúttal Budapesten keressen magának új kalandokat.

Werner Stiller, a szocialista blokk James Bondja, akár egy hollywoodi akciófilm hőse is lehetne. Csakhogy mindaz, amit könyvében elmesél, igaz. Leleplezi a három hírszerző szolgálat, a keletnémet Stasi, a nyugatnémet BND és az amerikai CIA titkait, a hidegháborús időszak kémjeinek valódi történetét.


  • KSH raktári jelzet: 595951
  • Kiadó: Nyitott Könyvműhely
  • Oldalak száma: 300
  • Kiadás éve: 2011

Nincsenek megjegyzések: