2011. március 25., péntek

Az Európai Unió alapdokumentumai 2010

"Az Európai Unió többéves előkészítés - és több, uniós alkotmány létrehozására irányuló sikertelen kísérlet - után ún. reformszerződés révén 2009. december 1. óta megújult jogi alapokkal rendelkezik. Az európai jogrendet 2010 után ez a jogi keret tartja rendszerben és határozza meg gyakorlatilag minden olyan élethelyzetben, amelynek közös működtetésére az Unió felhatalmazást kapott a tagállamaitól.
Az európai alapjogvédelem számára szintén mérföldkő az új jogi keret, amelyhez ma már hozzá kell érteni az Unió jogi kötőerővel rendelkező Alapjogi Chartáját is. A régi és az új tartalmi és formai elemek együttélése azonban jogalkotónak, jogalkalmazónak tagállamon belül és kívül egyaránt feladatot fog adni az elkövetkezendő években is, különös figyelemmel Magyarország 2011 első felében viselt elnökségi feladataira.
A tartalmi megfeleltetés, a szinopszis célja, hogy segítséget nyújtson a Lisszaboni Szerződés által bevezetett módosítások tartalmának felderítéséhez és megkönnyítse az eligazodást az Európai Unió elsődleges joganyagának aktuális rendszerében. Hasznos kiindulópont lehet a köz- és magánszféra számára a mindennapi jogalkalmazásában és a felsőoktatás különböző szintjein is." (Szalayné Sándor Erzsébet)

  • KSH raktári jelzet: 774546
  • Kiadó: Európa Központ
  • Oldalak száma: 354
  • Kiadás éve: 2010

Nincsenek megjegyzések: