2013. július 30., kedd

A Jane Eyre eset / Fforde, Jasper


Jasper Fforde New York Times bestseller-sorozata egy másik lehetséges és meglehetősen bizarr 20. század végi Angliába vezet el – olyan világba, ahol mindennapos az időutazás, kihalt állatfajok házilag klónozott példányai sétálgatnak a kertekben, virágzó feketepiacuk van a hamisított verseknek, és a művészeti irányzatok harcias hívei utcai csatákat vívnak egymással.
Ebben a világban él Thursday Next, a rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő, aki élete legnagyobb kihívásával szembesül, mikor a zseniális bűnöző, Acheron Hades a hírnév és a busás váltságdíj reményében elrabolja Charlotte Brontë nagyszerű regényének hősnőjét, Jane Eyre-t...

Jasper Fforde nemzetközi sikerű könyvét a Harry Potter-sorozat fordítója, Tóth Tamás Boldizsár magyarításában adjuk közre.






  • KSH raktári jelzet: 617597
  • Kiadó: Cor Leonis
  • Oldalak száma: 371
  • Kiadás éve: 2013

Maradj mellettem / Coben, Harlan

Amikor váratlanul felbukkannak a múlt árnyai, három ember számára az amerikai álom egyszerre rémálommá válik…

Megan tipikus kertvárosi anyuka, van két tökéletes gyermeke és egy tökéletes férje, boldogan élnek tökéletes házukban. Megan mégis egyre elégedetlenebb az életével. Nosztalgiával gondol vissza arra az időszakra, amikor korántsem volt minden ennyire tökéletes körülötte…
Ray egykor tehetséges fotós volt, de negyvenéves korára zsákutcába jutott az élete, és a magukat celebnek képzelő, gazdag kölykök bérbe vehető paparazzójaként keresi meg a mindennapi betevőt. Egy napon azonban felsejlik egy alak a múltból. Valaki, aki miatt minden félrecsúszott…
Broome nyomozó képtelen szabadulni egy megoldatlan ügytől. Tizenhét éve próbál a nyomára bukkanni egy helyi családapának, aki egyik napról a másikra megmagyarázhatatlanul eltűnt. Már ő maga sem hisz abban, hogy valaha megtalálja a megoldást, amikor váratlanul történik valami…

Ahogy felgyorsulnak az események, mindhárman rájönnek, hogy bármilyen mélyre temették is titkaikat, a múlt sosem halványul el teljesen, és egy nap mindenkinek szembe kell néznie tettei következményével. Az élet napos oldalát pedig csak egy hajszálvékony vonal választja el a sötétebbik felétől…


  • KSH raktári jelzet: 616685
  • Kiadó: Jaffa
  • Oldalak száma: 320
  • Kiadás éve: 2013

A szirének éneke / McDermid, Val

Az ember sosem felejti el az elsőt.
Vagy nem ezt mondják a szexről?
Pedig mennyivel jobban illik ez a gyilkosságra…


Négy férfi holttestére bukkantak, mindannyiukat megkínozták és megcsonkították. A gyilkos nemcsak vérre szomjazik, de szexre is. Félelem ejti rabul a város lakóit, a rendőrség pedig a képzett klinikai pszichológus, Tony Hill segítségét kéri. Egészen mostanáig Tony csak a börtönben találkozott sorozatgyilkosokkal. Nemsokára azonban minden szakmai tapasztalatára és ügyességére szüksége lesz, ha életben akar maradni… Múltjában sötét árnyak lappanganak, de ő a legalkalmasabb férfi a kéjgyilkos felkutatására. És ő a legmegfelelőbb áldozat…

Van McDermid regényei egytől egyig sikerlistásak, műfajuk legjobbjai. Lebilincselően izgalmas, csodálatosan megírt pszichológiai krimik, melyek a sorozatgyilkosok zaklatott elméjébe nyújtanak páratlan bepillantást. Az írónő a neves Diamond Dagger-díjat is elnyerte, ami a legrangosabb kitüntetések egyike a krimiirodalom terén.


  • KSH raktári jelzet: 591466
  • Kiadó: Ulpius-Ház
  • Oldalak száma: 510
  • Kiadás éve: 2010

2013. július 29., hétfő

Az elveszett Jane Austen-kézirat / James, Syrie

Samantha McDonough alig hiszi el, amit lát – azt meg pláne nem, hogy mekkora szerencséje van. Egy kétszáz éves verseskönyv felvágatlan lapjai közé dugva egy levélre bukkan, melyet meggyőződése szerint Jane Austen írt. A levélben szó esik egy kéziratról, aminek sajnálatos módon „a devonshire-i Greenbriarben nyoma veszett”. Lehetséges, hogy létezik egy ismeretlen Jane Austen-regény, ami csak felfedezésre vár? Ki tudna ellenállni a kísértésnek, hogy a keresésére induljon?

A gyönyörű, több száz éves Greenbriar birtokra érve Samanthának nincs könnyű dolga, amikor meg akarja győzni Anthony Whitakert, a jóképű, ám hajthatatlan tulajdonost arról, hogy kutassák fel az elveszett Austen-művet – egészen addig, amíg szóba nem kerül, hogy a kézirat akár több millió dollárt is érhet.

Az eddig ismeretlen kézirat megtalálása és elolvasása után Samanthát és Anthonyt azonnal magával ragadja Rebeka Stanhope, a falusi lelkész lányának története, aki kalandjai során keserédes leckéket kap az életről és a szerelemről. Ahogy a múlt újonnan felfedezett meséje lassan feltárul előttük, a jelenben is szövődik egy történet, amitől talán mindkettejük élete örökre megváltozik.


  • KSH raktári jelzet: 617581
  • Kiadó: Cor Leonis
  • Oldalak száma: 352
  • Kiadás éve: 2013

Az angyal napja / Muravjova, Irina

A különleges felépítésű regényben egy orosz emigráns család sorsát követhetjük nyomon. Három nemzedék, három kor elevenedik meg előttünk, egyéni sorsok bontakoznak ki. Násztya a 30-as évek sztálini Oroszországába érkezik angol újságíró férjével. Saját szemével látja a szovjet elit pazar életét, miközben Moszkva utcáin tombol a nyomor és mindent a félelem hat át. Liza az 50-es évek Párizsában kábítószer túladagolásban meghalt fiát gyászolja, és eltékozolt életén mereng húgának írt leveleiben. Dmitrij élete napjainkban zajlik, és már nem terheli sem a véres forradalom, sem a háború, mégis áthatja a tragikus múlt. Mindazonáltal képes meglátni az angyalt, és az angyal is lenéz rá: az élet és a halál mezsgyéjéről, a templom kupolájából, a szívéhez közel álló nő szemén keresztül.
Bár a főhősök különböző időkben élnek, sorsukon keresztül azt az orosz lelkületet ismerhetjük meg, amely már odaveszett és csak a nagy orosz regényírók műveiben él tovább. 





  • KSH raktári jelzet: 617428
  • Kiadó: Tericum
  • Oldalak száma: 428
  • Kiadás éve: 2013

Oscar Wao rövid, de csodálatos élete / Díaz, Junot

Oscar aranyos, de súlyos személyiség: egy sci-fi imádó, elhízott, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze hogy megtalálja az igaz szerelmet.
Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül is komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja a családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátornak, és ezért súlyos árat fizetett.

A regény több idősíkon és több mesélőn keresztül követi nemcsak egy család történetét, de Dominika modern történelmét is, érdekes és megkapó szereplőkön keresztül ábrázolja az életet embertelen és emberellenes véres diktatúrában.

Junot Díaz regénye egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével és a derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is.



  • KSH raktári jelzet: 617600
  • Kiadó: Cor Leonis
  • Oldalak száma: 327
  • Kiadás éve: 2013


2013. július 26., péntek

A tokaji aszú titkai / Zelenák István

A szerző, Zelenák István tokaji szőlőtermelők leszármazottja, maga is fél évszázadot meghaladó tapasztalatok hordozója. Ez a kötődés meghatározza a tanulmányok szemléletét és mondanivalóját.
Mint bortermelő, a "Károlyi Gáspár emlékbora" elnevezésű, saját 5 puttonyos aszújára a legbüszkébb. Ugyanis a borvidék egyik legmagasabb, 34 tf. %-os cukorfokú terméséből 2002-ben palackozott természetes aszúbor ez, mely a Vizsolyi Biblia fordítójának 1583-ban exemptált, a tokaji Kis-Mézesmálon fekvő Gyepös szőlője területén, a szerző mai munkája eredményeként - és a természet adományaként - jött létre. Szellemi termékei közül az 1571. évben Tokajban keletkezett Garay-féle osztálylevél, melyet a sátoraljaújhelyi levéltárban - sok neves kutató nyomdokain haladva - felfedezett.



  • KSH raktári jelzet: 786106
  • Kiadó: Agroinform
  • Oldalak száma: 220
  • Kiadás éve: 2012

2013. július 25., csütörtök

Sötét hajnal / Sztanó László

Gyál határában a rendőrség egy fiatalember brutálisan megcsonkított holttestére bukkan, farzsebében egy naplóval, mely fülledt titkokat rejt. Egy világhírre pályázó amerikai zongoraművésznő arc-plasztikai műtétre érkezik Budapestre a nemzetközileg elismert Horgass professzorhoz, de a lány napok múlva nyomtalan eltűnik. Egy amerikai újságírónő Stacy Wyatt is a fővárosba érkezik, az ő feladata megóvni a szépítő műtétre váró lányt, és „tálalni” a szenzációs sztorit a médiának.
A feladat azonban megoldhatatlannak tűnik; a város idegen és elutasító, a módszeresen dolgozó gyilkos újra lecsap, és Stacynek az elhallgatott múlt sötét démonjával is le kell számolnia... Hogy azután még nagyobb sötétség következzék.

A Sötét hajnal – akár a legjobb Stephen King sztorik – lázálomszerűen nyomasztó, sodró lendületű és pengeéles. A lélektani krimi műfaj rajongóinak feltétlenül ajánljuk!




  • KSH raktári jelzet: 781861
  • Kiadó: Athenaeum
  • Oldalak száma: 390
  • Kiadás éve: 2013

Lélekölő / Kovács Noémi

2013, Budapest. Page Péter nyomozó egy rejtélyes gyilkosság felderítésén dolgozik, amihez egy amerikai sztár-profilozó barátja segítségét kéri. A Normafás gyilkos nem először csap le. Áldozatai szép, fiatal lányok, akik ördögien hasonlítanak egymásra. A gyilkos pedig őrült játékba kezd velük és a rendőrséggel. Page azonban egy fura sejtésből kiindulva új irányt ad a nyomozásnak, amiben segítői is akadnak, Anna, a kiváló és nem mellesleg gyönyörű pszichológusnő és Csapó, a pimasz asszisztens, akikkel szövevényes és gyilkos csavarokkal teli hajszában találják magukat...
Kovács Noémi neve nem ismeretlen a hazai médiában, dolgozott szerkesztő-riporterként, műsorvezetőként és adásrendezőként több hazai tévécsatornánál, főmunkatársa volt többek között a Tetthely című bűnügyi magazinnak. Jelenleg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola tanára, és a Sikeradó Multimédia tulajdonos-főszerkesztője. Első regénye is valós hazai bűnügyeken alapszik, létező karaktereket idéz meg, nem mellesleg páratlanul fordulatos krimi, tele kulisszatitkokkal a kriminalisztika világából.


  • KSH raktári jelzet: 786214
  • Kiadó: Athenaeum
  • Oldalak száma: 271
  • Kiadás éve: 2013

Ártatlan / Turow, Scott

Húsz éve Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabichet, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett. A jelen. A hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított.
Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, ahol napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, ahol Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott harcára.




  • KSH raktári jelzet: 617604
  • Kiadó: Agave
  • Oldalak száma: 501
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 24., szerda

Csak semmi titok / Sunyovszky Sylvia

Hogyan lesz egy tehetséges felvidéki kislányból Budapest elismert színésznője? Hogyan jut a pozsonyi színművészeti főiskola felvételijétől az 1968-as orosz bevonuláson át Budapestre, Várkonyi osztályába? Milyen fordulópontok és döntések elé állította a rendszerváltás előtti, korántsem barátságos politikai lékör?
Csak semmi titok - a gyönyörű színésznő beavat bennünket abba is, miért kellett lemondjon a színészi hivatásról, és miképpen vált a közélet színpadának meghatározó szereplőjévé. Sunyovszky Sylvia önéletírása egyben film- és színháztörténeti kordokumentum. A kritikákat édesanyja gyűjtötte egybe 1998-ig, kötetünk ezeket, és a legszebb megörökített pillanatokat adja közre.
A barátságos hangvételű könyvéből megismerhetjük a színésznő pályaképét, bepillantást nyerhetünk a korabeli szlovák és magyar színjátszás helyzetébe, a Nemzeti Színház, a Kassai Thália és a Madách Színház társulatának kulisszái mögé, a filmforgatások mindennapjaiba. Felvillannak meghatározó barátságok és találkozások képei (többek között Győry Dezsővel, Simonyi Imrével, Lázár Máriával, Tolnay Klárival, Mensáros Lászlóval, Pécsi Sándorral). A Míg új a szerelem DVD-melléklete ezeknek az éveknek az egyik ajándéka.


  • KSH raktári jelzet: 786104
  • Kiadó: Holnap
  • Oldalak száma: 269
  • Kiadás éve: 2013



Marie Curie és lányai : fejezetek egy tudósdinasztia életéből / Emling, Shelley

A Marie Curie-ről alkotott általános kép szerint egy félénk és zárkózott, laboratóriumába visszahúzódó tudós volt. Ám a kétszeres Nobel-díjas másik énje lerombolta ezt az imázst. Férje halála után a nála fiatalabb, nős férfival ápolt szerelmi románca kiváltotta az idegengyűlölő francia közvélemény és a hímsoviniszta tudóstársadalom ellenszenvét.

Ő azonban kitartott amellett, hogy a saját meglátása szerint élje életét, és lendületét a lányainak is továbbadta. Iréne követte anyja nyomdokait a tudomány világában, és Nobel-díjasként munkája kulcsfontosságúvá vált a nukleáris fúzió felfedezésében. Éve haditudósítóként beutazta a világot, majd humanitárius missziókban tevékenykedett. Marie Curie unokája is sikeres atomfizikussá vált.

Ez a tényekben gazdag, személyes és lebilincselő háromgenerációs családi történet a tudomány világának leghíresebb asszonyáról szól. Shelley Emling könyve lerántja a leplet a mítoszról, hogy megmutassa a mögötte rejlő valódi embert, barátot és anyát.


  • KSH raktári jelzet: 617561
  • Kiadó: HVG Könyvek
  • Oldalak száma: 271
  • Kiadás éve: 2013

Hírhedt diktátorok végnapjai / Ducret , Diane és Hecht, Emmanuel

A huszadik század történetében világszerte nagy szerepet játszottak azok a vezetők, akik a korlátlan hatalmukkal visszaélve véreskezű diktatúrákat építettek ki. Mai napig nem feledjük a neveket: Mussolini, Hitler, Sztálin, Mao, Franco, Ceausescu, Saddam Hussein, Kadhafi...  A Hírhedt diktátorok végnapjai című kötet új megvilágításban mutatja be a zsarnokok életét: felidézi utolsó, dicstelen napjaikat. Több mint húsz fejezetben, kronologikus sorrendben mutatja be a hírhedt vezetők nem ritkán tragikus halálát, és az azt megelőző időszakot. Képet ad az összeesküvésekkel, puccsokkal, lázadásokkal, gyilkosságokkal és öngyilkosságokkal teli fél évszázadról

  • KSH raktári jelzet: 786094
  • Kiadó: Kossuth
  • Oldalak száma: 259
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 23., kedd

Egyszervolt / László Zoltán

Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete. Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait.

Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a mesehősök titokzatos őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.





  • KSH raktári jelzet: 617623
  • Kiadó: Agave
  • Oldalak száma: 256
  • Kiadás éve: 2013

Amiket az útleíró elhallgat / Gárdonyi Géza

Gárdonyi kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb kötete először 1927-ben jelent meg. „Mindenki utazik, akinek hűs, leveles otthona nincsen, no meg akinek ideje, erszénye engedi. Mindig jólesik a lelkemnek, mikor fiatal embereket látok úton, akár vasúton, akár országúton. Ezek azért utaznak, hogy lássanak. Föl vannak szerelve földképpel, messzelátóval, kalauzkönyvvel, jegyzőkönyvvel s a szemükben az élet szeretete mosolyog. De vajon van-e köztük csak egy is, akit akár a szülők, akár a mesterek megtanítottak volna látni? Mert más a nézés, meg más a látás. Nézni mindegyike tud. Látni nem. S bizony az utazók közül nem mindig az tér a tapasztalatok legtöbb kincsével haza, aki a távolból leghamarabb megmondta, hogy a toronyóra mennyi időt mutat, hanem sokszor az a vaksi útitárs, amelyik szemüveg nélkül még az ajtón is alig tud kimenni.” Gárdonyi úti naplója Erdélybe, Bukarestbe, Konstantinápolyba, Velencébe, Madridba, Dél-Amerikába, Afrikába kalauzolja olvasóit, de ne várjunk tőle puszta leírásokat: e műben ugyanis az elemző-vizsgálódó író a történetek és események mögöttes tartalmára hívja föl a figyelmet, legyen az egy vasúti fülkében elhangzott párbeszéd, egy vonatjegy kálváriája, egy magyar vendéglő Sztambulban, avagy éppen a Szent Anna-tavat megidéző mendemondák valósága. Vagyis nem néz. Hanem lát. Az Amiket az útleíró elhallgat olyan bédekker, amelyet sem korábban, sem azóta nem írt meg más magyar író.


  • KSH raktári jelzet: 617424
  • Kiadó: Tarandus
  • Oldalak száma: 152
  • Kiadás éve: 2013

Bagolyvár / Réti Attila

Bő tucat novellát takar a Bagolyvár, ez a szellemi „udvar”, melyben egyszerre van jelen a hagyománytisztelet, a múltidézés, a magántörténelem és az írói elődök meg- és felidézése. Az elsőkötetes Réti Atilla nem tesz mást, csupán mesél. Mesél el- és letűnt dolgokról, eseményekről, tragédiákról, családi drámákról, melyek itt, Kelet-Közép-Európában estek és esnek meg velünk, esendőkkel, ősökkel, felmenőkkel, térben Erdélytől Mosonmagyaróvárig, Lengyelországtól Csallóközig, időben pedig a Monarchiától egészen napjainkig, nagyobb látleletben az ókori bölcsektől a jelenig, e kusza és sajátos, szintén kelet-közép-európai, rendszerváltozásunkig. Vagy módszerváltozásunkig? Fikció és valóság, történetek és vallomások, családi legendáriumok és udvari pletykák: Bagolyvár kicsit (vagy nem kicsit) a miénk is, hiszen a történetek allegorizálnak, a történetek kitekintenek… és összefüggenek és panorámaképpé rendeződnek. És tudjuk, történelem nincs, csak történetek vannak.

Réti Atilla történeteit érdemes olvasni. Érdekes olvasni. Ezt bizonyítja a tucatnyi megjelenés rangos lapokban, novellapályázatok első helye (a mű benn a kötetben), és a megírt-megélt-megidézett múlt egyedi interpretálásnak nyelvi igényessége. A kötet ékes bizonyítéka a műfaji megújulásnak: tárcára (tárczára) már- és mégpedig szükségünk van!


  • KSH raktári jelzet: 617423
  • Kiadó: Tarandus
  • Oldalak száma: 143
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 22., hétfő

99 házi sütemény 33 színes ételfotóval / Lajos Mari, Hemző Károly

Barátaink jól tudják, hogy számomra a legnagyobb ajándék a régi szakácskönyv, kivált a kézzel írt receptesfüzet. Ez a gyűjtőszenvedély már fiatalasszony koromban megérintett, amikor még inkább olvasója, semmint írója voltam a recepteknek, de azt már érzékeltem, hogy a konyhára is igaz a mondás, miszerint ahány ház, annyi szokás. A Felvidéktől Itáliáig terjedő szűkebb-tágabb családomban ugyanis - kevés kivételtől eltekintve - mindig mindenki mindent másképp főzött-sütött. Mindenki jól és jókat. Ebből olykor tragikomikus jelenetek kerekedtek, különösen ha egy-egy jeles nap vagy családi összejövetel alkalmával, egyeztetési hiányosság folytán, például ugyanannak a süteménynek három-négy "egyedül hiteles" változata került az asztalra. Számos receptgyűjteményemben van mindenféle rendű és rangú étel, de a legszebbek a süteményes oldalak. Hol egy kis zsírfolt, hol egy pötty hullámosra keményedett tojásfehérje, hol egy maszatnyi csokoládékrém tarkítja őket - egész élettörténeteket lehetne kiolvasni belőlük. /Részlet az előszóból/


  • KSH raktári jelzet: 846647
  • Kiadó: Sanoma Budapest
  • Sorozat: Nök lapja műhely
  • Oldalak száma: 72
  • Kiadás éve: 2013


99 új nyalánkság 33 színes ételfotóval / Lajos Mari, Hemző Károly

Ebben a kötetben az elmaradhatatlan, valódi krémes-habos új nyalánkságok mellett több helyet kaptak a kanálba kívánkozó gyümölcsédességek, kevesebbet viszont a jeges finomságok, hiszen fagylaltokat manapság nemigen érdemes házilag készíteni, egyéni ízesítésű, egyszerűen elkészíthető parfékat azonban igen. És ami a szívem csücske: végre itt sorakoznak az eddigi köteteinkből valahogy mindig kiszorult meleg desszertek, mindenki kedvencei. Ezek a sokarcú monarchiás konyhákat idéző, többé-kevésbé tartalmas levesek után kínált, "csak melegen jó!", egyszerű, családias tésztaédességek voltaképpen átmenetet képeznek a nyalánkságok és a sütemények között. Már a gondolatuktól is boldogság tölti el az embert. Kivált, ha olyan szerencsés, hogy a rizsfelfújtat, túrógombócot, császármorzsát vagy efféle jóságokat nem hipp-hopp elkészíthető zacskós csodák, hanem a mamája-nagymamája türelme és gondoskodó figyelme jóvoltából ismerheti. Hiszen tudjuk, a receptek csak látszólag szólnak az ételekről, sokkal inkább az életünkről...


  • KSH raktári jelzet: 846825
  • Kiadó: Sanoma Budapest
  • Sorozat: Nök lapja műhely
  • Oldalak száma: 72
  • Kiadás éve: 2013

33 saláta és hidegtál lépésről lépésre

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben lestük meg mesterszakácsunkat, hogy Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthesse el a finomabbnál finomabb fogásokat. A receptek mindegyikét kipróbáltuk, ezt bizonyítják a főzés közben készített fotók is. Reméljük, hogy a színpompás képek meghozzák kedvüket a könyvünkben található finomságok elkészítéséhez. Az ételek leírását több hasznos információval egészítettük ki, így biztosan nem marad megválaszolatlan kérdés, melyiket válasszuk.

  • KSH raktári jelzet: 786221
  • Kiadó: Totem
  • Oldalak száma: 64
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 19., péntek

Hamlet halott / Pataki Éva, Vajda Anikó

Széplaki Tibor ünnepelt színészt holtan találják a lakásán. A fiatal és rátermett Salgó Anita nyomozó kapja meg az ügyet, aki biztos megérzéseiről híres, de ezúttal nagy bajba keveredik. Egy szélsőséges nézeteket hirdető erőszakszervezet halálosan megfenyegeti, ráadásul a hazai média is ráharap a sztorira. A híres, meleg színész titokzatos halála felkavarja a közvéleményt, miközben a politikai elit tagjai, köztük jónevű pszichológusok és féltékeny színésztársak keverednek gyanúba. De kinek állt érdekében elhallgattatni a színészt, és milyen sötét árnyak kísértették Széplakit? Egyáltalán: gyilkosság volt, vagy öngyilkosság?
A Hamlet halott bűnügyi története magával ragadó, húsba vágó, és nem utolsó sorban humoros, vérbeli, mai „pesti krimi”.

A Hamlet halott nem csak egy felkavaró, fordulatos és izgalmas nyomozás története, de ízig-vérig mai magyar sztori; a kedvenc tévés sorozatainkat idéző, letehetetlen regény alakjaiban ugyanis napjaink média szereplői, híres színészek, neves politikusok és sztárpszichológusok bukkannak fel. A gyilkos elmék legmélyére látó, érzékeny és vagány, szexi, mégis magányos Salgó Anita nyomozónővel pedig hamarosan újra találkozhatunk a szerzőpáros krimisorozatának következő részében.


  • KSH raktári jelzet: 785995
  • Kiadó: Athenaeum
  • Oldalak száma: 317
  • Kiadás éve: 2013

A mézeskalács ház / Gerhardsen, Carin

Rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben Stockholm békés lakóit, a véres puzzle kirakása pedig Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára vár. Sorra kerülnek elő a holttestek, egy zseniális és elfajzott sorozatgyilkos mestertervének áldozatai... de mi az indíték?
Harmincnyolc évvel ezelőtt kinyílt egy ódon villa kapuja, és kisereglett rajta egy csoport óvodás. Majd újra megcsikordult a rozsdás vasajtó, s félve előbújt még egy kisfiú és egy kislány. Ami ezután történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie... Az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas... Carin Gerhardsen világhírű sorozatának első kötetében egy felejthetetlen sorozatgyilkos lelkébe látunk, aki céltudatos, kíméletlen és megállíthatatlan.

A Mézeskalács ház igazi csemege a vérfagyasztó krimik szerelmeseinek.




 

  • KSH raktári jelzet: 785996
  • Kiadó: Athenaeum
  • Oldalak száma: 326
  • Kiadás éve: 2013


Orosz rulett kezdőknek / Shteyngart, Gary


Vlagyimir Girskin huszonöt évesen nem sokat szeretne az élettől. Igazi „Lúzeruska” – ahogy orosz édesanyja szólítja –, pénz nélkül, kilátások nélkül, egy szekrény méreti barátnővel, aki a bevándorlási hivatal végtelenül unalmas mindennapjait éli New Yorkban.
Ám egy napon útjába akad egy furcsa orosz öregember, aki a letelepedési engedélyért nagyobb összeget helyez kilátásba Girskinnek, és jó kapcsolatokat, amiből ugye sosem elég. A fiú belemegy a piszkos játszmába, és nemsokára Právában, a kultúr- és maffiaparadicsomban találja magát egy tréfás kedélyi gyilkos maffiózóval, Bobákkal az oldalán. Ketten ördögi tervet eszelnek ki, hogy az Európában identitásukat kereső hiszékeny amerikai fiatalokat kifosszák.
Kezdetben minden simán megy, csak épp Práva az illúziók városa, ahol senki sem az, aminek látszik…





  • KSH raktári jelzet: 571046
  • Kiadó: Konkrét Könyvek
  • Oldalak száma: 521
  • Kiadás éve: 2007

2013. július 18., csütörtök

Mr. Gwyn / Baricco, Alessandro


Jasper Gwyn, az alkotói válságban szenvedő író egyik napról a másikra úgy dönt, hogy abbahagyja az írást. Mi ez? Kiüresedés? Kiégés? „Mérsékelten sikeres” szerzőként csupán néhány rövidebb elbeszéléssel és több tucat, a Guardian számára írt cikkel büszkélkedhet… azonban három regénye oly mértékben különbözik egymástól, hogy ha valaki nem tudná a tényt, nemigen jöhetne rá, hogy ugyanaz a kéz alkotta őket. A mesélő tehetségéhez nem férhet kétség, ugyanakkor zavarba ejtő az a könnyedség, ahogyan a szereplői érzelmeit megfogalmazza. Mintha valamennyiük gondolatait ismerné…

Jasper Gwyn tehát negyvenhárom éves korában megírja utolsó cikkét, melyben ötvenkét olyan dolgot sorol fel, amit attól a naptól kezdve soha többé nem tesz. És ezek közül a legutolsó a könyvírás. Alkotói karrierje ezennel véget is ér. Vagy mégsem?





  • KSH raktári jelzet: 613739
  • Kiadó: Helikon
  • Oldalak száma: 230
  • Kiadás éve: 2012

Háromszor hajnalban / Baricco, Alessandro

Három történet, három epizód egy szálloda halljában. Titkok és érzelmek, féltett gondolatok és sejtelmes vallomások Baricco legújabb könyvében. „A történet két emberről, egy férfiról és egy nőről szól, akik három alkalommal találkoznak, de találkozásuk mégis mindig egyetlen, az első és az utolsó is egyben” - tájékoztatja a gyanútlan olvasót a szerző.

Ahogy a Mr. Gwyn, úgy e könyv főszereplői is azzal a dilemmával szembesülnek, hogy folytassák-e tovább megszokott életüket, vagy vállalják-e az újrakezdés kockázatát. És nemcsak az előző kötet, hanem a Háromszor hajnalban szereplőinek élete is titkokat rejteget; történetük egy krimi izgalmasságát kínálja. És mire a hajnal reggelbe fordul, valamennyi titokra fény derül…

  • KSH raktári jelzet: 616429
  • Kiadó: Helikon
  • Oldalak száma: 98
  • Kiadás éve: 2013

Savrola : forradalom Laurániában / Churchill, Sir Winston

Sir Winston Churchill mint brit miniszterelnök szinte mindenki számára ismerős, kiváltképp a II. világháborúban betöltött szerepe miatt. Azonban kevesen hallottak róla mint termékeny íróról, festőről.
Még csak huszonhárom éves volt, amikor megírta első és egyetlen regényét, a Savrolát. Bár fikcióról van szó, bizonyos részleteiben kötődik valós eseményekhez, személyekhez, még Churchill családtörténetéhez is. A színhely egy sosem létezett ország, Laurania, ahol egy Antonio Molara nevű diktátor ragadja magához a hatalmat. Az ő ellenfele Savrola, aki az elégedetlenkedők élére áll és kirobbantja a forradalmat. Hamarosan azonban kicsúszik a kezéből az irányítás…
Érdemes kiemelni, hogy a kötet központi nőalakját, Molara feleségét, Lucille-t a szerző édesanyjáról, Lady Randolph Churchillről mintázta.
A Savrola egy diktatúra végnapjainak története. Ugyanakkor olyan eseményeket és helyzeteket vázol fel, melyek a hatalomhoz vezetnek, megmutatva a buktatókat, amiket egy jó vezetőnek el kell kerülnie.



  • KSH raktári jelzet: 592823
  • Kiadó: Metropolis Média Group
  • Oldalak száma: 251
  • Kiadás éve: 2010

2013. július 17., szerda

e-book kalauz : az elektronikus könyv kisenciklopédiája / Kerekes Pál

Elektronikus könyv avagy e-book, reader, Kindle, DRM, epub, iPad - néhány furcsa, új kifejezés jött divatba és terjed a könyvbarátok beszélgetéseiben. A hiányos és félinformációk tengerében akadnak, akik máris temetik a hagyományos könyvet. Nincs ok az aggodalomra: itt az első tömör és közérthető összefoglaló, amelynek segítségével Ön villámgyorsan „képbe kerülhet" és hozzászólhat.
A mű megkísérli elhelyezni az elektronikus könyvet az olvasás kultúrájában és bemutatja előnyeit, hátrányait, típusait, lelőhelyeit, az elterjedt olvasóeszközöket és egyebek mellett hasznos tanácsokat ad az e-könyvek olvasásához.A 2011-ben megjelent mű „Az elektronikus könyv" című kiadvány átdolgozott, alaposan kibővített és illusztrációkkal ellátott második kiadása.
A könyvhöz kapcsolódik a szerző www.konyvkonnektor.hu weboldala.




  • KSH raktári jelzet: 596225
  • Kiadó: Kossuth
  • Oldalak száma: 198
  • Kiadás éve: 2011

Youcat : a katolikus egyház ifjúsági katekizmusa

A Münchenben megjelent katekizmus, amelyet Schönborn bíboros, bécsi érsek védnöksége alatt német nyelvterületi papok, teológusok és valláspedagógusok állítottak össze elsősorban 15-25 éves fiatalok részére készült. A YOUCAT alapja a Katolikus Egyház Katekizmusa, amelyet II. János Pál pápa 1992-ben hirdetett ki, és magyarul a Szent István Társulat kiadásában 1994-ben jelent meg. Az ifjúsági katekizmus megalkotásában két nagy nyári tábor keretében kb. 50 fiatal is részt vett. A YOUCAT-ot a Hittani Kongregáció jóváhagyta. XVI. Benedek pápa meleg szavú, a fiatalokat hitük jobb megismerésére és bátor megvallására buzdító, hatásos előszót írt hozzá.

  • KSH raktári jelzet: 786016
  • Kiadó: Kairosz
  • Oldalak száma: 303
  • Kiadás éve: 2013

Bankkártya-enciklopédia : a kezdetektől napjainkig / Jurik, Pavel



Ha elővesszük a bankkártyánkat, bizonyára meg sem fordul a fejünkben, hogy mennyi nagy név, legenda, üzleti praktika és persze rengeteg műszaki találmány övezi e praktikus kis tárgy több mint másfélszáz éves evolúcióját, amelynek mi, magyarok is aktív szereplői voltunk.

A bankkártya múltjáról azonban nagyon kevés a fennmaradt dokumentum. A készpénzkímélő fizetési eszközök fejlődése eddig nemigen kapott helyet a krónikák, enciklopédiák, tankönyvek lapjain. Pavel Jurik cseh bankszakember arra vállalkozott, hogy a XIX. századtól egészen napjainkig követve megírja a készpénzkímélő fizetési módok s velük a bankkártya történelmét, még mielőtt a korabeli dokumentumok, bizonyítékok végleg eltűnnének a süllyesztőben. A Bankkártya-enciklopédia azonban nemcsak pontos dátumokat és megtörtént eseményeket sorakozrat fel, hanem történetekkel, érdekességekkel és ritkaságszámba menő bőséges képillusztrációval is szolgál. A könyv magyar kiadását a hazai bankkártyatörténetet bemutató fejezet teszi még teljesebbé. E reprezentatív kötetnek ott a helye minden pénzügyi intézmény és szakember könyvespolcán, de gazdagíthatja a gyűjtők és az érdeklődő "laikus" felhasználók könyvtárát is.



  • KSH raktári jelzet: 835849
  • Kiadó: HVG Könyvek
  • Oldalak száma: 311
  • Kiadás éve: 2007

2013. július 16., kedd

Már túl késő... : Egy író önéletrajza / Milne, A. A.

Ki ismeri Milne-t?
Milne könyveiért hét évtizede rajong a világ, s e rajongásban Magyarország az élen jár. Miközben a szerzőről nem tudunk szinte semmit. Valóban képzett taoista filozófus volt? Vagy matematikus? Vagy huszadrangú humorista, akinek a tollából véletlenül csúszott ki a Micimackó és egy-két jó vers? Esetleg újságíró, aki politikai parabolát írt regényeiben? Annyi mindent mondtak már róla…
Legfőbb ideje, hogy választ kapjunk ezekre a kérdésekre. Legfőbb ideje, hogy megismerjük azt az embert, aki – mielőtt bemutatkozott volna – olvasók millióinak lépett be az életébe, s szokatlanul nagy hatást gyakorolt gondolkodásukra, ízlésükre. Ő tehát ismerte az olvasót.
Ennél a meghökkentően őszinte önéletrajznál nincs jobb lehetőségünk végre nekünk is megismerni őt. „Boldogtalan, öregedő férfi vagyok” – írta magáról Milne, miközben ünnepelte őt a világ.






  • KSH raktári jelzet: 529415
  • Kiadó: Írás
  • Oldalak száma: 307
  • Kiadás éve: 1997

Teréz anya : csodálatos történetek / Maasburg, Leo

Teréz Anya - közelkép egy vonzó, szellemes, humorral teli csodálatos szentről.
Egy kortárs tanúvallomása e könyv: Leo Maasburg az egyetlen német anyanyelvű pap, aki papként és útitársként sok éven át kísérte Teréz Anyát. Varázslatos történeteket mond el, amelyeket kora egyik legnagyobb egyéniségének oldalán élt át: kisebb és nagyobb csodák sorozatával. Az Isten szeretetébe vetett határtalan bizalom, a hit hegyeket megmozgató ereje és a meg nem haló remény sugárzik belőlük.


  • KSH raktári jelzet: 594122
  • Kiadó: Vigilia
  • Oldalak száma: 212
  • Kiadás éve: 2010

Kolumbusz : a négy expedíció / Bergreen, Laurence

Kolumbusz Kristóf, a zseniális navigátor 1492-ben úgy vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy semmit sem tudott róla. Mélyen hitt azonban abban, hogy nyugat felé hajózva elérhet a fűszerekben és aranyban gazdag Keletre. Amikor öthetes hajóút után partra szállt a Bahamákon, visszavonhatatlanul megváltoztatta a történelem menetét.
Kolumbusz hosszú évekig kilincselt támogatásért az európai uralkodóknál, míg végül Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella megbízásából nekivághatott első expedíciójának, amelyet még három másik követett. A kapitány célja az volt, hogy bebizonyítsa: elhajózik a Távol-Keletre néhány hét alatt, megtéríti az ott talált őslakosokat, és értékes rakománnyal tér vissza Spanyolországba.
Ezek a későbbi expedíciók az elsőnél is kalandosabbak, erőszakosabbak és homályosabbak: felfedik Kolumbusz rejtélyes érzékét a tengerhez és fantasztikus navigációs képességeit, ugyanakkor rendkívüli alkalmatlanságát a felfedezett területek kormányzására. Kalandjai során alig néhány tengerészét veszítette el, ő maga azonban testben és lélekben megtörve halt meg. Az első út dicsőséget hozott a felfedezőnek, viszont a további expedíciók során meg kellett fizetnie ennek politikai, erkölcsi és gazdasági árát.
Laurence Bergreen (Marco Polo, Magellán a Föld körül) új könyve izgalmas olvasmány és alapos kutatómunka gyümölcse: megismerhetjük belőle Kolumbusz hihetetlen kalandjait és felfedezéseinek történelmi hátterét. Képei, jegyzetei, bibliográfiai kiegészítései a témában történő elmélyülést segítik.


  • KSH raktári jelzet: 781063
  • Kiadó: General Press
  • Oldalak száma: 540
  • Kiadás éve: 2011

2013. július 15., hétfő

Ringató : hatvan magyar népdal / Gróh Ilona



A nagysikerű Ringató - Ölbéli játékok, mondókák, dalok c. könyv folytatásaként most 60 gyönyörű népdalt gyűjtött csokorba Gróh Ilona a Ringató mozgalom vezetője.
A Dunántúl, Felföld, Alföld, Bukovina és Erdély, valamint Moldva jellegzetes dalainak megtanulását egy CD-melléklet könnyíti meg. Az énekek különlegességét Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Szvorák Katalin, Tintér Tímea, Berecz András és Kobzos Kiss Tamás hangja és egyénisége garantálja.
A történelmi Magyarország 5 tájegységének jellegzetes dalai mellett a könyvben fontos és érdekes gondolatok, tudnivalók is helyet kapnak. Az egyszerű szómagyarázatok és a Bogdán Viktóriának köszönhető barátságos és gyönyörű képek segítik, hogy a népdalgyűjtemény ne csak a felnőttek, de a gyerekek örömét is fokozzák - így lesz igazán családi énekeskönyvvé ez a Ringatós kiadvány is


  • KSH raktári jelzet: 617244
  • Kiadó: Kolibri
  • Oldalak száma: 63 + CD
  • Kiadás éve: 2013

Hangszerek / Bär, Frank P.

Van, hogy hatalmas dobpergéssel kezdődik a zene, máskor éneklő hangú hegedűk kara zeng a koncertteremben. A hárfa egykor sokkal kisebb és gyakrabban használt hangszer volt. Ma viszont jóval nagyobb a mérete, és a kifinomultabb húrozása miatt gazdagabb hangzással szól. A világon nagyon sokféle hangszeren játszanak zenét az emberek. Miért olyan vastag a tuba? Hogyan alakult ki a hegedű formája? Milyen hangszer az akkordeon, és miért ez a neve? Harsány trombita, méretes nagybőgő és apró doromb - a hangszerek megjelenése és hangja igen változatos! Ismerd meg ezt a sokszínű világot!

  • KSH raktári jelzet: 846872
  • Kiadó: Tessloff és Babilon
  • Sorozat: Mi micsoda
  • Oldalak száma: 48
  • Kiadás éve: 2013

Palkó / Szegedi Katalin

Történet a barátságról és az elfogadásról a Tolerancia-sorozatban.
Palkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek. Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem barátkoznak vele.
Egy délután a játszótéren mégis barátra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol vele. Játékuknak a közelgő vihar vet véget, de már mindketten tudják, hogy ezután mindennap várni fogják egymást.
5 éves kortól

  • KSH raktári jelzet: 617212
  • Kiadó: Csimota
  • Oldalak száma: 31
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 12., péntek

Égre írt könyv / Király Levente

Mi a szabadság és hogyan nyerhetjük el? Milyen utak vezetnek hozzá, és mi történik, ha elveszítjük? Többek között ez az Égre írt könyv legfontosabb témája. A történet a Római Birodalom egy meg nem nevezett, periferikus provinciájában, egy képzeletbeli, Cælum nevű városban és környékén játszódik, vélhetően a Krisztus utáni első- második évszázadban. A három főszereplő, Gaius Julius Montanus, visszavonult légióparancsnok, a fia, Mikhael, és szolgájuk, Merit számára a könyvbéli délelőtt sorsfordító pillanatokat tartogat. Mind a hárman arra kényszerülnek, hogy más-más módon ugyan, de meghozzák életük legfontosabb döntését.


  • KSH raktári jelzet: 617320
  • Kiadó: L'Harmattan
  • Oldalak száma: 235
  • Kiadás éve: 2013

Nappá lett lámpafény / Potozky László

Potozky László a magyar próza egyik legnagyobb tehetsége. Mindössze huszonhárom éves, amikor a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál napvilágot lát Áradás című novelláskötete, mellyel rögtön kivívja a kritikusok egybehangzó elismerését. A Nappá lett lámpafény megjelenésekor pedig még mindig nem töltötte be a huszonöt évet.
Új könyvét leginkább a sokszínűség jellemzi, mellyel képes újra és újra meglepni olvasóit. Novellái közt egyaránt találunk a fantasztikum felé elmozduló és szociologikus történeteket, személyesebb hangvételű és távolságtartóbb írásokat. A magyarok közül Tar Sándor és Bodor Ádám, a világirodalomból Ernest Hemingway, Mario Vargas Llosa és Julio Cortázar hatott rá a leginkább, ám írói hangja, sajátos karakterei és atmoszférateremtő ereje révén nagyon is saját, másokéval össze nem téveszthető világgal rendelkezik.
Sokat tud a méltóságról, a kiszolgáltatottságról, az önbecsülés elvesztéséről. Valamint a történelemről, a diktatúráról. Tud úgy pontos és tárgyilagos lenni, hogy mondataiból az empátia se hiányozzék. A valóságot sosem a lokális jellegzetességek megjelenítésével, hanem az egyetemesség igényével mutatja fel. Általános érvényű művek megteremtésére törekszik, azt megragadva, ami bennünk, emberekben közös.


  • KSH raktári jelzet: 617332
  • Kiadó: Magvető
  • Oldalak száma: 199
  • Kiadás éve: 2013

Érkezési oldal : regény / Flóri Anna

Ahol van érkezési oldal, ott kell lennie indulásinak is. De mi van akkor, hogyha ez a peron az auschwitzi rámpa? Flóri Anna regénye két sínszálon fut: az egyik történet az üldöztetés és a lágerlét könyörtelen hétköznapiságát tárja fel, a másik pedig napjainkban játszódik és a harmadik nemzedék szerelmi útkeresését, könyörtelen otthontalanságát mutatja. A két történet motívumai és kérdései egymásra tükröződnek: ami ott egy fél szó volt, az mostanra egy hangsúly lett. A katartikus regényben a múlt hosszú, néma árnyéka mellett sajátos fénytörésben csillan meg a jelen lehetséges boldogsága, a megérkezés, a hazatalálás perspektívája is.

  • KSH raktári jelzet: 617329
  • Kiadó: Magvető
  • Oldalak száma: 158
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 11., csütörtök

Üzleti haszon az adatok mélyén : az adatbányászat mindennapjai / Fajszi Bulcsú, Cser László, Fehér Tamás

Mindannyian tudjuk: az idő pénz. A jövő sikeres vállalatvezetői azonban ma már azt is tudják, hogy az üzleti tevékenységük során keletkező hatalmas adatmennyiség és az abból kinyerhető információk szintén rendkívül értékesek lehetnek számukra. A könyv olvasmányos áttekintést nyújt azoknak, akik az adatbányászat jelentőségével már tisztában vannak, de a helyes módszereket még nem ismerik, e mellett a szakterületen járatosabbak is hasznos kézikönyvként forgathatják majd.
Mindenki ismeri G. B. Shaw mondását, miszerint "Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja". Most azonban azok "tanítják", akik több, mint egy évtizede csinálják is. Magyarország vezető adatbányász műhelyének szakértő és elemző csapata már másodszor tárja a téma iránt érdeklődők elé a régió nagyvállalatainál végzett közel száz adatbányászati projekt tapasztalatát.
A szerzők első kötetének megjelenése (2004) óta az adatbányászat egyre inkább a mindennapok eszközévé vált mind az üzleti, mind a tudományos életben. A most megjelent könyvben nyomon követhető mind az adatbányászati módszerek finomodása, mind a felhasználási lehetőségek bővülése. A legfontosabb tanulság, hogy az adatbányászat, minden tudományos érdekessége és szépsége ellenére az üzletért van. Tehát nem maradhat az adatbányászok belügye, hanem a felhasználóknak, üzletembereknek kell megérezniük az ebben levő lehetőségeket, az ő látókörüket szeretné e könyv tágítani.
A könyv írói ennek szellemében óvakodnak a szakzsargon túlzott használatától, a szöveg megfogalmazása világos, a kötet jól strukturált, ábrák segítik az olvasót. Az elméleti leírásokat számos érdekes példa, jellemzően hazai esettanulmány, anekdota gazdagítja, így a módszerek gyakorlati oldalról is szemügyre vehetők. A fejezetek jól tagoltak, nem túl hosszúak, a könyv végén található fogalomtár jól használható.
Egyediek a fejezetek elején található humoros illusztrációk is, amelyek találóan rávilágítanak az adott témakör lényegére.


  • KSH raktári jelzet: 785671
  • Kiadó: Alinea
  • Oldalak száma: 414
  • Kiadás éve: 2010

Szerzők, kiadók, kalózok : a szellemi alkotások védelmének kialakulása Európában / Jakab Éva

A szellemi alkotások védelme a társadalom és a jog központi problémája a modern információs társadalomban, amikor a szellemi termékek megjelenési formája a technika rohamos fejlődésével párhuzamosan alig követhető ütemben változik. Az új kihívásokra csak a kérdéskör alapos, a történelmi gyökereket is feltáró elemzése révén fogalmazhatók meg adekvát válaszok.

A szellemi alkotások jogának legizgalmasabb kérdései közé tartozik a szellemi termék és alkotója közti viszony és annak forgalomképessége. Az angol és a német jogrendszerben két egymástól lényegesen eltérő, de önmagában következetes és jól működő modell alakult ki. A kötet a könyvnyomtatás korai történetétől a 19. század végéig követi nyomon a technikai fejlődés, a szellemi áramlatok és a jogi-dogmatikai érvelések izgalmas összjátékát, és a szerzői jog szabályozását máig meghatározó, alapvető filozófiai és jogi tanokat olvasmányos formában, az eredeti források alapján mutatja be.


  • KSH raktári jelzet: 784474
  • Kiadó: Akadémia
  • Oldalak száma: 204
  • Kiadás éve: 2012

Család 2.0 : együttélési formák a polgári családtól a jelenkorig / Somlai Péter

Hogyan alakult ki és hogyan változott meg a polgári család? Milyenek voltak és lettek a család ellenében születő kommunák? Milyen jelenkori formái vannak férfiak és nők, szülők és gyerekek együttélésének?

Száz éve még éles és jellegzetes különbségek választották el a férfiak családi szerepét a nőkétől. A kereső férj volt a háztartásfő, felesége és kiskorú gyerekei pedig az eltartottak. A 20. század folyamán több folyamat ásta alá az e szerepekre vonatkozó elvárások érvényességét. 1900 körül a kereső munkát végző nők túlnyomó többsége a szegényebb paraszti és ipari rétegekhez tartozott, a középosztálybeli családokban pedig még alig találni munkavállaló nőt. 2000 körül a fejlett világ fizetett munkaerejének közel fele nőkből állt, és a középosztályokban is a kétkeresős család lett a norma. Az utóbbi évtizedekben kevesebben kötnek házasságot, csökken a gyerekek száma, egyre ritkább a rendezett polgári család, viszont az együttélésnek és az életformáknak sokféle változata terjedt el. Az egy vagy több gyerekkel együtt élő házasok aránya csökkent, sokan élnek egyedül, és növekszik az egyetlen szülőből és kiskorú gyerekekből álló háztartások száma. A posztindusztriális társadalmakban a családi élet és az életformák pluralizációja figyelhető meg. Mivel jár mindez? Erre próbál válaszolni a Család 2.0.


  • KSH raktári jelzet: 615746
  • Kiadó: Napvilág
  • Oldalak száma: 227
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 10., szerda

Rémálom / Barclay, Linwood

A tinédzser Sydney Blake apjánál, Timnél lakik és egy szállodában dolgozik a nyár folyamán. Egy nap azonban munka után nem megy haza, és amikor apja a szállodában kérdezősködik utána, a személyzet állítja: nincs Sydney Blake nevű kollégájuk. Tim Blake hétköznapi élete egyik pillanatról a másikra összeomlik. Ha nem ott dolgozott, hol járt mostanáig Sydney egész nap? És miért tűnt el nyom nélkül? Tim értesíti ugyan a rendőrséget, de a nyomozókat – úgy látszik – minden jobban érdekli egy elveszett tinilánynál. Így hát maga kezd nyomozásba, s közben megismeri lakóhelye, a kellemes connecticuti városka sötétebbik arcát: korrupció, emberkereskedelem, kényszermunka. Lehet, hogy Sydney megsejtett valamit? Ezért kellett menekülnie? Egyvalami tartja csak Tim Blake-ben a lelket, egyetlen dolog miatt remélheti csak, hogy nem történt még meg a legrosszabb. Egy férfi, egy veszélyesnek látszó idegen éppolyan elszántan keresi Sydet, mint ő maga. A kérdés csak az: melyikük találja meg hamarabb?



  • KSH raktári jelzet: 612060
  • Kiadó: General Press
  • Oldalak száma: 375
  • Kiadás éve: 2009

Tagadható halál / Seymour, Gerald

A brit hírszerzés merényletre készül a Mérnök ellen. Az Irakban és Afganisztánban elesett brit katonák négyötöde életének kioltásáért felelős pokolgépek kiagyalója nem úszhatja meg büntetlenül. Az angol titkosszolgálat tudja, hamarosan elhagyja iráni otthonát. Most már csak azt kell kideríteni, pontosan mikor és hová utazik.
Danny „Borz” Baxter lehallgató tiszt feladata, hogy kíméletlen hőségben, a piócáktól és szúnyogoktól hemzsegő mocsárban fekve egyetlen pillanatra se veszítse szem elől a Mérnök házát, hátha egy elejtett szóból kiderítheti az utazás részleteit. Tudja, csak magára számíthat: ha felfedezik, a brit kormány mindent tagadni fog, és nem áll ki mellette.

A TAGADHATATÓ HALÁL izgalmas, fordulatos regény a hősiességről, az agyafúrt macska-egér harcról, életről és halálról, a szeptember 11-ei New York-i eseményeket máig feldolgozni képtelen nyugati világ erkölcsi dilemmáiról.




  • KSH raktári jelzet: 785794
  • Kiadó: Kossuth
  • Oldalak száma: 437
  • Kiadás éve: 2013

2013. július 9., kedd

Egy kutya négy élete / Cameron, W. Bruce

Minden kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön.

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya.
Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére.

Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz.

  • KSH raktári jelzet: 614002
  • Kiadó: Könyvmolyképző
  • Oldalak száma: 351
  • Kiadás éve: 2012

Férjhez adjuk a mamát / Gerald Durrell

A Családom és egyéb állatfajták-ból meg a többi korfui emlékből megismert kedvesen bolond Durrell család gyermekei ezúttal elhatározzák, hogy férjhez adják a mamát! A mamának azonban – akármilyen apróra sikeredett is a termete – igencsak határozott elképzelései vannak az életről. És amikor gyermekei előállnak nagyszerű tervükkel – ő is megteszi a maga ellenlépését.
A durrelli életmű egyéb darabjait idéző történetek egészítik ki a kedves, mulatságos kötetet.
„Ezek a történetek mind igazak – vagy, ha mereven ragaszkodunk a tényekhez, akkor egy részük igaz, másik részüket kicsit kiszíneztem, de azért ott van bennük az igazság magja. Van közöttük saját élményen alapuló írás, és van, amit nekem is csak meséltek, én meg elhappoltam – ami igazolja az ősi mondást, mely szerint "Aki nem akarja a szavait nyomtatásban látni, ne álljon szóba írókkal!”.
„Azt persze, hogy melyik történet igaz teljesen, és melyik csak félig, eszem ágában sincs elárulni, de őszintén remélem, hogy ez semmit se von le élvezeti értékükből” – írja könyvéről Gerald Durrell.



  • KSH raktári jelzet: 515730
  • Kiadó: Európa
  • Oldalak száma: 251
  • Kiadás éve: 1994

Bertie Wooster állja a sarat / P. G. Wodehouse

Dahlia néni súlyos pénzzavarában zálogba csapja értékes gyöngysorát, melyet férjétől, Tom bácsitól kapott ajándékba. Mikor a bácsi arra készül, hogy egy szakértővel vizsgáltassa meg az ékszert, a botrány elkerülése végett Dahlia néni azonnal a helyszínre rendeli unokaöccsét, Bertie- t, és rábeszéli, hogy színlelt betörés során lopja el az ékszert. Ám Bertie – tőle korántsem meglepő módon – a sötétben eltéveszti a szobát, és rossz helyre tör be... Már-már úgy tűnik, hogy hősünk – aki bajuszt növesztett, miáltal túlságosan is szívdöglesztővé vált –, ezúttal nem kerülheti el a sorsát, ami a halálnál is rosszabb, a nősülést. A zseniális Jeeves azonban most sem okoz csalódást, és számos bonyodalom után sikerül szerencsésen megoldania a helyzetet...

  • KSH raktári jelzet: 584715
  • Kiadó: Ciceró
  • Oldalak száma: 263
  • Kiadás éve: 2009

2013. július 8., hétfő

Kiskertek kézikönyve : zöld kisokos / Abbott, Jez


Ez a remek kézikönyv élvezetes stílusban, szakszerűen, könnyen követhető tanácsok segítségével foglalja össze a kiskertek gondozásával kapcsolatos leglényegesebb tudnivalókat.
Az egyes fejezetek végén praktikus összefoglalók segítik a teendők ütemezését és az ismeretek rendszerezését, emellett kiemelten szerepelnek az érdekességek és hasznos ötletek.

A kézikönyv nélkülözhetetlen segítőtársa lehet mindazoknak, akik egészségesebb, természetesebb életmódra vágynak,
és saját kezűleg szeretnék előállítani családjuk számára az egész évben szükséges friss zöldséget és gyümölcsöt.





  • KSH raktári jelzet: 785982
  • Kiadó: Ventus Libro
  • Oldalak száma: 256
  • Kiadás éve: 2012

Dekiru 1. Japán nyelvkönyv

A Dekiru az első olyan japán tankönyv, amely japán és magyar anyanyelvű tanárok közös munkájával jött létre, magyar diákok számára készült, kezdő illetve középhaladó szinten tanítja a nyelvet. A főszereplők japán és magyar fiatalok, akik japán és magyar helyszíneken élik mindennapi életüket és valódi helyzetekben kell megfelelniük az adott kultúra elvárásainak. A szituációk, amelyeket átélnek, az adott haladási szintnek megfelelő kifejezéseket tartalmazzák, gyakoroltatják, nyelvezetük megfelel a társalgási köznyelvnek.
Az alkotók elképzelése az, hogy a nyelvtanulók a nyelvi ismereteket a japán kultúra megismerésén keresztül szerezzék meg: a kommunikáció fejlesztése mellett segítséget nyújt az eltérő kulturális környezetben való tájékozódáshoz.
A tankönyv három fő részből áll: törzsanyag, nyelvtan s függelék. A könyvben minden 4. leckét olyan oldalpár követ, amely a japán kultúrát hivatott bemutatni. A szó- és kifejezésanyag külön füzetben található. A CD melléklet a könyv része






2013. július 5., péntek

Harapnivalók : ízletes és egészséges finomságok minden alkalomra


Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk minden alkalomra. Az ízletes, egészséges fogások megfelelő tálalásában különlegesen szép fotók segítenek.


Tartalom:
- Mit nassoljunk?
- Crostinik, canapék és mártogatók
- Kenyérfélék
- Tengeri örömök
- Húsos és csirkés falatok
- Frissen a kertből
- Édesszájúaknak





  • KSH raktári jelzet: 785982
  • Kiadó: Ventus Libro
  • Oldalak száma: 320
  • Kiadás éve: 2013

Grillezés : ínycsiklandó grillételek minden alkalomra

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas szakácskönyvben 140 remek receptet kínálunk kerti partikra vagy konyhai grillezéshez. Az ínycsiklandó finomságok megfelelő tálalásában különlegesen szép fotók segítenek.


Tartalom:
- Hogyan válasszunk grillfogást?
- Csatnik, salsák és mártogatók
- halak, rákok, kagylók
- szárnyasok
- marha- és borjúhusok
- sertés- és bárányhúsuk
- zöldség, sajt és gyümölcs




  • KSH raktári jelzet: 785983
  • Kiadó: Ventus Libro
  • Oldalak száma: 320
  • Kiadás éve: 2012

A Nők lapja konyha 100 villámgyors receptje

Mindenki számára ismerős élethelyzet egy fárasztó munkanapon, délután ötkor azon gondolkodni, hogy mi lesz a vacsora/másnapi ebéd, amit a lehető leghamarabb össze lehet dobni, és utána elterülni a kanapén. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye, illetve húsétele után olyan fogásokat gyűjtünk egy csokorba, amelyek 30 perc alatt elkészíthetők. Lehet néhány perc eltérés a megadott idők, illetve az egyéni szintidőnk között, de a teszteléskor úgy tapasztaltuk, akinek van némi konyhai rutinja, tényleg villámgyorsan tálalni tudja a zsályás csirkét vagy a kolbászos tócsnit.

A receptek készítői között olyan gyakorlott, ismert és kedvelt szakácsokat, cukrászokat akár bloggereket találunk mint Vrábel Kriszta, Ugrai-Nagy Tünde a Hernyák-Ruprecht páros vagy Papp Emese. Elő tehát a hozzávalókkal, és meglepődve tapasztaljuk majd, mennyi finomságot lehet készíteni ilyen rövid idő alatt is!


  • KSH raktári jelzet: 783599
  • Kiadó: Sanoma Media Budapest
  • Oldalak száma: 225
  • Kiadás éve: 2012