2011. november 30., szerda

A Kaká-sztori / Jones, Jeremy V.

Kaká a klasszikus brazil labdarúgók előkelő társaságának egyik tagja. Gólerős, cselei őrületbe kergetők, átadásainál, ahogy mondani szokták a labdának szeme van. Elképesztő, hogy bármire is készül, annak többnyire semmi előjele sincs. Kiszámíthatatlan. Mintha mindent lazán a kisujjából rázna ki. 2007-ben a világ legtöbb szakértője őt látta glóbuszunk legjobb labdarúgójának.
A mindig szerény, babaarcú Kaká Párizsban, az Aranylabda-díj átvételekor ezt mondta Szeretnék hálát adni Istennek, aki megengedte, hogy itt legyek ma. Nem egy nagysikerű döntő után is megvallotta hitét, lekapva magáról mezét, hogy megmutassa az alatta lévő trikó feliratát Jézushoz tartozom, vagy Jézus szeret téged.
Lehet, hogy napjainkban az argentin Lionel Messi vagy a portugál Cristiano Ronaldo csillaga fényesebben ragyog, de Jeremy V. jones könyvét olvasva megerősödik bennem a gondolat, az 1982-ben született brazil, akitől van mit tanulnunk, tesz még olyan csodát, amelynek látszólag semmi előjele sincs. (Novotny Zoltán)

  • KSH raktári jelzet: 598540
  • Kiadó: Harmat
  • Oldalak száma: 133
  • Kiadás éve: 2011

Patikai reklámtárgyak

Gondolta volna, hogy a reklám nem is annyira mai találmány? Csak a mai fogyasztói társadalomban egész iparággá nőtte ki magát. Átszövi mindennapjainkat, lehet szeretni vagy nem szeretni, de kikerülni nem. A gyógyszerészet reklámja már tulajdonképpen a középkorban elkezdődött, amikor kiakasztották az ajtó fölé a mandragóraágat, hogy azzal jelezzék a patikát. Később ezt a szerepet a cégérek vették át. A patikusok valamilyen módon már a kezdetektől reklámozták saját készítményeiket. Igazi áttörést azonban a gyári gyógyszerkészítmények megjelenése és ipari előállításuk hozott. A különböző használati eszközök, ajándéktárgyak reklámként való felhasználása a reklámlehetőségek változatos példáit mutatja be. A Galenus Kiadó gyógyszerészettörténeti albumsorozatának következő kiadványa e látványosan illusztrálható témakört öleli fel. A kiadó a teljesség igénye nélkül - de törekedve a sokszínűségre - a patikai reklámtárgyak gazdag tárházát gyűjtötte össze számtalan múzeum és egyéni gyűjtő tárgyi anyagából (a kezdetektől 1945-ig). Ezek között megannyi gyógyszertár reklámeszköze szerepel, a nagy mennyiségű gyári gyógyszerkészítmények reklámja mellett.

  • KSH raktári jelzet: Z 1582
  • Kiadó: Galenus
  • Oldalak száma: 112
  • Kiadás éve: 2011

Felperzselt vidék - A múlt életre kel / Cornwell, Bernard

A kilencedik század utolsó éveiben Anglia veszedelmes időket él. Wessexi Alfréd, bár számtalan győzelmet aratott, egyre betegebb. Örököse még tapasztalatlan ifjú, a vikingek pedig, akik oly régen áhítoznak Wessex elfoglalására, kapnak a kínálkozó alkalmon.
Alfréd kivételes képességű bajnoka, Uhtred csapdába csalja az ellenséget, majd Farnhamnél az egyik legfényesebb győzelmet aratja a vikingek felett. Ám a diadal után Uhtredre másfajta próba vár: előbb egy személyes tragédia, majd egy váratlan támadás Alfréd talpnyalói részéről, akik féltékenyek sikereire és gyanakvással szemlélik idegen szokásait. Uhtred kényszerűen szakít Alfréddal, megtagadja esküjét és visszatér a hazájába, északra, ahol újra vikinggé válik.

A "Felperzselt vidék" remekbe szabott történelmi regény, amely az angol történelem talán legkevésbé ismert korszakát kelti életre.

Előző kötetek:
Az utolsó királyság
A fakó lovas
Észak urai
Csatadal

  • KSH raktári jelzet: 775625
  • Kiadó: Alexandra
  • Sorozat: Angolszász históriák
  • Oldalak száma: 333
  • Kiadás éve: 2011

Bérgyilkos / Flynn, Vince

Mitch Rapp, a már jól ismert CIA-ügynök nem volt mindig az elit egység tagja… Fiatalon sikeres atlétaként élte a boldog amerikaiak életét, amíg a Pan Am 103-as járata fel nem robbant a skóciai Lockerbie fölött, 270 halálos áldozatot követelve. A gép fedélzetén utazott szerelme is, és ez a tragédia mindent megváltoztatott. Így kezdődött egy olyan ember nem mindennapi karrierje, aki bár nem született gyilkosnak, de a körülmények azzá tették.
Rapp ugyanis személyes bosszút esküszik a tettesek ellen, és a CIA kötelékébe lépve szívós munkával halálos fegyverré képezi magát, aki nem ad és nem kér kegyelmet a nemzetközi terroristák elleni harcban. Küldetései során eljut Isztambulba, majd Hamburgba is, de végül minden nyom a Közel-Keletre, Bejrútba vezet, ahol Rapp élete legnagyobb kihívásával szembesül, amikor bajtársait túszul ejtik a radikális iszlám harcosok…
Vince Flynn (A tisztesség nyomában, Kiélezett helyzet, Védelmi hiba) ezúttal a szuperügynök múltjába vezet be minket, és e regényében is kitűnően ábrázolja a nemzetközi hírszerzés és terrorizmus szövevényes világát, ahol Amerikának török fegyverkereskedők, volt KGB-s oroszok és fanatikus arab fegyveresek ellen kell felvennie a harcot. A hivatalosan nem is létező, mindenre elszánt csapatnak és a hihetetlenül tehetséges Rappnek ezekkel az eltökélt ellenfelekkel kell szembeszállni, és a nemzeti érdekek mellett saját életüket is meg kell védeniük – ha sikerül…

  • KSH raktári jelzet: 598806
  • Kiadó: General Press
  • Oldalak száma: 354
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 28., hétfő

1000 macska - A szelíd tigrisek világa

A macskák évezredek óta életünk részei, simulékony házi kedvencként, sikeres egérvadászként vagy éppen a vadon uraiként bűvölnek el bennünket kifürkészhetetlenül villogó szemükkel, hajlékony testükkel és önfejűségükkel.
Ebben a csodálatos albumban bemutatjuk az összes macskafajtát, köztük több mint negyven vadon élő fajt az abesszintól a jaguarundiig. A macskák életének változatosságát megható és szórakoztató fényképek mutatják be a kölyökkorról, a mindennapokról, a játékról és a barátságról.

Az elbűvölő színes felvételek és a szakszerű szövegek segítségével jobban megismerhetjük az elegáns bársonytappancsúak világát.

  • KSH raktári jelzet: 841315
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 336
  • Kiadás éve: 2010

A budapesti ima - Magyar írók novellái

A tematikus sorozat legújabb darabjába magyar írók Budapest-novelláit válogattuk.

A kötet szerzői:
Bálint György, Bródy Sándor, Cholnoky Viktor, Cs. Szabó László, Csáth Géza, Gelléri Andor Endre, Heltai Jenő, Hunyadi Sándor, Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lovik Károly, Mándy Iván, Márai Sándor, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Nagy Lajos, Örkény István, Szép Ernő, Szerb Antal, Zsolt Béla

Velük együtt láthatjuk, tapasztalhatjuk, milyennek élték meg egy rohamosan európaivá fejlődő nagyváros élményét. Kedves, olykor romantikus, de garantáltan mindig szórakoztató történetek – nem csak budapestieknek.

  • KSH raktári jelzet: 598805
  • Kiadó: Noran Libro
  • Sorozat: Novella
  • Oldalak száma: 333
  • Kiadás éve: 2011

Vérbosszú / Child, Lincoln - Preston, Douglas

Gideon Crew alig van túl azon a sokkon, hogy megbosszulta apja halálát, amikor feltűnik egy idegen, és munkát ajánl neki a kormánytól. A feladat cseppet sem könnyű: meg kell szereznie egy találmány tervét, amely örökre megváltoztathatja a világot. Egy olyan kínai vívmányét, amelyet bárki is birtokol, országát világhatalommá teszi. A találmányt nemcsak az Egyesült Államok akarja magáénak, hanem cégek, országok, amelyek semmitől sem riadnak vissza, ezért a feltaláló után küldik saját emberüket, egy kegyetlen gyilkológépet… Gideonnak találkoznia kell a kínai tudóssal, még mielőtt mások megelőzik, de csak akkor bukkan a nyomára, amikor már túl késő, a haldokló ember utolsó leheletével titokzatos számsort bíz rá, és ezzel kíméletlen hajsza veszi kezdetét. Ki fejti meg hamarabb a számok jelentését, és ki tudja megkaparintani a forradalmi találmányt?
A szerzőpáros (Halálos kísérlet, Temetői tánc) Gideon Crew személyében új figurával indít sorozatot, a tudós és hajdani műkincstolvaj hobbija a pecázás, de ha akcióba lendül, fifikás, eltökélt nyomozóvá válik, vérbeli krimiszereplőként nyűgözve le az olvasót.

  • KSH raktári jelzet: 598807
  • Kiadó: General Press
  • Oldalak száma: 292
  • Kiadás éve: 2011

A tigris intelme - Koreai elbeszélések

Régi adósságot törleszt kiadónk a koreai próza alkotásait bemutató kötettel, hiszen a klasszikus és modern koreai irodalom meglehetősen ismeretlen a magyar olvasóközönség számára.

A bemutatott művek között 13. századi krónikában fellehető narratívák, kínai mintára készült elbeszélések és nyugati hatásokat tükröző 20. századi novellák egyaránt találhatók. Az egyes történetek felvillantják a múlt és jelen, a hagyomány és modernség Koreáját, amelyet elsősorban kimagasló gazdasági sikerei révén ismernek nálunk. "Gazdasági csoda" azonban nem létezhet színvonalas kultúra nélkül.
Ennek a különleges és értékes kultúrának egy szeletével kínáljuk az olvasót. A kötet elbeszéléseit az ELTE Koreai Nyelv és Kultúra Programjának oktatói és tanárai fordították.

  • KSH raktári jelzet: 757243
  • Kiadó: Terebess
  • Oldalak száma: 162
  • Kiadás éve: 2006

WikiLeaks - A leleplezés - Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát? / Domscheit-Berg, Daniel

A WikiLeaks leleplezései az egész világ sorsát megváltoztatták. Ők hozták először nyilvánosságra az iraki civileket meggyilkoló amerikai katonák hírét, az amerikai külügyi dokumentumokat, a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait, vagy épp a magyarországi, 2006-os tévéostrommal kapcsolatos diplomáciai levelezést.

Julian Assange 2006-ban kezdte meg a weboldal fejlesztését. 2007-ben csatlakozott hozzá Daniel Domscheit-Berg, aki két és fél éven át volt Assange legközelebbi munkatársa. Ám ekkor bekövet kezett egy nem várt fordulat: Daniel Domscheit-Berg kiszállt a WL csapatá ból, és úgy döntött, leleplezi a világ legveszélyesebb weboldalának titkait!

Kik állnak a szervezet mögött, amely jeges félelemmel tölti el a hatalmat gyakorlók szívét?
Hogy néz ki a WikiLeaks belső szerkezete, és milyen dokumentumokkal foglalkoznak?
Mi az igazság az állítólagos belső hatalmi harcokról?
Milyen személyiségi jogi és elvi kérdéseket vet fel egy ilyen weboldal létezése?
Lehet-e titkok nélkül élni? Vajon biztonságosabbá vagy épp veszélyesebbé teszi a világot a transzparencia?

  • KSH raktári jelzet: 598856
  • Kiadó: Nyitott Könyvműhely
  • Oldalak száma: 325
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 25., péntek

Titokzatos folyó / Lehane, Dennis

"Dennis Lehane - aki eddig öt regényben elemezte az Angie Gennaro és Patrick Kenzie magánnyomozó-duó viharos kapcsolatát - egy szempillantás alatt a kortárs bűnügyi irodalom legnagyobbjai közé emelkedett a Titokzatos folyóval. A regény három, Boston egyik munkások lakta részében felnőtt férfi barátságáról szól. Gyerekkorukban olyasvalami történt, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta, és ez még akkor is kísérti őket, amikor egyikőjük lányát brutálisan meggyilkolják. A regény cselekménye lélegzetelállítóan robog az elkerülhetetlen és tragikus végkifejlet felé, ahogy a főszereplők külön-külön birkóznak belső démonaikkal.
Lehane kiválósága nem csak a hibátlan nyomozati eljárás leírásában rejlik, hanem abban is, ahogy megindítóan és mégis felesleges szentimentalizmus nélkül tárja elénk a három férfi fájdalmas történetét egy olyan városnegyedben, amely a főszereplőkhöz hasonlóan jobb sorsot érdemelt." (Maxim Jakubowski, The Guardian)

Dennis Lehane világhírű regényéből Clint Eastwood készített filmet, melyet az Amerikai Filmakadémia - Sean Penn és Tim Robbins felejthetetlen alakításáért - két Oscar-díjjal jutalmazott.

  • KSH raktári jelzet: 559227
  • Kiadó: Agave
  • Oldalak száma: 353
  • Kiadás éve: 2004

Az idő örvényében - A valóságtól a legendákon át a titkok birodalmáig... / Erskine, Barbara

Abi Rutherford otthagyja új állását, mert rendkívüli módon zavarja főnöke kiismerhetetlen viselkedése. Szereti a munkáját, egykori felettese pedig nyájas, tiszteletre méltó férfi volt. Kieran Scott viselkedése annál inkább meglepő számára, mert ő a Szent János-templom és Cambridge növekvő egyházközségének lelkésze. Történt valami, ami mélységesen felkavarta a férfit - ugyanakkor az egyházi hatóságok reakciója szokatlanul titokzatoskodó.
Hosszú évszázadokkal ezelőtt egy idegen jelent meg Nyugat-Anglia barátságtalan lápvidékén a történettel, mely reménységet hozott a nyomorúságban sínylődők számára. Azonban elnyomó erők követték. Olyan erők, melyeknek eltökélt szándéka volt, hogy egyetlen gyengéd pillantású gyógyító se ássa alá a Római Birodalom törvényeit és kultúráját. Az idegen azt mondta, azért jött, hogy megmentse az embereket. De talán épp ő az, aki megmentésre szorul...
Milyen kapcsolat állhat fenn e régmúlt események, valamint Abi és Kieran között? Miért próbálja az egyház olyan kétségbeesetten eltitkolni az emberek elől a történteket? A múltbeli hangok vajon félelmet keltők, vagy egy hosszú-hosszú ideje rejtőző titokra adhatnak választ?

  • KSH raktári jelzet: 777752
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 471
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 24., csütörtök

Homér : Egy varázslatos vak kismacska története / Cooper, Gwen

Egy újabb macska volt az életben a legutolsó dolog, amire Gwen vágyott. Pont elég gondja volt a már meglévő kettővel, nem beszélve az elkeserítően alulfizetett állásáról, és az épp darabokra tört szívéről. Ekkor hívta fel az állatorvos a megható történettel egy háromhetes vak kiscicáról, akit betegsége miatt eldobott a gazdája. Szerelem volt az első látásra.

Gwent mindenki figyelmeztette, hogy Homér világéletében "visszamaradott" lesz, soha nem válhat olyan önállóvá és játékossá, mint a többi macska. De a kiscica, akiben senki nem hitt, hamarosan egy másfél kilós dinamóvá vált, egy kisördöggé, akinek óriási szíve van, és nem ismer akadályt.

Homér tántoríthatatlan hűsége, határtalan szeretete és vidámsága segítette Gwent abban, hogy változtasson az életén. És mire rátalált a férfira, akit mindig is keresett, megtanulta a legfontosabb leckét is: a szeretet olyasvalami, ami szemmel láthatatlan.

A könyv egy különleges macskának és gazdájának derűs története.

  • KSH raktári jelzet: 593082
  • Kiadó: K. U. K.
  • Oldalak száma: 296
  • Kiadás éve: 2011

Tripla koktél / Kinsella, Sophie

Filmszerűen peregnek a képek a három barátnő életéből. Maggie, Candice és Roxanne ugyanannál a magazinnál dolgoznak. Havonta egy alkalommal kedvenc koktélbárjukban pletykálgatva szürcsölgetik italaikat. Mindhárman szépek, sikeresek és beérkezettek... Vagy mégsem?
Roxanne elbűvölő és magabiztos. Remek a humora és szókimondó. Fennen hangoztatja függetlenségét, de titkos szeretője van, és abban reménykedik, hogy a férfi egy nap elhagyja érte a nejét... Maggie tehetséges, sosem engedi ki az irányítást a kezéből, hisz ő az "Év szerkesztője". Férjével kisbabát várnak, de fogalma sincs arról, mit jelent ez valójában. Céltudatossága szertefoszlik, önmaga számára is meglepő erők kezdenek működni benne... Candice őszinte és tisztességes, a legfiatalabb közülük. Sokáig nem osztja meg a többiekkel szégyellt titkát. De egy nap árnyék tűnik fel a múltból, ami nemcsak az ő életét, de a lányok barátságát is veszélyezteti...
Roxanne, Maggie és Candice története akármelyik mai nőé lehetne. Uralhatatlan, fájdalmas szenvedély, lerázhatatlan, sötét szülői örökség, a görcsös megfelelni vágyás mindennapos lelki küzdelmei nem idegenek a modern nő számára. Élvezetes, olykor torokszorító regény egy nőtől, a nőkről, nőknek...
Madeleine Wickham az olvasók számára Sophie Kinsellaként a Boltkóros sorozat írójaként ismert. Eredeti nevén eltérő hangulatú hangulatú, talán kevésbé humoros, de ugyanannyira érdekes,izgalmas és emberi történetet tár az olvasó elé.

  • KSH raktári jelzet: 597726
  • Kiadó: Kelly
  • Oldalak száma: 314
  • Kiadás éve: 2011

Joshinki - A halál istennője / Kirino, Natsuo

Umihebi szigetén szigorú törvények uralkodnak. Mindent a jin és a jang, az éjszaka és a nappal, a holtak és az élők örök egyensúlya határoz meg. A sziget lakói nehezen teremtik elő mindennapi betevőjüket, vallásuk szabályait azonban semmilyen körülmények között nem szegik meg. Namima és Kamikuu, a két nővér nem sokáig élvezheti a gyerekek gondtalan életét, a sziget szokásainak értelmében ugyanis sorsuk már jóval születésük előtt eldőlt. Kamikuu hatévesen tudja meg, hogy ő lesz Umihebi következő főpapnője. Elszakítják családjától, és megkezdődik hosszú évekig tartó felkészítése a nagy feladatra. Hugára, Namimára még ennél is kegyetlenebb sors vár...

Natsuo Kirino, a magyarul is megjelent, nagy sikerű Kín szerzője, Japán egyik legnépszerűbb írónője. Regényei számtalan elismerésben részesültek világszerte. A halál istennője 2009-ben elnyerte az egyik legrangosabb japán irodalmi díjat. A történet mitikus, ember nem ismerte, meghatározhatatlan időbe röpít, hogy különös események láncolatával összekösse halandók és istenek sorsát. Meghökkentő, különös regény, fordításában is csodás nyelven hangszerelve.

  • KSH raktári jelzet: 598539
  • Kiadó: Kelly
  • Oldalak száma: 254
  • Kiadás éve: 2011

Burgonyás szakácskönyv

Ebben a szakácskönyvben minden alkalomra találunk recepteket a gyors, egyszerű ételektől a különleges ínyencségekig. Természetesen mindegyiknek alapja a burgonya, ami mindig jelen van életünkben a levestől a süteményig. A háziasszonyok többsége két-három burgonyafajtát ismer és használ, a könyvből számtalan fajtáját ismerjük meg. Az érdekes, izgalmas, de általában könnyen elkészíthető receptek mellett hasznos tanácsokat kapunk a megfelelő krumpli kiválasztásához, a helyes főzés alapjaihoz, az ízletes és változatos elkészítéshez.

  • KSH raktári jelzet: 777865
  • Kiadó: Sziget
  • Oldalak száma: 139
  • Kiadás éve: 2011

Bögrés sütemények - közkedvelt tészták egyszerűen mérve

A sorozat a gasztronómia fejlődését követve új ízekkel, változatokkal igyekszik a XXI. század háziasszonyainak kedvezni. A könyvek az egészséges életmód tükrében, főleg modern ételek gyűjteményei, melyekben a Válogatott ételektől (Best of) kezdve, a témákra bontott kötetekig minden megtalálható. A receptek tesztelt, mutatós, színes fotókkal bemutatott finomabbnál finomabb ételmodelljeit kreatív szakácsok, cukrászok készítették. Ízlés szerint választhatunk az egyszerű házias és a kissé bonyolultabb variációk közül.

  • KSH raktári jelzet: 777859
  • Kiadó: Pro-Team
  • Oldalak száma: 95
  • Kiadás éve: 2010

Magyaros ételek - új, különleges receptekkel

A sorozat a gasztronómia fejlődését követve új ízekkel, változatokkal igyekszik a XXI. század háziasszonyainak kedvezni. A könyvek az egészséges életmód tükrében, főleg modern ételek gyűjteményei, melyekben a Válogatott ételektől (Best of) kezdve, a témákra bontott kötetekig minden megtalálható. A receptek tesztelt, mutatós, színes fotókkal bemutatott finomabbnál finomabb ételmodelljeit kreatív szakácsok, cukrászok készítették. Ízlés szerint választhatunk az egyszerű házias és a kissé bonyolultabb variációk közül.

  • KSH raktári jelzet: 777861
  • Kiadó: Pro-Team
  • Oldalak száma: 95
  • Kiadás éve: 2010

2011. november 16., szerda

Fadis / Dayioglu, Gülten

A kedvelt török írónő egyik legnépszerűbb gyermekkönyvét tartja kezében az olvasó. Méltán ért meg több mint 37 kiadást az 1971-ben napvilágot látott Fadiş.
Anya és lánya közötti szeretetről és erős ragaszkodásról szól az érzelmekre igen ható történet. A nehézségek ugyan elválasztják őket egymástól, ám "össze is kovácsolják” a két szívet. Magával ragadó a kis Fadiş derűlátása – a legmostohább körülmények ellenére is.

A regényben többek között megismerkedhetünk egyes török népszokásokkal, hagyományokkal és betekintést nyerhetünk a vidéki, falusi élet hétköznapjaiba. Több generáció is megjelenik a meseszövés során, mondhatni minden korosztály képviselve van. A könyv legfontosabb üzenete mégis az, hogy a szeretet mindent legyőz.

  • KSH raktári jelzet: 598716
  • Kiadó: Napkút
  • Oldalak száma: 157
  • Kiadás éve: 2010

Díszmadarak

Az 1x1 kalauz egy olyan ismeretterjesztő sorozat, amely közérthető formában, színes fotókkal illusztrálva segít megérteni a körülöttünk levő világot, házi kedvenceinket, az egzotikus állatfajokat, vagy egyszerűen segítséget nyújt a szabadidő hasznos eltöltéséhez. A sorozat kötetei az akvarisztikától a kalandparkokon át a ritka és védett állatfajok megismertetésén keresztül számos témakörre kiterjednek.

A sorozat készítői arra törekednek, hogy az olvasó számára minél több lényegi információt, hasznos ötletet adhassanak egy-egy témában. A kutya- vagy macskabarátok számos érdekességet megtudhatnak, csak úgy, mint a kisállattartók vagy az amatőr természetbúvárok.

  • KSH raktári jelzet: 598368
  • Kiadó: Elektra
  • Sorozat: 1x1 kalauz
  • Oldalak száma: 48
  • Kiadás éve: 2011

Miért sós a tenger? - Izgalmas kérdések és megdöbbentő válaszok a természetről / Wilhelm, Friederike

Izgalmas, szokatlan kérdések és meghökkentő, megdöbbentő válaszok a természetről.
Néhány kérdés ízelítőül a több mint 70-ből: Melyik emlős építi a legnagyobb fészkeket? Miért görbe a banán? Miért kell fogat mosnunk? Miért csíp a csalán? Honnan származik a csokoládé? Miért haltak ki a dinoszauruszok? Hány tojást tojik egy tyúk egy évben? Hogyan fognak pingvint a jegesmedvék?







  • KSH raktári jelzet: 598366
  • Kiadó: Móra
  • Oldalak száma: 151
  • Kiadás éve: 2011

Ördögi cselszövés / Liss, David

Lenyűgöző történelmi thriller, amelyben a szerző felvonultatja a korabeli London társadalmi rétegeinek képviselőit: spekuláló részvényügynököket, pitiáner tolvajokat, előkelő, ám megvesztegethető urakat, elvakult pénzembereket, koldusokat, színészkedő örömlányokat, tisztességes zsidó kereskedőket és családjaikat. Bepillantást nyerhetünk a tőzsdei ügyleteknek elsőként otthont adó kávéházak nyüzsgő és magával ragadó világába, s megismerhetjük a társadalom perifériájára szorult tolvajok, zsiványok, és álnok összeesküvők közkedvelt találkozóhelyeit, a londoni pubokat is.

Benjamin nem kis fába vágja a fejszéjét, amikor úgy dönt, annak ellenére, hogy többször is az életére törtek, folytatja a nyomozást. Egyetlen cél vezérli: lerántani a leplet a Déltengeri Társaság és a Bank of England ellentétéből fakadó, fondorlatos összeesküvésről, ami a egyébként az apja idő előtti halálához is vezetett. Ezen az úton ármánykodó cselszövők és cinkosokból lett ellenségek kísérik, valamint egy olyan csodálatos barát, aki humorával és éleslátásával derűt csempész főhősünk olykor meglehetősen viszontagságos kalandjaiba.

David Liss, az Egy kufár bosszúja című regény világhírű szerzője újabb lebilincselő történettel rukkolt elő. Magával ragadó, ördögi intrikával átszőtt, kalandos regény az angol értékpiaci krachot megelőző időkből, amelynek elolvasása után azon fog morfondírozni az Olvasó, hogy az azóta eltelt háromszáz évben vajon mennyi változás történhetett az értéktőzsdén…

  • KSH raktári jelzet: 598538
  • Kiadó: Kelly
  • Oldalak száma: 445
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 14., hétfő

Emma lánya / Fábián Janka

A számos félreértés és viszontagság után egymásra talált párnak, az elismert gyerekorvosnak, Kóthay Gábornak és feleségének, a sikeres írónőnek, Emmának a három fiú után végre lánya születik. A szépséges, aranyhajú Éva színésznőnek készül, ám közbeszól a háború, majd a kommunista diktatúra. Évát és családját osztályellenségnek minősítik, kitelepítik. Az 1956-os forradalom után, amelyben ilyen-olyan módon szinte minden Kóthay részt vesz, a família tagjai ismét elszakadnak egymástól. Emma a lányával, Évával és az unokájával egy rövid párizsi megálló után Amerikába emigrál, Tamásék azonban az otthon maradás mellett döntenek.
A század második felének eseményeit a szélrózsa minden irányába szétszóródó Kóthay gyerekek és unokák különbözőképpen élik meg. A forradalmat követő megtorlás, 1968 Párizsa, a hatvanas-hetvenes évek Amerikája, a szögesdróton inneni nyomasztó világ, a kései Kádár-korszak békés álarca mögött a szabadság fájó hiánya, majd a rendszerváltás éppen úgy főszereplői a könyvnek, mint az egyre népesebb família. Végül, a fordulat évében egy boldog-szomorú esemény kapcsán újra összegyűlik az egész család a régi, Balaton-parti házban, ahol az is kiderül, hogy habár végleg lezárult egy korszak, lesz, aki továbbviszi Emma örökségét.
A történész végzettségű fiatal írónő váratlan fordulatokban, hol vidám, hol felemelő, hol szívszorító pillanatokban bővelkedő regénye befejező része a háromkötetes családregénynek, amely egészen a XX. század végéig követi nyomon a Kóthay család több nemzedékének életét.

  • KSH raktári jelzet: 597334
  • Kiadó: Ulpius-ház
  • Oldalak száma: 510
  • Kiadás éve: 2011

Krásznája Moszkvá / Vass Virág

Európa legnagyobb városában, ahol a Pravda helyett a Prada dívik, és a lidérces múlt a jövő neonfényű ígéreteivel találkozik, már a szerelem törvényeit sem tartja be senki. A frissen elvált Lili egy alföldi kisváros fojtogató légköréből érkezik Moszkvába, hogy megpróbálja az életét rendbe tenni. Az elegáns partik és elhagyatott lakótelepi lakása között ingázva találkozik Kátyával, a Bolsoj Színház balerinájával, akinek a karrierje dúsgazdag barátjától függ, noha a lány legszívesebben az egész kapcsolatból kitáncolna. Nonita, az indiai újságírónő egy elrendezett házasság romjai közül menekült a távoli északra.
Ők hárman, gyönyörűek, tehetségesek, harmincasok. Az orosz művészvilág, alvilág, a szenvedélyes szláv lélek, a szibériai és indiai hagyomány életbölcsességei közt egy nagyon is aktuális kérdésre keresik a választ: összeegyeztethető a női odaadás, vonzerő azzal, hogy pontosan azt az életet élem, amire mindig is vágytam? És vajon van remény az újrakezdésre, ahogy Moszkvában mondják: a "balzaci életkorban"?

  • KSH raktári jelzet: 598536
  • Kiadó: Ulpius-ház
  • Oldalak száma: 384
  • Kiadás éve: 2011

A szőkékkel mindig baj van / Vaszary Gábor

Amikor újra kiadjuk ezt a regényt, bizony meg is hatódunk: magyarországi kiadónál hatvan éve nem jelent meg. Pedig a könyv ártalmatlan, csupán csak folytatja Vaszary halhatatlan Párizs-regényeinek sorát: vagyis azt a borotvaélen táncolást bulvárregény és irodalom között, amit legkecsesebben Vaszary Gábor tudott. Az ő iróniája az a tünékeny, finom humor, amin „hol sírunk, hol meg nevetünk”. Párizs zamatát, illatát, bohémségét, könnyedségét senki nem tudja jobban megeleveníteni, mint ő.

Ez a regény az 1950-es években tizenhat nyelven jelent meg. Világsiker volt. Ám az 1960-ban Münchenben napvilágot látott magyar nyelvű kiadásának fülszövegében így idézik Vaszaryt: „Nekem a legnagyobb siker még ma is, ha magyar nyelven szólhatok a magyarokhoz.” Ajánljuk a mai olvasó figyelmébe ezt a páratlanul könnyed stílusbravúrt.

  • KSH raktári jelzet: 567086
  • Kiadó: Helikon
  • Oldalak száma: 249
  • Kiadás éve: 2006

2011. november 11., péntek

Első enciklopédiám Micimackóval és barátaival - Föld

Ezt az átfogó enciklopédiát iskolakezdés előtt álló gyermekeknek ajánljuk, akik nagy örömmel fedezik fel Földünk természeti csodáit, érdekességeit.
A száraz sivatagoktól a tengerek mélyéig, a fenséges erdőségektől a hömpölygő, füves pusztákig - a könyv gyönyörű fényképei segítségével a gyerekek Micimackóval és barátaival együtt fedezhetik fel a Földet és lakóit.
Választ kapnak kérdésekre, mint például "Mi az a tundra?", "Hol találhatók sivatagok?" és "Milyen a tenger alatti világ?" Mindez csak ízelítő a könyv lenyűgöző kínálatából.

A sorozat többi kötete:
Állatok
Természet


  • KSH raktári jelzet: 843081
  • Kiadó: Egmont
  • Oldalak száma: 191
  • Kiadás éve: 2011

Eperke iskolába megy / Sollinger, Emily

Nagy nap ez a mai, ma van az első tanítási nap az Epreskerti Iskolában. Eperke örömmel készülődik és még ebédet is csomagol magának. A nagy sietségben, hogy el ne késsen az első óráról az összecsomagolt finomságokat otthon felejti.
A helyzetet Sodó és Süti próbálják megoldani, de Süti nagyon torkos és megeszi Eperke ebédjét. Jószívű barátainak köszönhetően azonban Eperke mégsem marad éhes és jól végződik az első iskolában töltött nap.

  • KSH raktári jelzet: 598466
  • Kiadó: Mirax
  • Oldalak száma: 32
  • Kiadás éve: 2011

Japán regék és mondák

A Regék és mondák sorozat legújabb kötetében japán mesék és legendák kaptak helyet.

A távoli Japán idegen kultúrájában az ragadja meg az olvasót, ami minden nemzet irodalmában közös, és talán a legfontosabb: az emberség. Könyvünk meséi zömmel olyan gyűjtésből származnak, amelyet Kr. u. 1100 és 1350 között jegyeztek le, és olyan eseményekről szólnak, amelyek a 850 és 1050 között eltelt két évszázadban, a japán kultúra klasszikus századaiban történtek. E középkori japán regék és mondák hol különösek, meghatóak, felkavaróak és fennköltek, hol pedig tréfásak és vaskosak. Szereplőik hamar elnevetik és elsírják magukat, de nem sietnek a gyilkolással, és nem keresik azonnal a bosszú lehetőségét, isteneik pedig - néhány kivételével - kedvesek.

A kötet az eddig kevésbé ismert távol-keleti kultúrkör történeteit hozza közel a magyar olvasóhoz.

  • KSH raktári jelzet: 598480
  • Kiadó: Móra
  • Oldalak száma: 478
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 10., csütörtök

A bűnös / Gerritsen, Tess

Egy zord téli hajnalon vérbe fagyott apácát találnak egy New England-i zárda kápolnájában. A brutális támadás indítéka ismeretlen, és a klastrom lakói is titokzatos hallgatásba burkolóznak. A halott apáca boncolása megdöbbentő eredményt hoz: a huszonnégy éves Camille nővér gyermeket szült, mielőtt meggyilkolták…

Egy elhagyatott épületben a felismerhetetlenségig megcsonkított női holttestre bukkannak. Maura Isles, a halottkém, Jane Rizzoli nyomozó segítségével olyan bűnt tár fel, amely a múltban gyökerezik, és ha kitudódik, alapjaiban rengetheti meg sokak életét…

Tess Gerritsen a New York Times bestsellerszerzője, tíz világsikerű orvosi thriller írója, akinek vérfagyasztó regényei 33 nyelven, több mint húszmillió példányban keltek el világszerte.

A regényből készült tévésorozat, a Született detektívek a VIASAT3 -on fut.

  • KSH raktári jelzet: 597408
  • Kiadó: Ulpius-ház
  • Oldalak száma: 478
  • Kiadás éve: 2011

A nagyi sütije : Nagymamáink receptjei


Ha valaki, akkor a nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeink és unokáink kedvence. Megtanulták ők is a saját édesanyjuktól, nagymamájuktól a jól bevált recepteket, melybe aztán belesütötték szívüket-lelküket. Négy nagymama 100 süteményreceptjét gyűjtöttük össze, melyeket látványos fotókon mutatunk be.
Négy nagymama 100 süteményreceptjét gyűjtöttük össze.
A süteményeket látványos fotókon mutatjuk be.
Lefotóztuk az elkészítés fázisait is, hogy a süteménysütés még könnyebb legyen.


  • KSH raktári jelzet: Z 1535
  • Kiadó: Szalay
  • Oldalak száma: 112
  • Kiadás éve: 2010

2011. november 9., szerda

Egészséges nyers ételek : Enzimtáplálkozás / Meng Tünde

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba szervezetünknek, amely biztosítja az egész napi aktivitást. A nyersen tálalt, hőkezeletlen ételek rendkívül egészségesek, hiszen természetes formában, a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és enzimeket, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. A nyers zöldségek ezenkívül természetes orvosságok is, hiszen lúgosítanak, magas az ásványianyag- és nyomelemtartalmuk, energiával töltenek fel, de nem telítenek el bennünket. A nyerskonyha-művészet előnye a könnyű és gyors elkészíthetőség, de mellette szól az is, hogy a nyers ételben megmaradnak azok a rendkívül fontos összetevők (enzimek), amelyek az étel főzésével tönkremennének. Szakácsunk szinte korlátlan választékban, levesek, saláták, fasírtok, töltött ételek, pudingok és turmixok formájában álmodta meg azt a harminchárom ételkülönlegességet, amelyet Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthet el. A kétadagos receptek mindegyiket kipróbáltuk, ezt bizonyítják az önmagukban is étvágygerjesztő ételekről készített fotók. Az ételek leírását több hasznos információval egészítettük ki, így az elkészítés módja, ideje, nehézségi foka és árfekvése sem marad ismeretlen.

  • KSH raktári jelzet: 773575
  • Kiadó: Totem
  • Oldalak száma: 64
  • Kiadás éve: 2011

Budapesti ködharangok / Lamoth, Frédéric

"Magyarul beszélő személyi titkárt keresek." Ez a hirdetés kelti fel a genfi egyetemista, Francois Karolyi figyelmét, s így kerül alkalmazásába egy éltes, tolószékhez kötött 56-os menekültnek, Georges Tóthnak. A kezdeti regényfelolvasásokat mindinkább bensőséges beszélgetések váltják fel, amelyek során tanúi leszünk a halálára készülő férfi megszállottsággal határos, ám szinte hangtalan ütközetének, amit nyomasztó emlékeinek lidérceivel szemben kell megvívnia.

Frédéric Lamoth nem leplezi: regényében saját gyökereinek felkutatására tesz kísérletet. Az elbeszélés égelmében ez maga a feloldás, egyben az írói pálya kezdete.

A Budapesti ködharangok legfőbb érdeme a fiktív és a valóságos elemek mesteri elegyítése, valamint az idői síkok, a jelenetezés és a leírás lassító kellékeinek diszkrét váltásai. Ezekből táplálkozik a mű sejtelmes, félárnyékos atmoszférája. A regényben megelevenednek a múlt századi Magyarország történelmi sorsfordulóinak pillanatképei, a sajátos kulturális motívumok, amelyeknek köszönhetően a honi olvasó - e múlt "kihantolása" során - jórészt ismerős környezetben érezheti magát.

  • KSH raktári jelzet: 567808
  • Kiadó: Aeternitas
  • Oldalak száma: 168
  • Kiadás éve: 2011

A 44. gyermek / Smith, Tom Rob

Amikor a félelem egy egész népet elhallgattat, egy embernek kell kimondania az igazat!

A Szovjetunió, 1953-ban... Sztálin még él, vasmarkában tartja az országot, s ezt a vasmarkot az Állambiztonsági Minisztérium, az MGB vagyis a titkosrendőrség testesíti meg, amelynek éppen csak a brutalitása nem titkos, s ha azt mondja, a szovjet társadalomban bűnözés nem létezik, akkor az úgy is van.
Vagy talán mégsem. Amikor Moszkvában, a vasúti sínek mellett megtalálják egy kisfiú borzalmasan megcsonkított hulláját, Lev Gyemidov, korábbi háborús hős, most az MGB nyomozója csodálkozva hallja, hogy a család szerint nem gázolás, hanem gyilkosság történt. Eleinte engedelmeskedik feletteseinek, eltussolná az ügyet, de addig növekszik benne a kétely, míg végül feleségével együtt egy uráli koszfészekbe száműzik, egyszerű közrendőrnek.
És ráébred, hogy az a fajta bűntény, amelyet a fővárosban segített eltitkolni, itt is megismétlődött:
Újabb gyermeket gyilkoltak és csonkítottak meg.
Lev és felesége, Raisza mindent kockára tesz, hogy a vérengző fenevadat megállítsa - még ha ezzel az Állam ellenségeivé válnak is. És a holtak száma egyre szaporodik...

A 44. gyermek valós eseményekre alapozott, hátborzongató thriller - és megrázó irodalmi mű arról, hogyan terrorizálhatja egy kormány a saját népét, hogyan lehet túlélni egy diktatúrát, és mi történik, ha egy magányos ember elhatározza, hogy visszavág.

  • KSH raktári jelzet: 586084
  • Kiadó: Európa
  • Oldalak száma: 523
  • Kiadás éve: 2011

Eltűnt ellenség / Child, Lee

1989 szilveszter éjszakája. Jack Reachert alig két napja helyezték új szolgálati helyére, a Fort Bird támaszpontra, amikor telefonhívást kap: egy közeli motelben magas rangú tábornok holttestére bukkantak. Halála természetesnek tűnik, ám Reachert nem hagyja nyugodni, hogy az éppen konferenciára tartó tábornoknak hiányoznak az iratai. Gyanúja néhány nap múlva megerősítést nyer: a tábornok feleségét is meggyilkolják, majd a támaszponton is újabb gyilkosságok történnek. Reacher kezdetben sötétben tapogatózik, ráadásul úgy tűnik, felettesei sokkal inkább szeretnék a rejtélyes, s a hadsereg presztízsére árnyékot vető haláleseteket eltussolni. Az őrnagynak már-már attól kell tartania, hogy ő is gyanúba keveredik, ha sürgősen fényt nem derít a különös esetekre. Reacher csupán a társául szegődött csinos rendőrnőre, Summer hadnagyra számíthat, akivel minden képzeletet felülmúló összeesküvés szálaira bukkan: a sötét terveknek csak a kezdete volt a gyilkosságsorozat…

  • KSH raktári jelzet: 595344
  • Kiadó: General Press
  • Oldalak száma: 395
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 8., kedd

És mindenki visszatér... / Szombathy Viktor

A kiváló regény az I. bécsi döntést megelőző hónapok politikai manőverezésének hátterében játszódik, amikor a csehszlovák hatalom éppen a húszéves fennállásának ünneplésére készül a felvidéki magyar kisvárosban. A rezisztenciát a főhős Berinkei tanár úr beszéde robbantja ki, ezzel máris kirajzolódik a tűhegyes konfliktushelyzet a korabeli államhatalom és a kisebbségben élő magyarság között. S miközben a prágai és a pozsonyi hivatalok folyton az európai értékekre, a nyugati kultúra szellemére hivatkoznak, összevont szemöldökkel állampolgári hűséget várnak el a mindenhonnan kiszorított, sokszor megalázott magyaroktól. Az álságos hivatalosság folyton toleranciát emleget, de már rég kicserélte a képeket a falon, eltűntek Kossuth, Petőfi, Deák Ferenc képei, helyükre akasztották Masarykot, Benest és Wilsont...

  • KSH raktári jelzet: 598235
  • Kiadó: Kráter
  • Sorozat: Aranyrög könyvtár
  • Oldalak száma: 194
  • Kiadás éve: 2011

Túl a hídon / Miska János

A Kanadában élő neves filológus, író, irodalom- és kultúraszervező első honi novellaválogatását vehetjük kézbe. A szerző új, de a régi írásokból többet is megtartó novellagyűjteménye az emberi kapcsolatokon túl is megőrzött Otthonról, Hazáról, s a beilleszkedésben helyt állt tengerentúli magyarság együvé tartozásáról vall, aminek alapja már aligha lehet csupán a valóság világa, hanem inkább a magyar nyelv metafizikája: a hídon (a hidakon) túl-i lelki és anyanyelvi összetartozás ereje.




  • KSH raktári jelzet: 598213
  • Kiadó: Kráter
  • Oldalak száma: 167
  • Kiadás éve: 2011

Cosa Nostra : Az olasz maffia története / Dickie, John

A maffia titkos társaság, melynek hatalma egyes egyedül a gyilkosságokból ered. Az embereket megölni, majd eltakarítani őket - ezzel a borzalmas, ám igen egyszerű módszerrel dolgozott a szervezet. John Dickie a legújabb kutatások döbbenetes tényeit felhasználva írja meg a Cosa Nostra történetét a 19. Század elejétől a 2000-es évek elejéig. Megeleveníti azoknak a férfiaknak és nőknek a történetét, akik a maffia árnyékában éltek és haltak, s bemutatja a legkülönbözőbb híres figurákat is.
A Cosa Nostra lenyűgöző történet, amely a szerző atmoszférateremtő erejét és a krimiszerzőkéhez hasonló feszültségkeltő képességét igazolja.



  • KSH raktári jelzet: 777587
  • Kiadó: Gabo
  • Oldalak száma: 487
  • Kiadás éve: 2005

2011. november 7., hétfő

Három ember egy csónakban / Jerome, Jerome K.

A kötet első megjelenése, 1889 óta köztudott, hogy a "Három ember egy csónakban" a humoros angol irodalom örökbecsű darabja. A regény kétségkívül legalaposabb ismerője azt is kiemeli, hogy a "könyv legfőbb szépsége nem annyira irodalmi stílusában vagy a közreadott tudnivalók mennyiségében és hasznosságában rejlik, sokkal inkább keresetlen igazmondásában", továbbá, hogy a mű "elszánt és gyógyíthatatlan igazmondását egyetlen máig ismert munka sem múlja felül”. Ez a tudós szakértő nem más, mint a szerző, Jerome K. Jerome, aki azt is kijelentette: "Kezdetben nem állt szándékomban humoros könyvet írni".
Csakhogy az írók szándékai nem mindig válnak valóra... Az olvasók Barabás András friss fordításában élvezhetik az angol humor klasszikusát.

  • KSH raktári jelzet: 598325
  • Kiadó: Ciceró
  • Oldalak száma: 247
  • Kiadás éve: 2011

Tiszta pénz / Francis, Dick - Francis, Felix

Ned Talbottal 24 óra alatt többször fordul meg a világ, mint előtte bármikor. A bukmékerek izgalmas, sokszor lenézett, nemegyszer veszélyes világában forgó fiatalember életébe hirtelen betoppan halottnak hitt apja, aki valaha szintén bukiként volt ismert figurája a lóversenypályáknak. Csakhogy felbukkanása korántsem a családi idillt hozza el Ned számára, hanem egy szövevényes bűnügy hajmeresztő fordulatait: gyilkosságot, csalást és fenyegetést, míg végül saját élete is csak egy hajszálon függ. Ned eleinte maga sem sejti, hogy a lóversenypályákon tapasztalt gyanús események és saját élete fordulatai között nem is olyan távoli a kapcsolat. Amikor azonban jó bukmékerként gyanút fog, maga kezdi felgöngyölíteni a szálakat, és ettől nem tántoríthatja el még egy rosszindulatú nyomozó sem. A tét nem kicsi: Ned megismerheti valódi múltját, és összeillesztheti a rejtélyes családi kirakós darabkáit.

  • KSH raktári jelzet: 598215
  • Kiadó: General Press
  • Oldalak száma: 319
  • Kiadás éve: 2011

2011. november 4., péntek

Tündér Lala / Szabó Magda

Irisz tündérkirálynő örök birodalma fölött beborult az ég: haragszik a varázsló, a hatalmas erejű szereket kotyvasztó vén Aterpater. Hiába öltötte fel a legszebb alakját - fövenyszőke hajú daliaként toppant a szép Irisz elé -, hiába festette ábrándos pillantású kékre eredetileg gonosz-piros szemét: a kétszázezer éves kérő kosarat kapott. S hogy miért? Az igazat kiáltó egyszarvú kis Gigi jóvoltából az országhatárokon belül ez már nem titok: a testőrök nagyszerű kapitánya, a délceg Amalfi áll az ügy hátterében. De kockázatos dolog egy varázslót kikosarazni. Aterpater - akinek már a körme is ősz az öregségtől - nagy ellenfél. És látszólag könnyű a dolga, mert rejtélyes módon eltűnik a királyi jogar. Elcsenője nem más, mint a tündéranya-szomorító kis Lala, Irisz szemefénye. Lala, aki nem szeret rubintáncot járni, aki soha nem akar szappanbuborékba utazni, aki Simon sassal barátkozik, és akinek - deríti ki diadalmasan a varázslói röntgenkészülék - emberszíve van. Ez pedig, a törvények értelmében igen nagy baj. És Irisz úgy érzi minden elveszett... A varázslatosan szép meseregény gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt maradandó élmény.

Fűr Anikó előadásában

  • KSH raktári jelzet: CD 855
  • Kiadó: Kossuth
  • terjedelem: 1 CD / 418 perc
  • Kiadás éve: 2007

Mese-levelek / Örkény István

Örkény István nem csak munkájában törekedett a tökéletességre, hanem magánéletében is. Emiatt nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy még válása után is teljes mértékben a gyermekei mellett álljon. A távolság miatt születtek meg a Mese-levelek novellagyűjtemény írásai.

Biztosra vehető, hogy ezeket a rövid írásokat Örkény nem a nyilvánosságnak szánta. Egy átlagember őszinteségével, viszont egy író látásmódjával fűszerezett rövid történeteket olvashatunk. Ezek a novellák is tartalmazzák a tipikus Örkény stílust, viszont mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek szórakoztató lehet.

A mű magáért beszél és felejthetetlen pillanatokat adhat kicsiknek és nagyoknak. Családoknak, ahol közös program lehet ennek a műnek a meghallgatása.

Mácsai Pál előadásában

  • KSH raktári jelzet: CD 726
  • Kiadó: Kossuth
  • Sorozat: Irodalmi fülbevaló
  • terjedelem: 1 CD / 70 perc
  • Kiadás éve: 2010

Mazsola és Tádé / Bálint Ágnes

Mazsola és Manófalvi manó útra kelnek egy esős délutánon, hogy megnézzenek egy madárijesztő-kiállítást a Futrinka utcában. Csakhogy odafelé menet valami síró hangra figyelnek fel. Hamarosan kiderül, hogy a hanghoz egy kis lény is tartozik: Tádé, a tengerimalac. Befogadják maguk közé, de Mazsolát hamarosan félténység keríti hatalmába: Tádé, úgy tűnik, kedvesebb Manócska számára, mint ő. A féltékenység azonban hamar el is illan, hiszen Mazsola belátja, hogy a szeretet nem fogyhat el: Manócskának jut mindkettőjük felé éppen elég.

A hangoskönyvet ajánljuk azoknak, akik szeretnének egy bájos mesét hallgatni a szeretetről, a barátságról, a testvéri érzésekről.

Fűr Anikó előadásában

  • KSH raktári jelzet: CD 850
  • Kiadó: Kossuth
  • Sorozat: Irodalmi fülbevaló
  • terjedelem: 1 CD / 75 perc
  • Kiadás éve: 2008

Tengerecki Pál - Tengerecki hazaszáll / Tamkó Sirató Károly

A csengő-bongó gyermekversek szerzőjének nyelvi leleményei, rímei sok-sok éve ragadják magukkal a kicsiket és nagyokat egyaránt. Verselésének alapja a népköltészet, avantgarde elemekkel társítva. E kettősség - egyszerre modern és népies - adja gyermeklírája különös varázsát.

Garas Dezső előadásában



  • KSH raktári jelzet: CD 727
  • Kiadó: Kossuth
  • Sorozat: Irodalmi fülbevaló
  • terjedelem: 1 CD / 60 perc
  • Kiadás éve: 2010

A hetedik hullám / Glattauer, Daniel

A hangulatos, sodró erejű, lendületes regény a Gyógyír északi szélre című kötet folytatása.

Leo és Emmi véletlenül kezdenek e-mailezni egymással, s noha egyetlenegyszer sem találkoznak, szenvedélyesen egymásba szeretnek. Csakhogy Leo váratlanul Amerikába távozik, és a levélváltásuk megszakad. A férfi egy év után tér vissza Bostonból, s újra levelezni kezdenek. Mindketten érzik, hogy még mindig vonzódnak egymáshoz. Talán mégis jó lenne találkozni, hogy végre kiderüljön, hogyan tovább. A helyzetet bonyolítja, hogy Leónak közben lett egy barátnője, Emmi pedig még mindig férjnél van. Csakhogy – mint Glattauer regényéből kiderül – az életben bármikor jöhet egy váratlan fordulat, ami kirepíti az embert a megszokott kerékvágásból. Vajon velük is megtörténik?

  • KSH raktári jelzet: 593002
  • Kiadó: Park
  • Oldalak száma: 245
  • Kiadás éve: 2010