2011. május 27., péntek

Statisztikai módszerek és alkalmazásuk a gazdasági és társadalmi elemzésekben

A könyv szerzői a BCE Statisztika tanszékének nagy szakmai és oktatási tapasztalattal rendelkező munkatársai. A könyv előzményét képező, több kiadást megért szakkönyvet, tankönyvet számos felsőoktatási intézményben használták alapképzésben, mérnök-közgazdász, orvos-, jogász-, menedzser-, MBA, illetve egyéb továbbképzésekben. Jelen könyv ajánlható tankönyvként a felsőfokú gazdasági, társadalmi képzés hallgatói számára, illetve kézikönyvként a gyakorló közgazdászok, menedzserek részére, de hasznos a statisztikai módszertant használó egyéb tudományterületek művelői számára is. A szerzők a statisztikai módszerek és alkalmazási lehetőségeik bemutatásánál törekedtek az egyszerűségre és az érthetőségre. A könyvben szereplő példák nemcsak a módszerek illusztrálására, illetve gyakorlásra szolgálnak, hanem a gazdaság, a társadalom területén előforduló jelenségek statisztikai elemzésének sokoldalú alkalmazását segítik, a statisztikai szemléletformálást erősítik.

  • KSH raktári jelzet: 775037
  • Kiadó: Aula
  • Oldalak száma: 446
  • Kiadás éve: 2009

Túlélőkészlet az SPSS-hez / Székelyi Mária - Barna Ildikó

A könyv empirikus társadalomkutatók és szociológus hallgatók számára készült. Az SPSS programcsomag használatával párhuzamosan mutatja be, hogy milyen technikákkal lehet "rendet vágni" az adatok dzsungelében. Így ismerkedhet meg az olvasó a különböző adatredukciós módszerekkel: a főkomponens-, a faktor- és a klaszter-elemzéssel. A könyv rávilágít a magyarázó modellek felépítésének nehézségeire, az adatok természetéből adódó korlátokra. Részletesen tárgyalja az ANOVA, a lineáris regresszió, az útelemzés és a diszkriminancia-analízis segítségével megközelíthető probléma-típusokat. Minden SPSS-beli eljáráshoz hozzákapcsolja az alkalmazhatóság feltételeinek és az output-ok értelmezésének tárgyalását. A könyv a leendő és a már gyakorló alkalmazókat arra tanítja, hogy az SPSS programcsomag bármilyen szintaktikailag helyesen megadott utasítás végrehajtására képes, ezért az egyes eljárások kiválasztásánál, a modell megalkotásánál és annak interpretálásánál komoly hibalehetőségekkel és interpretációs korlátokkal kell számolni. Semmiféle bonyolult matematikai-statisztikai eljárás sem pótolhatja az operacionalizálás hiányosságait és az előzetes koncepció nélkül létrehozott adatbázisokat sem képes koherens egésszé rendezni. A bonyolult módszertani apparátus hatékonyan segítheti, de semmiképpen sem válthatja ki a logikus gondolkodást. A könyv megértése nem kíván komoly matematikai előképzettséget, közérthető stílusban adja elő az előfeltevéseket, lépésről lépésre halad a bonyolultabb modellek felé, és találó példákon keresztül mutatja az egyes módszereket.

  • KSH raktári jelzet: 765515
  • Kiadó: Typotex
  • Oldalak száma: 453
  • Kiadás éve: 2008

Kötnyezetgazdálkodás / Buday-Sántha Attila

A környezetvédelem, a környezeti tudat kialakulása a XX. század végének legmeghatározóbb szellemi áramlata a Földön. Az ember egyszerre biológiai és társadalmi lény.
Mint biológiai lény tiszta, egészséges a természet szépségét megőrző környezetben szeretne élni. Társadalmi lényként pedig a felhalmozódott technológiai tapasztalatok birtokában életfeltételei javítására törekszik.
Az arany középút megtalálása a "zöld ideológia" és a
technokrata szemlélet között nem könnyű dolog. A könyv ezt az utat segíti megtalálni, hogy hogyan kerülhetők el a környezeti ártalmak, és hogyan oldhatók meg a már felmerülő problémák.

  • KSH raktári jelzet: 768907
  • Kiadó: Dialóg Campus
  • Oldalak száma: 240
  • Kiadás éve: 2009

Az Európai Unióba újonnan belépett és jelölt országok gazdasága / Burgerné Gimes Anna

A könyv az EU-hoz 10 újonnan csatlakozott ország – Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia, továbbá a jelölt országok közül Albánia, Horvátország és Szerbia gazdasági fejlődéséről szól. Azt az utat vizsgálja, amely a legtöbb ország 2000-es évekbeli szárnyaló növekedését eredményezte az 1990-es évek eleji visszaesésük, majd meg-meginduló növekedésük után. A kiemelkedő fejlődés a 10 ország EU-csatlakozásának, illetőleg a három potenciális EU-tagország társulásának időszaka volt. Az 1990-es évek végétől és a 2000-es évektől kezdve 2008 elejéig a legtöbb vizsgált országban a nemzeti termék és jövedelem gyors növekedése, az egy főre jutó GDP jelentős emelkedése, új, korszerű vállalatok és iparágak megjelenése és gyors elterjedése, a pénzügyi és kereskedelmi szolgáltatások modernizálódása és kiterjedése, a munkanélküliség csökkenése, a külkereskedelem élénkülése jellemezte a fejlődést. Az infláció lelassult, a valuták megszilárdultak, két ország, Szlovénia és Szlovákia tagja lett az euróövezetnek.

  • KSH raktári jelzet: 771512
  • Kiadó: Dialóg Campus
  • Oldalak száma: 335
  • Kiadás éve: 2010

2011. május 26., csütörtök

Irigy Hónaljmirigy - A barátság receptje nyolc személyre

Mi a barátság receptje? Vegyél nyolc különböző fazonú srácot a kilencvenes évek elejéről, akik imádnak zenélni, és lételemük az ökörködés. Hozd őket össze, adj nekik valami idétlen nevet, majd a létrejött speciális keveréket fűszerezd meg a szórakoztatás iránti elkötelezettséggel meg némi szerencsével, és máris kész a recept.

Ilyen egyszerű volna? Persze hogy nem! Ez is kiderül ebből a könyvből: a nyolc Mirigy összeül, hogy felidézzék a hősidőket és elmeséljék a fergeteges bulikat. Az olvasó betekintést nyerhet a díszes társaság kulisszatitkaiba, a koncertek fanyar-édes pillanataiba, és persze a forgatások marháskodásaiba és ugratásaiba.

A könyv számtalan fényképpel, nyolc életrajzzal, négy visszaemlékezéssel, teljes diszkográfiával és filmográfiával mutatja be az Irigy Hónaljmirigy húszéves történetét. A kötetet ajánljuk mindazoknak, akik már Mirigy-rajongók és azoknak is, akik csak ezután lesznek azok.

  • KSH raktári jelzet: 774664
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 207
  • Kiadás éve: 2010

Nadragulya / Slaughter, Karin

A georgiai Heartsdale békés kisváros, mindenki ismer mindenkit, még sosem történt erőszakos bűncselekmény. Egy nap a főutcai étterem mosdójában egy brutálisan megerőszakolt fiatal főiskolai tanárnő holttestét találják – a gyilkos egy keresztet vágott a mellére. Nem sokkal később találnak még egy lányt.. és még egyet.. A sorozatgyilkos levadászására furcsa csapatot küldenek; Sara Linton halottkém, Jeffrey Tolliver rendőrfőnök, Sara exférje, valamint a hirtelen haragú fiatal nyomozó, Lena Adams, aki az áldozat ikertestvére, olyan bűnténybe kavarodik, amelyben nyomozóból áldozattá, vagy akár bűnössé is válhatnak... Aki szereti Patricia Cornwell stílusát, és odavan a vérfagyasztó thrillerekért, az okos nyomozókért és a meglepő fordulatokért, az Karin Slaughterben sem fog csalódni. A számos sikerkönyvével nemzetközi hírnévre törő írónő kivívta mind a kritikusok, mind a nagyközönség szeretetét.

  • KSH raktári jelzet: 580108
  • Kiadó: Ulpius-ház
  • Oldalak száma: 445
  • Kiadás éve: 2008

2011. május 24., kedd

Vidám mesék / Szutyejev, Vlagyimir

Szerencsés egybeesés, ha a grafikus író is egyben, és egyik kezével ír, a másikkal rajzol. Egy Szutyejev esetében majdnem szó szerint így van.
"Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol."
Szutyejev kedves, rövid, vidám és tanulságos meséi (ebben a kötetben a Kispipi és Kisréce, A három kiscica, A gomba alatt, Miau, A négy kis ezermester, A kis hajó, Okoska-botocska, Az alma, A Kisegér meg a Ceruza, A Kakas meg a színek, A szeszélyes Cica, A fenyőfa, Micsoda madár ez?), mulatságos figurái közkedveltek a gyerekek körében.

  • KSH raktári jelzet: 774919
  • Kiadó: Móra
  • Oldalak száma: 158
  • Kiadás éve: 2011

Északi népmesék

Számos mese és monda származik az északi országokból, ahol a hagyomány a hó fehérségébe és az érintetlen természet zöldjébe burkolózik.
Más misztikus teremtményekkel együtt innen származnak a manók, ezek a természetfeletti kis lények, akik az eseményeket jó vagy rossz irányba vezetik, és akikkel ebben a gyűjteményben is találkozhatunk.





  • KSH raktári jelzet: 774564
  • Kiadó: Kossuth
  • Oldalak száma: 116
  • Kiadás éve: 2010

Afrikai népmesék

A távoli kontinensen született történetek az európai gyerekek számára varázslatos élményt nyújtanak.
Az afrikai népeknek minden kérdésre van válaszuk, melyeket a népmeséikbe szőttek bele. Legendáikból sugárzik a természettel való harmónia, fontos szereplői az állatok.
Meséik fő üzenete a család, a közösség fontossága és a hagyományok, rítusok tisztelete.




  • KSH raktári jelzet: 774655
  • Kiadó: Kossuth
  • Oldalak száma: 116
  • Kiadás éve: 2010

2011. május 23., hétfő

A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek / Bettelheim, Bruno

A klasszikus európai meseirodalom legszebb darabjai: a Jancsi és Juliska, a Piroska és a farkas, a Hófehérke és a hét törpe és még számos ismert mese évszázadok óta a fejlődő és bontakozó gyermeki lélek szellemi tápláléka. Az elmúlt évtizedekben a "racionalista" beállítottságú pedagógusok és pszichológusok úgy vélték, hogy a mesék ijesztő és kegyetlen motívumai ártalmasak a gyermeki lélek fejlődésére, ezért támadták és akadályozták a mesék eredeti, népi, "hagyományos" fogalmazásban való megjelenését. Bruno Bettelheim gyermekpszichológus a mesék részletes elemzése során bemutatja, hogy a felnőtt ésszel ijesztőnek és kegyetlennek tűnő mesemotívumok milyen módon vesznek részt a gyermek lelki "anyagcseréjében", és hogyan segítenek megoldani a valóban ijesztő konfliktusokat, melyek lélektani megértése és feldolgozása nélkül a gyermek nehezen válhat kiegyensúlyozott, ép lelkű felnőtté. Bruno Bettelheim (1903-1990) Bécsben született, ott végezte egyetemi tanulmányait és ott kapta klasszikus, pszichoanalitikus képzését is. 1938-ban koncentrációs táborba internálták. 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a chicagói egyetem professzora és egy gyermekotthon vezetője lett, ahol érzelmileg károsult és autisztikus gyermekeket kezeltek. Könyvei, melyek közül több magyarul is megjelent, a pszichoanalitikus irodalom klasszikusai. A mese bűvölete, melyet szülők, pedagógusok, irodalmárok, népmesekutatók, etnográfusok is haszonnal forgathatnak, bölcs és tanulságos könyv, most jelenik meg hetedszer magyar kiadásban.

  • KSH raktári jelzet: 747193
  • Kiadó: Corvina
  • Oldalak száma: 347
  • Kiadás éve: 2004

Berlin, 1945 - Az összeomlás / Beevor, Antony

A Vörös Hadseregnek volt miért bosszúra készülnie, amikor katonái 1945 januárjában elérték a birodalom határait. A politikai tisztek a hátországban megállás nélkül sulykolták a Wehrmacht és az SS kegyetlenkedéseiről szóló híreket. Az eredmény önmagáért beszélt, a szovjet katonák tűzzel-vassal irtották az ellenséget. A félőrült Führer bunkerében esztelen parancsokat osztogatott. Uralma végén, mintegy a végzetét beteljesítő istenek alkonyaként, még látni akarta a birodalom fővárosának pusztulását. Mindeközben Sztálin összes katonája életét kész volt kockára tenni azért, hogy még az amerikaiak megérkezése előtt elfoglalhassa Berlint. Az orosz levéltárakból napjainkban előkerült archív anyagokból most először derül ki egyértelműen, hogy a szovjet vezetőnek különösen jó oka volt a sietségre. A szovjet, német, amerikai, brit, francia és svéd archívumokból származó megdöbbentő bizonyítékokat felhasználva Antony Beevor rekonstruálja a Harmadik Birodalom végső bukását átélni kényszerült milliók mindennapjait. A Berlin, 1945 - Az összeomlás egyszerre a büszkeség, az emberi butaság, a fanatizmus, a bosszú és a kegyetlenség rettenetes története, és a hihetetlen kitartás, az önfeláldozás és a minden retteneten felülkerekedő élni akarás emlékműve.

  • KSH raktári jelzet: 749336
  • Kiadó: Gold Book
  • Oldalak száma: 461
  • Kiadás éve: 2002

2011. május 20., péntek

Éjfélre kitisztul / Wharton, William

A zsenikből verbuvált amerikai felderítőraj történetét a nagyközönség ugyanolyan hálásan fogadta, mint korábban a regényt, s ahogyan a könyvből, úgy ebből is kultuszdarab lett. Korántsem különös módon azonban egy független szellemiségű filmeknek kijáró díjat ítéltek oda neki.
A kivételes karácsonyi történet lenyűgözően izgalmas: őszinte, helyenként hátborzongató és groteszk alkotás. Háborúellenes mű, de szerencsére nem didaktikus irányregény, hanem a próza álcahálója mögött feszülő, nagyszabású dráma. Méltó (verseny)társa Vonnegut Az ötös számú vágóhídjának és Joseph Heller művének, A 22-es csapdájának – elmondható, hogy a Grimmelshausen által kezdett, négy évszázados "antimilitarista műfaj" egyik csúcs- és végpontja.
Helye a könyvespolcon az említett mesterek alkotásai mellett van. (A gyereknek pedig, úgy tizenöt éves korában, okvetlenül mutassuk meg, hol találja...)

  • KSH raktári jelzet: 571778
  • Kiadó: Cartaphilus247
  • Oldalak száma: 320
  • Kiadás éve: 2007

Zene - Magyar írók novellái

”A hangverseny megkezdődött. A zongora felsikoltott, az öregnek szívét bársonyokba burkolta.

Az összevissza folyó idegen parfőmök forgatagában kissé megszédült, és álmodozni kezdett. (…) Meg volt magával elégedve, és megfogadta nagyon komolyan, hogy új életet kezd, csöndes, tiszta és méltó életet, és száműzi a kétes örömöket.
E pillanatban, forró tapsorkánban, a híres énekesnő lépett a pódiumra. Krém ruhája oldalt felhasítva, feje büszkén és részvétlenül hátraszegve. Énekelt.”

A Novella sorozat legújabb kötetének szerzői többek között: Balázs Béla, Bíró Lajos, Cholnoky László, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Márai Sándor, Molnár Ferenc, Pap Károly, Somlyó Zoltán, Szomory Dezső.

  • KSH raktári jelzet: 553160
  • Kiadó: Noran
  • Oldalak száma: 320
  • Kiadás éve: 2003

2011. május 16., hétfő

Az olvasás története / Manguel, Alberto

"Mikor egy régi könyvet olvasunk, az olyan mintha mindazt az időt olvasnánk, ami eltelt a könyv megírása óta. Ezért fontos a könyv kultuszának ápolása. Egy könyv tele lehet hibával, lehet, hogy más véleményen vagyunk, mint a szerző, de akkor is van benne valami szent, valami isteni, nem a babonás tiszteletből, hanem a boldogság, a tudás keresésének vágyából következően." Jorge Luis Borges

Ez a Borges-idézet fejezi ki talán a leghívebben a Kanadában élő, nemzetközi hírű író és műfordító, Alberto Manguel világsikert aratott esszéfüzérének, Az olvasás történetének alapgondolatát. A lebilincselően érdekes könyvből árad a sok tudnivaló: mikor kezdett olvasni az ember, meddig olvasott hangosan és mikortól némán, milyen helyzetekben olvasták az ókorban a papírusztekercseket, miért száműzte Platón az eszményi államból a könyveket, hogyan festhetett az alexandriai könyvtár, milyen volt egy iskola a 13. századi Elzászban, milyen jóvátehetetlen gyalázatot művelt a francia forradalom a könyvekkel, hogy fajulhatott Prótagorasz könyveinek betiltása a náci könyvégetésig és így tovább. Néhány kiragadott téma ez csupán a könyv káprázatos gazdagságából. Az olvasás világtörténetének áttekinthetetlen dzsungelét a fegyelmezett írói szándék világos parcellákra osztja, és nagyszerű, informatív, olykor felkavaró képekkel illusztrálja.

  • KSH raktári jelzet: 739234
  • Kiadó: Park
  • Oldalak száma: 382
  • Kiadás éve: 2001

Szeress! : Dani naplója / Quoist, Michel

Dani naplója egy serdülő fiú életének három esztendejét öleli fel. Az első szerelem, a szülőkkel való kapcsolat megváltozása, lázadás a konvenciók ellen, törekvés az önállóságra... világszerte minden tizenéves megküzd ezekkel a problémákkal. Ám a napló írója, Dani, a barátai segítségével győztesen kerül ki e küzdelemből, s a szinte gondok nélkül élő kamaszból néhány év alatt felelősségteljes fiatalemberré érik.

A serdülő fiatalok problémái iránt rendkívül fogékony szerző könyve számos nyelven, sok millió példányban jelent meg, s felnövekvő generációk sorát vezette el a hiteles keresztény életre.

  • KSH raktári jelzet: 594216
  • Kiadó: Szent István Társulat
  • Oldalak száma: 248
  • Kiadás éve: 2011

A nap szerelmese - Aranyecset / Dallos Sándor

A kétkötetes mű egyszerre ismeretterjesztő és színes, olvasmányos regény, amely generációkon keresztül megőrizte frissességét és vonzerejét. A két regényből egy mozgalmas, romantikus és drámai életutat ismerhet meg az olvasó, melynek hatására alig várja, hogy a festő műveivel találkozzon.

Munkácsy Mihály regényes életrajzának első kötete a nagy magyar festő fiatalságának éveit, pályakezdésének viszontagságait mutatja be az asztalosinasságtól a művész düsseldorfi tartózkodásáig. A regény valóság és fantázia elemeinek ötvözete, mégis hitelesen kelti életre a festő emberi és művészi egyéniségét, valamint a kor hangulatát.

Az Aranyecset a második kötet, amelyben az író a művész párizsi éveit mutatja be; a siker, a beérkezés éveit, örömeit és gyötrelmét, s a betegség okozta művészi és emberi hanyatlást. Dallos Sándor teljes részletességgel avatja be az olvasót a festő életének minden mozzanatába.

  • KSH raktári jelzet: 5587688-587689
  • Kiadó: Könyvmolyképző
  • Oldalak száma: 2 db
  • Kiadás éve: 2009

2011. május 11., szerda

Garasos évek / Cronin, A. J.

A. J. Cronin regénye a tizenkilencedik-huszadik század fordulóján, Skóciában játszódik. Egy jóravaló, nyílt szívű kamaszfiú sorsát meséli el, aki az édesapja halálát követően nehéz és nélkülözéssel teli esztendőknek néz elébe. Mindazonáltal Laurence Carroll sokat tanul e kemény próbatételt jelentő időszak alatt; a lehető legkülönfélébb emberekkel hozza össze a sors, s míg az olvasó végigköveti e fiatalembert életpályájának meghatározó szakaszán, előtte is fölvonul a korabeli Nagy-Britannia társadalmának számos jellegzetes helyszíne és figurája.

  • KSH raktári jelzet: 589703
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 311
  • Kiadás éve: 2010

Verseskönyv az állatokról

A Verseskönyv az állatokról című kötet különleges válogatást kínál a fiatal olvasóknak. Rókák, mackók, nyúlfiókák, puha bundás vagy éppen bóbitás, hosszú fülű, esetleg bajuszos, ház körüli vagy vadon élő barátaink történetei a magyar irodalom jeles költőinek tollából származnak. A varázslatos verses mesék megismerését hangulatos képek teszik még élvezetesebbé.



  • KSH raktári jelzet: 841972
  • Kiadó: Graph-Art
  • Oldalak száma: 103
  • Kiadás éve: 2011

2011. május 10., kedd

Kína közelről

Évszázadnyi távolság választja el a Qin-dinasztia legutolsó császárnőjének 1908-ban bekövetkezett halálát a 2008-as pekingi olimpiai játékok megnyitójától. E száz esztendő alatt sok nagyszerű fotográfus fordult meg az egyre változó Kínában, s készített sajátos látásmódú képriportokat. Kötetünkben a legjobbak legjobbjai közül válogattunk össze 193 képet. Ez az album azokhoz szól, akiket érdekel Kína múltja, jelene és jövője, ugyanakkor a fotóművészet kedvelőinek is igazi csemege lehet. Amint a címe is ígéri, eleven képeivel, dús szövegével minden eddiginél közelebb visz a hajdani és majdani Kínához.

  • KSH raktári jelzet: 836191
  • Kiadó: Geographia
  • Oldalak száma: 271
  • Kiadás éve: 2008

Párizs, isten hozzád! - Magyar írók párizsi novellái és feljegyzései

A kötetben a legjobb magyar írók párizsi novelláit olvashatjuk. Vidám és szellemes történeteket, párizsi emberekről, lányokról, szerelmekről, kis hétköznapi emberekről. Minden történetben egy párizsiasan színes és fegyelmezetlen világ elevenedik meg, s lesz egyben a sajátunk is.

A szerzők között találjuk Ady Endrét, Ambrus Zoltánt, Bíró Lajost, Cs. Szabó Lászlót, Heltai Jenőt, Hevesi Andrást, Kellér Andort, Kosztolányi Dezsőt, Lovass Gyulát, Lovik Károlyt, Örkény Istvánt, Szép Ernőt, Szini Gyulát, Szomory Dezsőt.




  • KSH raktári jelzet: 542920
  • Kiadó: Noran
  • Sorozat: Novella
  • Oldalak száma: 480
  • Kiadás éve: 2000

Marci, a beszélő kutya / Csányi Vilmos

„A robotok itt kopognak az ajtón, és ha tudatuk lesz, fejtegette, előre tudnunk szükséges, hogy hogyan bánjuk velük. A bánásmód csak a science-fiction művekben olyan egyszerű. Nemcsak arról van szó, hogy ne okozzanak nekünk károkat, és engedelmeskedjenek, hanem arról is, hogy saját problémáik lesznek. Ha egy lény, legyen az természetes vagy mesterséges, felismeri, hogy van, hogy létezik, az beláthatatlan idegrendszeri és pszichológiai következményekhez vezethet. Foglalkoznunk kell ezekkel a kérdésekkel. Modelleznünk kell a várható eshetőségeket. Aztán itt van az értelmes kimérák lehetősége, (a beszélő kutyára gondolt, hogy is hívják? Marci), ez újabb terület, szabad-e embersejtekkel kimérákat létrehozni (a kérdés felvetése engedmény a bíboros atyának), vagy ez már a tudomány határa, és meg kell állni? Ha mégis létrejönnének, milyen lesz az én valóságuk? Olyan, mint a mienk, vagy egészen más? Nagy meglepetések előtt áll az emberiség. A tudománynak kötelessége előrehozni ezeket a kérdéseket, és a válaszok elképzelhető lehetőségeit ki kell dolgozni, hogy valamennyire belátható legyen az emberi tudomány útja.”

A Marci, a beszélő kutya többrétegű írás. Csányi Vilmos bevezeti az olvasót a feljebb idézett problémába, bepillantást ad a működő tudomány valós mechanizmusaiba, és végigkalauzolja Marci kutya izgalmas, kalandos történetén, amelyben tényleg megszólal és beszélget is egy darabig.

  • KSH raktári jelzet: 594199
  • Kiadó: Kalligram
  • Oldalak száma: 233
  • Kiadás éve: 2010

Az őszinteség jutalma - Egy volt maffiózó megrázó vallomása / Yugovich, Robert

A szerzőt, egy bűnszervezet prominens tagját 2009 februárjában első fokon tizennégy év börtönre ítélték, bár a tanúvédelmi program keretében segített leleplezni egy szerb maffiacsoportot. A bezártság nem törte meg, hiszen egyetlen, a bűnszervezetben dolgozó barátja sem érte meg a negyvenet. Ő most harmincnyolc, és a börtönben pár évig még biztosan nem forog veszélyben az élete... Különben is: átélt már ennél jóval rázósabb dolgokat is, kezdve a gyerekkori vajdasági bunyóktól a délszláv háborún és a kilencvenes évek vad budapesti éjszakai életén át a legkeményebb testőrkiképzésekig és a holland alvilágban zajló könyörtelen presztízsharcokig.
"Amíg lélegzem, harcolok" - vallja Yugovich. Az elsőfokú ítéletet másodfokon hat évre csökkentették, majd a Legfelsőbb Bíróság nemrég jogerősen kilenc évre súlyosbította büntetését. Ő viszont tovább küzd az igazáért a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt. Ezt a könyvet azért írta meg, hogy emléket állítson az alvilágban töltött, nem éppen unalmas éveinek, lerántsa a leplet a maffia olykor romantikusnak beállított világáról, és hogy felhívja a figyelmet a hazánkban és az igazságszolgáltatásban uralkodó provinciális és ellentmondásos viszonyokra. Yugovich vallomását olvasva felmerülhet a kérdés: ha tizenéves korában nem szippantja be a délszláv háború, vajon mi lehetett volna ebből az írói tehetséggel megáldott fiatalemberből...

  • KSH raktári jelzet: 594115
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 326
  • Kiadás éve: 2010

2011. május 9., hétfő

Zöldenergia és vidékfejlesztés / Lukács Gergely Sándor


A szerző célja, hogy hozzájáruljon az új energiahordozó előállítási és hasznosítási paradigma térnyeréséhez.
A könyv részletesen tárgyalja a zöldenergia helyzetét, az egyéves és évelő szántóföldi, valamint fás szárúak energetikai célú termelésének és hasznosításának termőhelyi, természeti, termesztési, betakarítási jellemzőit és feltételeit.
Kifejti a program jogi, közgazdasági és finanszírozási feltételeit, valamint több fejezeten keresztül olvashatunk arról, hogy a zöldenergia-hasznosítás milyen lehetőséget rejt magában a vidékfejlesztés szempontjából.

  • KSH raktári jelzet: 764977
  • Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
  • Oldalak száma: 220
  • Kiadás éve: 2008

Marketing az egészségügyben / Simon Judit

"Az egészségügy középpontjában az egészségét elvesztett és azt visszaszerezni vágyó beteg ember áll, körülötte az orvos, a nővér, az asszisztens, a biztosító, a tulajdonos állam vagy önkormányzat, a hatóságok, a betegjogi szervezetek bonyolult szövevénye. A marketing alkalmazása pedig mindebben megerősítheti a beteg központi helyét, tisztázhatja a szereplők közötti egyenrangú folyamatokat, és kapaszkodót nyújthat a színpad másik felének berendezésére - az egészségmegőrzés és a prevenció racionális és egyenrangú cserekapcsolatokon nyugvó kialakítására. Simon Judit munkája úttörő vállalkozás. Az irodalom széles áttekintésére alapozva találja meg a marketing helyét az egyén és a közösség életének olyan fontos metszetén, mint az egészségügy. A könyvben leírtak az egészségügyi intézmények vezetőinek, az egészségpolitikusoknak, az orvosoknak és a nővéreknek egyaránt hasznos ismereteket nyújtanak." - Dr. Réthelyi Miklós professor emeritus, a SOTE korábbi rektora

"Mindazok, akik az egészségügyben fontosnak tartják a betegközpontúságot, feltétlenül tanulmányozzák és forgassák gyakran ezt a művet. Simon Judit igen értékes útmutatót ad könyvével az átalakuló egészségügyi rendszerekhez. A szerző közeli munkatársaként 15 éve követem az ezen a területen végzett munkáját. És mindenképpen becsülöm kitartásáért, elhivatottságáért és állhatatosságáért, hogy ezt a két, korábban fényévek távolságában lévőnek gondolt területet sikerült közelebb hoznia, olyannyira, hogy megszülethetett ez a könyv, mely egyszerre szolgál a hazai szakirodalom elméleti megalapozó műveként, valamint számos eddigi hazai tapasztalat megosztásával gyakorlati útmutatóként is. Az egészségügy potenciális ügyfeleként határozottan azt kívánom, minél több hazai szolgáltató sajátítsa el és alkalmazza a könyv ismereteit. Akkor nyugodtabban megyek el hozzájuk páciensként." - Dr. Lantos Zoltán ügyfélkapcsolati igazgató, GfK LHS Healthcare

  • KSH raktári jelzet: 771577
  • Kiadó: Akadémia
  • Oldalak száma: 387
  • Kiadás éve: 2010

Mozgásban a világ - A nemzetközi migráció földrajza / Rédei Mária

A kötet átfogóan tárgyalja a nemzetközi migráció alapvető kérdéseit. Első része a statisztikai értelmezéssel, majd a migráció népesedési, munkaerő-piaci, tanulási, hazautalási és multi-kulturális hatásaival, a városi arculat formálódásával és a folyamat irányításával foglalkozik. A második rész kontinensenként tekinti át a térbeli folyamatokat, részletezi a migráció tekintetében nemzetközi léptékkel meghatározó országok jellemzőit. A kötetben megtalálhatóak azok a migrációval foglalkozó főbb információs és statisztikai források is, ahol a téma iránt bővebben érdeklődők további aktuális ismereteket, kutatási adatokat és stratégiaformáló gondolatokat találnak.
Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik jogi, szociológiai, földrajzi, nemzetközi gazdasággal, fejlesztéssel és biztonsággal foglalkozó tanulmányokat folytatnak. A kötet azok számára is újszerű információkkal szolgál, akik korunk egyik jellegzetes folyamata, az országhatárokon átnyúló mobilitás iránt érdeklődnek.

  • KSH raktári jelzet: 759282
  • Kiadó: Eötvös
  • Oldalak száma: 568
  • Kiadás éve: 2007

Az integrációs cunami - Tanulmányok a fogyatékos emberek iskolai és társadalmi integrációjáról.

A könyv azokat a tanulmányokat tartalmazza, amelyek az INCLUD-ED elnevezésű EU kutatási projekt magyarországi háttérmunkálatai során születtek 2006-2008 között. Egy részük előadás formájában elhangzott a 2007 őszén szervezett kutatási konferencián.

A kutatás és ennek a könyvnek a fő kérdése az, hogy a sikeres társadalmi integráció szempontjából milyen jelentősége van annak, hogy a fogyatékos tanulókat integrált, illetve szeparált módon képzik az iskolákban. Megpróbáljuk bemutatni a fennálló helyzetet és értékelni a lehetséges fejlődési utakat. Megkérdezzük a gyógypedagógusok és más szakemberek mellett a közvetlenül érintetteket: a fogyatékos embereket és családjukat is.

  • KSH raktári jelzet: 765510
  • Kiadó: ELTE BGGYFK
  • Oldalak száma: 184
  • Kiadás éve: 2008

2011. május 8., vasárnap

333 veterán autó - A leghíresebb oldtimerek 1886 és 1975 között

Az oldtimerek az időtlen elegancia hirdetői, ráadásul a legtöbb típus forradalmi változást hozott az autógyártás történetében. Ez az impozáns kötet a 333 leghíresebb veterán autót gyűjti egybe a 19. századi lokomobiltól kezdve egészen a '70-es évek végi népszerű sportkocsikig és családi autókig. A szemet gyönyörködtető fotók mellett könyvünk érdekes háttérinformációkkal is szolgál, és az egyes típusok mellet a legfontosabb műszaki adatatokat is közli.
A 333 veterán autó nemcsak a régi autók szerelmeseinek nékülözhetetlen kézikönyve, hanem azok számára is szórakoztató olvasmány lehet, akik csak most szeretnének megismerkedni a klasszikus autócsodákkal.

  • KSH raktári jelzet: 837523
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 205
  • Kiadás éve: 2008

Túl az Óperencián - A varázslatos Indiától az indonéz édenkertig / Ács László, Csák Miklós

Az Óperencián túl, ott, ahol a Kelet titkairól fellibben a fátyol, tömérdek csoda várja az utazót. A Himalája bérceitől délre eső völgyekben mesebeli paloták és színes templomok szöknek az égbe, a Thar-sivatag délibábjaiban az Ezeregyéjszaka világa látszik megelevenedni, az Ázsiát Ausztráliával összekötő indonéz szigetvilágban pedig furcsa szokások s meghökkentő teremtmények kelnek életre a két roppant víztömeg, az Indiai- és a Csendes-óceán között.

Két jó barát, egy éles szemű, bölcs öreg és egy nyughatatlan, fiatal vándor fogott össze, hogy elkészítsék ezt a színes képeskönyvet (vagy mesélő albumot, ha úgy tetszik). A szerzőpáros rangidős tagja Csák Miklós fotóművész, benjáminja pedig az az Ács László, aki több mint egy évtizede járja a Közel- s Távol-Kelet, valamint Dél- és Délkelet-Ázsia országait, hogy egzotikus, ismeretlen tájakról adjon hírt. A mester és tanítvány közös albuma nem szűkölködik a gyönyörű képekben, de humorban sem. A vidám helyzetek és történetek ugyanakkor nemcsak a távoli vidékek kultúrájába, de a bennszülöttek életébe is mélyebb betekintést engednek, jó néhány felhőtlen órát ígérve ezzel a kedves Olvasónak.

  • KSH raktári jelzet: 829952
  • Kiadó: Alexandra
  • Oldalak száma: 205
  • Kiadás éve: 2003

2011. május 6., péntek

Harcolj vagy menekülj 1-2. - Riport a tűzoltókról / Moldova György

" A tűzoltók oda rohannak, ahonnan más emberek menekülnek"

A riportkönyvben Moldova György bemutatja a tűzoltók izgalmas munkáját. A tűzoltók között több főiskolát, egyetemet végzett embert találunk. Izgalmas kérdés, hogy valaki orvos végzettséggel miért a tűzoltó hivatást választja. A könyvben végig követhetjük a tűzoltók munkáját, élesben a riasztástól, a tűz eloltásáig.

Moldova György elmondása szerint a parancsnoktól egyetlen dolgot kért, azt, hogy minden kérdésére teljes és kimerítő, hitelest választ adjanak. Úgy látja, egy embertől, egy kérdéstől eltekintve ez megvalósult. Munkája során valamennyi fővárosi tűzőrségen megfordult, járt vidéki parancsnokságokon, tűzesetek, balesetek helyszínén jelent meg. Mint mondta, vívott nagy csatákat, például az OKF-fel, az Országos Katasztrófaelhárítási Főigazgatósággal, mely talán többet tehetett volna a tűzoltóságért technikailag, emberileg.

Az általa tapasztaltakról Moldova György elmondta: rengeteg panasz, düh, veszekedés van, de olyat egyszer sem hallott, hogy ne lett volna egy tűzoltó büszke az egyenruhájára, nem látott menekülő tűzoltót, nem látott parancsot megtagadó tűzoltót, akcióban visszapofázó tűzoltót.


  • KSH raktári jelzet: 591757-591758
  • Kiadó: Urbis
  • Oldalak száma: 2 kötet
  • Kiadás éve: 2010

2011. május 5., csütörtök

Doktor úr, kérem - Magyar írók novellái a gyógyításról és a gyógyítókról

Kötetünk magyar irodalom nagyjainak novelláit gyűjtötte egybe az orvosi hivatás felemelő vagy megrázó pillanatairól, a gyógyítás nehézségéről és szépségéről, az orvos-beteg kapcsolatról, a betegek reményeiről és sokszor mulatságos, fonák történeteiről. A kötet szerzői: Ady Endre, Ambrus Zoltán, Bródy Sándor, Csáth Géza, Heltai Jenő, Hunyady Sándor, Illés Endre, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Nagy Lajos, Németh László, Örkény István, Szép Ernő, Tamási Áron és sokan mások.

  • KSH raktári jelzet: 552706
  • Kiadó: Palatimus
  • Oldalak száma: 415
  • Kiadás éve: 2003

Búcsú a szerelemtől / Wharton, William

Két magányos ember találkozik Párizs utcáin, és ez a találkozás mindkettőjük életét megváltoztatja. Mirabelle, az idős, vak hölgy gyermekkora óta nem lát, és nővére halála óta teljesen egyedül él. A munkájától megcsömörlött amerikai férfi, Jack otthagyta családját, és előbb csavargóként, majd utcai festőként próbál rátalálni önmagára. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, kiderül, mindketten sokat tanulhatnak a másiktól, és az idő múlásával hamarosan Jack számára is világossá válik, hogy a valódi vakság nem az, ha valaki a szemével nem lát. Kettőjük szerelmének szokatlan, megrendítő története arra késztet, hogy újragondoljuk, melyek az életben a valódi értékek, mi a szeretet, és mit nevezünk ártatlanságnak.

  • KSH raktári jelzet: 588986
  • Kiadó: Cartaphilus
  • Oldalak száma: 355
  • Kiadás éve: 2010

Erőleves a léleknek - 101 erőt adó és lélekemelő történet

Amerika két kiemelkedően népszerű személyiségfejlesztője e kötetben történeteik legjavát gyűjtötték össze. Azokat, amelyek mindenütt megérintették az emberek szívét. E történetek bölcsességet sugároznak, reményt és erőt adnak, ami vezérlő fényként szolgálhat életünk sötét pillanataiban. A nagy gonddal válogatott írások csodálatos példák sokaságával szolgálnak, melyek megkönnyítik, hogy megtaláljuk a helyes irányt életünk nagy útkereszteződéseiben. A szívet melengető fabulák e kincsestárában mindenki talál magának megfelelőt, hogy egy fontos gondolatot illusztráljon, egy barátjába lelket öntsön vagy jó pedagógusként tanítványait a jó életre ösztönözze. Jack Canfield a Self-Esteem Seminars és a The Foundation for Self-Esteem elnöke a kaliforniai Culver Cityben. Intenzív szakmai és személyiségfejlesztő tanfolyamokat tart, melyeken eddig több mint félmillióan vettek részt az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában, Ausztráliában és Ázsiában. Több könyvet is írt az önbecsülés fejlesztéséről, s tanácsadóként vállalatok és szakmai szervezetek százait segítette. Mark Victor Hansen motivátorként és értékesítési szakemberként ismert. Tanácsait eredményesen alkalmazhatják mindazok, akik üzletáguk élvonalába akarnak emelkedni, és három év alatt szeretnék megháromszorozni a jövedelmüket. Évente több mint 400 000 km-t utazik, hogy személyes kisugárzásával inspirálja hallgatóságát. Népszerű rádiós és televíziós személyiség.

  • KSH raktári jelzet: 591130
  • Kiadó: Bagolyvár
  • Oldalak száma: 239
  • Kiadás éve: 2010

2011. május 4., szerda

A visegrádi országok irodalmi antológiája

Legyünk őszinték: ki ne szeretné meglesni a szomszédot? Megtudni mi jár a fejében? Vajon hogyan látják ők, a csehek, a magyarok, a lengyelek, a szlovákok önmagukat? És hogyan látnak bennünket, cseheket, magyarokat, lengyeleket, szlovákokat? Mit gondolnak, miről beszélnek, miről írnak?
Ez a vállalkozás eddig példa nélkül áll. A testes kötetben tizenhárom közép-európai író jelenik meg mind a négy nyelv olvasói és a közvetítő világnyelv révén a nagyvilág előtt.


  • KSH raktári jelzet: 760016
  • Kiadó: Kultúrpont
  • Oldalak száma: 514
  • Kiadás éve: 2007

2011. május 3., kedd

Leleményes állatok - Elképesztő Larousse enciklopédia

Az állatvilág ismeretére, tiszteletére és szeretetére tanítja a gyerekeket az Elképesztő Larousse enciklopédia című sorozat jelen kötete, amely földi "lakótársaink" az állatok furfangjaiból kínál ízelítőt. Röviden, egy-egy színes rajzokkal gazdagon illusztrált oldal keretei között olvashatunk az állatok alvási szokásairól, csábítási trükkjeiről, a kicsinyüket óvó szülők leleményeiről, a legügyesebb "eltűnőművészekről" és vadászokról, az állat jelbeszédről és kelepcékről, jeges és forró tájak túlélőbajnokairól. Az ismeretterjesztő ifjúsági kötet végén kvízt, és egy meglepetés térbeli képet találunk.

  • KSH raktári jelzet: 841729
  • Kiadó: Officina '96
  • Oldalak száma: 33
  • Kiadás éve: 2010

Barkácsoljunk papírból, kartonból / Barff, Ursula - Maier, Jutta

Egy ünnepi készülődés hangulatát meghittebbé teszi, ha nem csupán üzletben vásárolt ajándékokkal igyekszünk örömet szerezni egymásnak, hanem személyre szóló, magunk készítette apró figyelmességekkel is. Ehhez nyújt sok segítséget ez a könyv, rengeteg ötletet adva a gyerekzsúrok, születésnapi bulik, húsvéti és karácsonyi ajándékozások, farsangi mulatságok hangulatának ünnepélyesebbé, vidámabbá tételéhez.
Különböző színes papírokból, csillogó fóliákból készíthető asztali és szobadíszek, ajándékcsomagolási ötletek leírásával, a kellékek felsorolásával, a műveletek lépésről lépésre történő pontos ismertetésével lehetővé teszi, hogy a család apraja és nagyja akár együtt, akár külön-külön, papírból készült ötletes, szép ajándékokkal szerezhessenek örömet egymásnak.

  • KSH raktári jelzet: 748178
  • Kiadó: Saxum
  • Oldalak száma: 224
  • Kiadás éve: 1999


Hétköznapi élet Napóleon korában / Dänzer-Kantof, Boris

A Mindennapi történelem című sorozat arra vállalkozik, hogy feleleveníti egykor volt emberek életét: mindennapjaikat, erkölcsüket és szokásaikat. Figyelme távolról sem csak az előkelőek életmódjára szorítkozik, mert szerzői azt vallják, hogy a kis történetek szerves részei a nagy történelemnek. E kötet valóságos időutazás: elénk tárja, hogyan élt, hogyan töltötte mindennapjait az a huszonhét millió francia - férfiak, nők, gyerekek, nemesek, katonák, munkások -, akikről Boris Dänzer-Kantof író-történész munkája szól, élvezetes, színes stílusban, számos értékes dokumentum felhasználásával. A kötet ezenkívül megkísérli bemutatni - mindenféle erőltetett leleplező szándék nélkül, indulatoktól mentesen és nem a győztes csaták után érzett melldöngető büszkeséggel - a francia történelem egyik legérdekesebb korszakának, a császárság korának árnyoldalait is.

  • KSH raktári jelzet: 832556
  • Kiadó: Corvina
  • Oldalak száma: 191
  • Kiadás éve: 2005

2011. május 2., hétfő

Házirend / Picoult, Jodi

Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van. Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. A fiút semmi sem érdekli jobban, mint a bűntények felderítése. Mindent tud a nyomozói munkáról, és nemegyszer valódi bűntények helyszínén is feltűnik, frászt hozva ezzel a vermonti kisváros rendőreire.
Amikor Jacob segítője, egy fiatal gyógypedagógus lány brutális gyilkosság áldozatává válik, fordul a kocka, és most a rendőrség jár Jacob nyomában. A fiú érzelemmentessége, üres tekintete és szokatlan reakciói pedig szinte felérnek egy beismerő vallomással...
Jodi Picoult kíméletlenül őszinte regényéből megtudjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak a családoknak, akik autista gyermeket nevelnek - és közben éles kritikát kapunk az amerikai igazságszolgáltatási rendszerről és a szenzációhajhász, előítéletes kisvárosi társadalomról is.
A Házirend azonban krimiként is megállja a helyét, hiszen az első oldaltól az utolsóig kísérti az olvasót a kérdés: bűnös-e Jacob Hunt?

  • KSH raktári jelzet: 774694
  • Kiadó: Atheneum
  • Oldalak száma: 594
  • Kiadás éve: 2010

Tűz és víz / Jayne Ann Krentz

Charity Truitt és Elias Winters nem ismerik egymást, bár a maguk külön birodalmában mindketten befolyásos vállalatvezetők. A sors egy kisvárosban hozza össze őket: Elias titkos céltól vezérelve vonul el ide, elmélyed a keleti filozófiában és csiszolgatja harcművészetét. Charity történetesen ugyanide vonul vissza, hogy kiheverjen egy meghiúsult vállalategyesítést és egy meghiúsult esküvőt. Amikor megismerkednek egymással, nyomban erős vonzalom támad közöttük. De amilyen félelmetesek a tárgyalóasztalnál, olyan bátortalanok szívügyekben. Nem is nagyon jut idejük ilyen léhaságokra, a kisvárosban ugyanis piszkos ügyletek folynak, amelyek emberéletet követelnek. Charity és Elias összefognak, hogy elkapják a gyilkost, így aztán ők is célponttá válnak.

  • KSH raktári jelzet: 576423
  • Kiadó: Európa
  • Oldalak száma: 349
  • Kiadás éve: 2008

Franciadrazsé / Vass Virág

Charlotte-ban volt valami fölényes elegancia. Réka alaposan megfigyelte. Tudta, hogyha ez a nő egy nap elveszíti a szépségét, elveszíti a hatalmát, és elveszíti a férfit, akit szeret, és mégis... Ez a nő újra és újra fölé kerekedik.
Réka, az ambiciózus, huszonéves lány egy pályázatnak köszönhetően Európa legnagyobb médiabirodalmában tölti szakmai gyakorlatát, ahol azonnal belehabarodik a művelt, bohém és sármos művészeti vezetőbe. A férfit azonban egy negyvenes éveiben járó párizsi anyuka tartja érzelmi fogságban, miközben a fiatal magyar gyakornoknak sem tud ellenállni. Riválisa lehet-e egy érett nő egy huszonéves lánynak? Mennyi igazság rejlik a közhelyek által felhabosított francia szexepilben? Miért éppen Párizsban derül ki, mit jelent Jin módra gondolkodni és Jang módra élni?

Vass Virág első regénye, a Vulévu egy hét alatt került az eladási sikerlisták élére. Vajon megismételhető ez a siker? A Franciadrazsé nem rántja le a leplet a francia nőt övező klisékről és titkokról. Nem is dicsőíti. Egy furcsa szerelmi háromszög krónikája, amely hitelesen rögzíti a nőiesség modern és örök érvényű szabályait. Hogyan küzdünk, hogyan szeretünk, hogyan szenvedünk, hogyan békülünk. És mindebből mit vesz észre a férfi?

  • KSH raktári jelzet: 589950
  • Kiadó: Ulpius-ház
  • Oldalak száma: 363
  • Kiadás éve: 2010