2009. március 31., kedd

Tánciskola / Grecsó Krisztián


A Tánciskola nem konkrét hely, ahol - mondjuk - tangózni tanulnának Grecsó Krisztián új regényének hősei. A Tánciskola miliője nem valóságos tér, mert ahol elhiszik, hogy a permetezőből néhány hajtásra zenegép lesz és a régi melódiákkal visszatér a múlt is, ott bizonyára bolondok élnek. Vagy talán mégsem egészen? Lehet, hogy akarni kell a csodákat, képesek vagyunk megálmodni a vonatablakból elsuhanó Magyarországot, és ez az akarás, a mágia iránti vágy a méltóság megőrzésének egyetlen eszköze? Grecsó egy mágikus, fülledt alföldi világot álmodik, amelyben minden olyan lehetetlenül ismerős és valóságos. Egy jogászi pályája elején lévő fiatalember a Viharsarok egy ismeretlen városába kerül; kísértések, csodák, borzalmak, nők és a halál közelébe. Dr. Voith József nem tudja, hogy ördögi dolog kavarodik-e fel a mélyből, vagy csak a hétköznapok könyörtelen üteme fodrozza a felszínt. A kusza szerelmek és a drogos bódulat zavarossá tesz számára mindent. Rajongva imádott nagybátyjához fordulna, de egyre inkább úgy érzi, rossz helyen jár. A nagysikerű, több nyelven megjelent Isten hozott szerzője ízesen, humorral és nagy szívvel mesél. A Tánciskola egy generáció, egy világ, egy rejtély és egy dilemma varázslatos regénye.

  • KSH raktári jelzet: 576041
  • Megjelent a MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ KFT. gondozásában
  • Oldalak száma: 302
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2008

2009. március 30., hétfő

Jegyzetek egy kis szigetről / Bryson, Bill


Bill Bryson húsz évig élt Nagy-Britanniában. Mielőtt angol feleségével és négy gyerekével visszaköltözött volna az Amerikai Egyesült Államokba, úgy döntött, hogy gyalog, buszon és vonattal még egyszer végigjárja a szigetországot. Szívében elnéző szeretettel az őslakosok iránt, kezében térképpel és jegyzetfüzettel hét héten át barangolt, míg végignézte, mi minden fog neki hiányozni a korlátlan lehetőségek hazájában.Például a Blaenau Ffestiniog Vasúttársaság, amely egy lelkes amatőrök által fenntartott és működtetett magánvasútvonal - csak utazni nehéz rajta, mert a vonat mindig öt perccel azelőtt indul, hogy az utasokat szállító busz befutna, és a következő négy óra múlva megy csak. Vagy ott van Morecambe, a híres tengerparti üdülőhely, amelynek tíz kilométer széles öblében a nap tíz órájában csak sűrű, fekete sár van, mert erős az apály. Mégis, még néhány évtizede is tízezrek töltötték itt szabadságukat. Vagy Ashington, a tizenötezres bányászváros, ahol a napi tíz-tizenkét óra munka után a bányászok olvasókörbe, hangversenyre, színházba jártak, és (öltönyösen!) a helyi festők klubjába, és műveik a mai napig láthatók a helyi múzeumban, noha a bánya húsz éve bezárt.Karosszékben megtett utazás, veszélytelen találkozás a számos különc angol közül jó néhánnyal, szerelmi vallomás egy országhoz - kalandra fel Bill Brysonnal!

  • KSH raktári jelzet: 551316
  • Megjelent az EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT gondozásában
  • Oldalak száma: 302
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2002
  • Fordító: PÉK ZOLTÁN

2009. március 16., hétfő

Édességek kicsiny boltja / Hooper, Mary


Hannah, a vidéki kislány, az Úr 1665-ik esztendejében Londonba kerül, nővére, Sarah édességboltjába, kisegítőnek. Életében először jár a nagyvárosban, de izgatott örömét lehűti a fogattatás - Sarah legszívesebben hazaküldené. London városában ugyanis felütötte fejét a rettenetes betegség, a pestis. A naiv vidéki lányka szemén keresztül látjuk a korabeli londoni életet, érzékeljük hangjait, illatait. Hannah izgatott érdeklődését kezdetben a nagyváros változatossága ragadja meg, s életében először találkozik a szerelemmel - ám napról napra növekszik a megállíthatatlannak tűnő veszedelem, ahonnan csak merész kaland árán sikerül a menekülés...
A regény függelékében a legízletesebb korabeli édességek receptjeit is megtalálhatjuk.

  • KSH raktári jelzet:561443
  • Megjelent az ORLANDO STÚDIÓ KFT gondozásában
  • Oldalak száma: 178
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2005
  • Fordító: BORBÁS MÁRIA

2009. március 13., péntek

Az elvek csapodár természete / Mérő László


Elveink nem tudnak olyan szilárdak lenni, mint naiv pillanatainkban gondolnánk, mert világunkat az érzelmek, az értelem és a hit folyton változó egyensúlya tartja össze. Az ember hajlamos nagy titkokat sejteni ott, ahol egyszerűen csak nagyobb erők működnek, mint amiket uralni tud. Azonnal a nagy titkot keresi, amikor kiemelkedő tehetségekkel találkozik, amikor a hit alapvető kérdéseit firtatja, amikor a saját érzelmeit vizsgálja, és akkor is, amikor a tudomány eszközeivel igyekszik mélyebben megérteni a világot. Pedig: „A nagy titok az, hogy nincs titok". Új könyvében Mérő László az elvek, az érzelmek, a hit és a tudomány erejét valamint korlátait járja körül. A csattanós, „ötperces" esszék felvillantják a témák különféle arcait a mindennapi életben, a hoszszabbak pedig bemutatják, mit tett mindehhez a modern pszichológia. Az „ötperces esszék" nagy része korábban a Magyar Narancs című lapban jelent meg, majd a szerző alaposan átdolgozta, a könyv gondolati ívéhez csiszolta őket. A hosszabb esszék ebben a kötetben jelennek meg először.


  • KSH raktári jelzet:580137
  • Megjelent a TERICUM KIADÓ KFT gondozásában
  • Illusztráció: M. MILTÉNYI MIKLÓS RAJZAIVAL
  • Oldalak száma: 230
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2008

2009. március 9., hétfő

Te következel / Tar Sándor


„Játszanál nekünk ezen valamit? - Hát hogyne, kiáltott fel Ervin lelkesülten, mondjuk Palestrinától, tudjátok, az a kedvencem! - Essünk túl rajta - mondta Melák, aki húst evett vodkával-, halljuk! A zongoratanár rutinból szaladt végig ujjaival a billentyűkön; nem kell hangolni, -gondolta elégedetten, majd nem túl mély levegőt vett, mert azt nem szabad, és halk tenorban elkezdte: Már búcsúmat veszem... Futottak az ujjai a papírbillentyűkön, fülében felzengett a csodálatos dallam, szöveg, és mire odaért, hogy: elválnom tőled sajgóbb minden bú-uhu-húnál, nincs ollyan óra, eszembe ne jutnál..., már a kórust is hallotta maga mögött diszkrét piánóban, pedig ott, abban a szobában mindenki csendben volt. Halálos csendben."




  • KSH raktári jelzet: 579291
  • Megjelent a NOVELLÁRIUM sorozatban, a MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ KFT. gondozásában
  • Oldalak száma: 348
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2008

2009. március 6., péntek

Keleti Károly: Magyarország szőlőszeti statistikája, 1860-1873

Valami baj van / Haddon, Mark


Valami baj van George Hall-lal, észveszejtően nagy baj, de inkább nem szól róla senkinek. Alapelve ugyanis, hogy a problémákat fölösleges megbeszélni: lehet, hogy jólesik, de nem változtat semmin. Az elégedettség titka, hogy az ember egy csomó mindenről nem vesz tudomást. Vannak persze dolgok, amikről még George is kénytelen tudomást venni. Például a nyugdíjaztatásáról, amit azonban nem traumaként él meg, sőt nagyon jól elvan otthon, olvasgat, zenét hallgat, még egy kis műtermet is épít magának a kertben, ahol aztán tervei szerint majd rajzolgat, festeget... Azt sem fogadhatja egykedvűen, hogy temperamentumos lánya, Katie bejelenti, másodszor is férjhez megy, ezúttal Rayhez, egy kiállhatatlan alakhoz, akinek "fojtogatómancsa" van... És ott van még George fiának, a meleg Jamie-nek a kusza szerelmi élete, no és a felesége is viszonyt folytat az ő egyik volt kollégájával - egyszóval csőstül jönnek a bajok. Hanem a legfőbb: az az apró, ovális dudor George csípőjén, amit öltönypróba közben fedez fel. Azonnal bőrrákot diagnosztizál magának, öngyilkosságot fontolgat, és bár az orvos egy legyintéssel intézi el a dolgot -ekcéma, tessék kenegetni-, innentől kezdve George megállíthatatlanul csúszik lefelé a csendes őrülethez vezető lejtőn. A fergeteges családi víg- és szomorújáték végén, a nevezetes esküvőn azután minden rendbe jön, és a már-már szétesett família tagjai újra egymásra találnak. Az angliai Oxfordban élő Mark Haddon, A kutya különös esete az éjszakában című világsikerű regény írója ezzel a pszichológiailag mélyenszántó, ugyanakkor fesztelenül könnyed és szórakoztató könyvvel újra bizonyítja különleges tehetségét.

  • KSH raktári jelzet: 579888
  • Megjelent az EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT gondozásában
  • Oldalak száma: 508
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2008
  • Fordító: ELEKES DÓRA

2009. március 2., hétfő

Odaadó hívetek, Surik / Ulickaja, Ljudmila


"Az anyja is, a nagyanyja is születésétől kezdve tiszteletben tartotta Surik férfiúi magánéletét. A férfiélet számukra titok volt, sőt mi több, szent titokzatosság, és türelmetlenül várták, hogy egy szép napon az ő Surikjuk egyszer csak felnőtt korú lesz: komoly, megbízható férfi, akinek nagy, erős álla van, és uralkodik a környező ostoba világ felett, amelyikben minden állandóan eltörött, szétfolyt, tönkrement, és mindent csak egy férfikéz volt képes rendbe hozni, legyőzni vagy éppen újjáteremteni."

Surik Korn csinos, udvarias, szolgálatkész fiú, a nők álma. Szerelemgyerek, az apja nem sokkal éli túl fia születését, akit elsősorban a jóságos, erős akaratú nagymamája nevel. A nagymama halála után pedig a fiú egyetlen támasza lesz finom lelkű, kissé tétova édesanyjának. De nem csak az édesanyjának: mindenkire figyel a környezetében, akinek valamire szüksége van. Így nevelték.
Művelt, jó családból való, vonzó fiatalembernek számít, megbízható, biztonságot adó férfi, érzékeny szerető, jó férj válhat belőle. A nők szemében kiváló társnak és párnak tűnik. Ráadásul Surik - akarva-akaratlan - egyre inkább az "ellenszolgáltatás nélküli segítségnyújtásnak" szenteli magát; segít a nőknek és a nőkön a főiskolán, később a munkahelyén, a hétköznapi életben, az ágyban...
Az idősebb festőnőhöz, aki kamaszfiúként elcsábítja, hosszú éveken át hűséges marad. Lefekszik a csúnya évfolyamtársnőjével, mert más nem szánná meg szegényt. Egy másik lánnyal névházasságot köt, hogy legyen apja a lány törvénytelen gyermekének. És így tovább. Csak az a kérdés, mihez kezd az életével, a keze közt elfolyó idővel, az életét behálózó kapcsolatokkal, amikor felbukkan az igazi szerelem...
Ulickaja a tőle megszokott áradó mesélő kedvvel és fordulatossággal, finom iróniával beszéli el egy odaadó férfi történetét, aki minden nőnek meg akar felelni...


  • KSH raktári jelzet: 760373
  • Megjelent a MAGVETŐ KÖNYVKIADÓ KFT. gondozásában
  • Oldalak száma: 462
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2007
  • Fordító: GORETITY JÓZSEF

Újabb képek a könyvtárból






















































































































Horeb tanár úr / Szomory Dezső

A Horeb tanár úr Szomory Dezső utolsó nagyobb, prózai munkája. Egy kisregényből és egy novella füzérből áll. A tehetségtelenségét a zsidóságból való kitéréssel kompenzáló kolléga feleségcsábító igyekezetéről szóló kisregényt és az elbeszéléseket a főhős személye kapcsolja össze, ez a Goldziher Ignácból, Vámbéry Árminból, Ernst Renan modelljeiből, (akiket az író személyesen is ismert, tisztelt,) és persze az író képzeletéből összegyúrt figura. Horeb tanár úr orientalista, ezen kívül Dél-Arábia kétezer év előtti viszonyainak, Salamon király és Sába királynője szerelmének elszánt kutatója. (Szomorynak van egy csak posztumusz megjelent drámája Sába királynőjéről, amint ezt a kötetünkben közölt, naplószerű jegyzete is mutatja: ő maga igen elmélyült e történetben.) A nevében is a zsidó egyetemességet megtestesítő Horeb professzor (Horeb hegyén vette át Mózes a törvénytáblákat), aki zsidósága miatt nem kap katedrát az egyetemen, - az író szócsöve; kései bölcsessége, filozófiája, s persze roppant műveltsége, helyzete érzékeltetésére. A könyv először és utoljára 1937-ben jelent meg. Szomory lírájának szecessziós jellege ebben a műben azonosul témájában és a maga érzékiségében is a stílus ihletőjével: az orientalizmussal. Mily félelmetesen sokat tud az írás titkáról is. Ezek a vallomásai a legmegrázóbbak.


  • KSH raktári jelzet: 571643
  • Megjelent a MÚLT ÉS JÖVŐ KÖNYVEK sorozatban, a MÚLT ÉS JÖVŐ LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ gondozásában.
  • Oldalak száma: 312
  • Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  • Kiadás éve: 2007

Szabó Magda - ez mind én voltam... / Kónya Judit


Melyek azok az "örök kérdések+, amelyek Szabó Magdát foglalkoztatták? Milyen körülmények között születtek népszerű ifjúsági művei? Mit jelentett az írónő számára Debrecen? Hitelt adhatunk-e életrajzi regényeinek? Kónya Judit közel négy évtizeden keresztül kísérte figyelemmel Szabó Magda pályáját, és próbálta megfejteni az írónő fordulatokban gazdag élete és felejthetetlen művei közti – olykor rejtélyesnek tűnő – összefüggéseket. Így született meg ez a rendhagyó kötet, mely felerészben a szerző 1977-ben megjelent munkájának átdolgozott változata, felerészben pedig az utóbbi három évtizedben született gondolatait és értő elemzéseit tartalmazza. A bensőséges hangvételű monográfia nem csupán az életmű ismertetésére vállalkozik, de az alkotások mögötti lélektani tényezőket is feltérképezi, miközben az életrajzi regényekből, visszaemlékezésekből és interjúkból származó idézetekkel próbálja közelebb hozni az olvasókhoz a kortárs magyar irodalom egyik legkitárulkozóbb, mégis ismeretlen íróját, Szabó Magdát.

KSH raktári jelzet: 579884
Megjelent a JAFFA KIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT gondozásában
Oldalak száma: 228
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Kiadás éve: 2008

A semmi / Laforet, Carmen


Andrea, a regény ifjú főszereplője nagy reményekkel érkezik Barcelonába, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait. Azonban hamar kénytelen megtapasztalni, hogy életigenlő természete, függetlenségvágya nem talál lelkes fogadtatásra a nagyanyjánál uralkodó feszült családi légkörben, ahol lakni kénytelen. Andrea maga meséli el az első egyetemi éve történetét, s hogy miként ingadozott folyton a viszolyogtató hangulatú otthona és a törékeny barátságokon nyugvó egyetemista társaság között. E két világot túlfűtött érzelmek finoman gombolyított szálai fűzik lassan össze, pergő, drámai párbeszédben.
Az egyszerű regényszerkezet, a friss nyelvezetű, közvetlen hangvételű próza, a finom érzékenység, a jól megrajzolt regényalakok teszik oly kivételes alkotássá a művet, mely a polgárháború utáni nehéz történelmi időszakban új távlatokat nyitott a spanyol irodalom előtt.

  • KSH raktári jelzet: 754237
  • Eredeti cím : NADA
  • Megjelenés : 2006. Patak Könyvek
  • Kötésmód : ragasztott kartonált
  • Oldalszám : 232